Szemkápráztató strandok Európában

-

Nem muszáj mindenképpen a karibi térségbe utaznunk, ha fehér homokos, pálmafás strandra vágyunk. Európa is rejteget jó pár ilyen nyaralóhelyet, csak kevésbé  ismertek,  és nem a tömegturizmus jellemző rájuk. Bemutatunk pár különleges partszakaszt pár órányi repülőút távolságra hazánktól.

Olaszországban már a természeti adottságok miatt is nagyobb számban találni csodás strandokat, hisz az olasz csizmát szinte teljesen körbe öleli a tenger, és az országhoz páratlan szépségű szigetek is tartoznak. A legszebbnek kikiáltott, többnyire fehér homokos partszakaszok főleg Szardínia szigetén és a mellette fekvő, apró Maddalena szigetcsoportban bukkannak fel, és Dél-Olaszország is rejteget csodás, karibi hangulatú strandokat.

SZARDÍNIA

A görögök és a föníciaiak szerint a Szardínia alakja miatt leginkább isteni láblenyomathoz hasonlítható, és mintha lenne benne valami igazság: ez a sziget egy kis paradicsom a Földön. Évszázados zöld fenyők, gránitvörös sziklák, színes leanderekek és pálmafák, pompás kertek, smarad színű és kristálytiszta tenger jellemzi a sziget összes partszakaszát.

Cala di Volpe, híres Costa Smeralda legfelkapottabb strandja, egész Európa egyik legdivatosabb és legdrágább üdülőhelye, ahova özönlenek a milliomosok és világsztárok, hatalmas yachtok ringatóznak a kikötőben. Itt bármelyik pillanatban összefuthatunk egy amerikai, közismert színésszel, hisz többeknek van nyaralójuk  az öbölben. Ezen a partszakaszon tenger a kék ezer különböző árnyalatában pompázik, megmártózni a habokban négy kicsi és nagyon exkluzív strandon lehet,  ahol a környezet is elbűvölő: mirtusz, boróka  bokrok és gránit sziklák szegélyezik mindenfelé. A homokos strandok színe egyedülálló, és az aranysárga homok gyakran halvány rózsaszínbe megy át.

La Pelosa  – Stintino

A sziget északnyugati csücskében, Sassari közelében  megbújó  Pelosa az ország egyik legszebb strandjának számít. Itt tényleg hófehér a homok, és annyira vigyáznak rá, hogy közvetlenül nem is, csak gyékényen keresztül lehet rá lefeküdni, ezzel is megakadályozva, hogy minél kevesebb homokkal és kaviccsal távozzunk a strandról. Őrök vigyáznak, hogy mindenki betartsa a kissé meglepő és nagyon komoly szabályokat, például hozott ételt sem lehet fogyasztani, és dohányozni kizárólag a kijelölt zónában lehet. A víz kristálytiszta, áttetsző, meleg.

PUGLIA – Porto Cesareo

A Porto Cesareo legendás strandja egy kilométer hosszú,  könnyen elérhető az azonos nevű településről. Egy kis öböl, amelyet dűnék és tipikus mediterrán vad cserjések szegélyeznek. A tengerpart mellett számos kis lakatlan sziget fekszik, amelyek természetvédelmi rezervátum részei.

Baiai dei Turchi

Otranto városától északra, ezt a hosszú, védett strandot  természetvédelmi terület, sűrű fenyves erdő veszi körül. Egy kilométernyi fehér homok és az ország egyik legtisztább vize jellemzi, amelynek köszönhetően  a legszebb strandoknak járó Kék zászló díjat is elnyerte.

www.caseadoriente.it

CALABRIA – Marasusa, Tropea 

Marasusa Tropea egyik legszebb strandja. Az istenek partjának is nevezik ezt a partszakaszt, ahol nem csak a tenger kristálytiszta, a táj is csodálatos. A tengerparti falu lábánál fekvő strand homokjának nagyon vastag szemcséi hasonlítanak a mikrokavicsokra, amelyek hihetetlenül széppé és átlátszóvá teszik a vizet.

CIPRUS – Nissi Beach- Agia Napa

A sziget keleti csücskében található part szinte fehérbe hajló homokkal, ahol a  mélyülő türkizkék tenger egyszerűen lenyűgöző! A kisvárosnak további csodálatos strandjai vannak, mint a Makronissos beach, a Landa beach, vagy Agia Napa központban fekvő strandjai.

SPANYOLORSZÁG – Menorca

A zöld számos árnyalatában pompázó földi paradicsom több csodás strandot rejt, mint Mallorca és Ibiza együttvéve. A több mint 75 fürdőhely egyharmada pedig teljesen érintetlen. A legszebbnek titulált strandot, a Cala Mitjaneta nevű öblöcskét 20 perc gyaloglással lehet csak megközelíteni.

Fuerteventura

Fuerteventura déli részén helyezkedik el Cofete, amely szemet gyönyörködtető látványt nyújt a végtelen fehér homokos parttal, a hatalmas óceánnal és a teljes szabadság érzésével. A nyüzsgő üdülőhelyektől távol eső, arany homokos  strand több mint másfél kilométer hosszú, megéri elutazni idáig, még ha nem is könnyű idejutni, földes és kavicsos út vezet ide.

GÖRÖGORSZÁG – Santorini Red Beach

A görög sziget leghíresebb és legkülönlegesebb strandja a Red Beach, ami egy vulkanikus homokos strand az Égei-tenger partján. A strand híres vörös árnyalatú homokja és tiszta vize miatt rendkívül egyedi.

Kréta- Elafonissi

Ezen a partszakaszon a fehér homokot rózsaszín, korall töredékek borítják. A lagúna szépsége párját ritkítja, a kristálytiszta víz hőfoka is kellemes.

Kréta Balos Beach

A Gramvousa-félszigeten elterülő álomszép, Balos strandként ismert lagúna Chaniától 51 km-re található és csak komppal vagy busszal lehet eljutni.A lagúnához vezető út földút vezet, egy hegyet mászva lehet csak eljutni a tengerpartra.   A  a fehér homokos partot itt is  rózsaszín koralltöredékek borítják.  A tengerpart természetvédelmi övezet,  védett madárfajok és teknősök élnek itt.

TÖRÖKORSZÁG- Kék Lagúna – Ölüdeniz 

A türkiz part, az ország  az egyik legnépszerűbb nyaralóhely  Antalya, a délnyugati partvidékén Çeşmétől Alanyáig húzódik, ez a török riviéra. Ám a legidillibb strand a Törökország ázsiai részén, Fethye közvetlen közelében található Ölüdeniz. A védett Kék lagúna olyan, mintha a Karib térségben nyaralnánk, igaz  nem a homok fehér, hanem az apró kavics.

r.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!