spot_imgspot_img
spot_img

La Tomatina, a fesztivál, ahol mindenkit beterít a paradicsom

-

Article Top Ad (AdSense)

Minden év augusztus utolsó szerdáján ezrek érkeznek a spanyol Valencia tartományba, hogy túlérett paradicsomokkal dobáljanak meg idegeneket, és persze, hogy ők maguk is paradicsomban fürödjenek. Ez a fura hagyomány állítólag egy helyi verekedésre vezethető vissza, de olyan népszerű lett, hogy az idei már a 75. fesztivál, és annyira sokan érkeztek rá szerte a világból, hogy maximalizálni kellett a résztvevők számát.

A spanyol fesztiválok híresek arról, hogy bolondosak, és a La Tomatina valószínűleg a legbolondosabb mind közül. 2019 után idén újra pirosak lesznek a szétdobált paradicsomtól a valenciai Buñol városának utcái és házfalai, de nem hosszú időre, csak egy órára. A kb. tízezer lakosú kisváros fesztiváljára a világ minden tájáról érkeznek augusztus 31-én, hogy túlérett paradicsomokkal dobálják egymást az államilag is szentesített ételcsatán. Van olyan, aki nem hallotta gyerekkorában azt, hogy az étel nem játék? Hát, itt szabadon játszhatunk az étellel (de persze csak azért, mert egyébként nem ehetnénk meg). 

Nyomd össze, majd dobd el 

A La Tomatina-t megelőző hét felvonulásokkal, tűzijátékkal és paella-főző versenyekkel telik. Aznap délelőtt az ún. „palo jabón”-nal indul fesztivál, ami nem más, mint egy beszappanozott rúd. A paradicsomcsata akkor veszi kezdetét, ha valaki eléri a rúd felső részére függesztett sonkát. A tömeg természetesen kántálva biztatja az erre vállalkozókat. A gyakorlatban ez a folyamat sokáig tarthat, így a fesztivál akkor is elkezdődik, ha senki sem éri el a sonkát. Paradicsommal megrakott teherautók haladnak végig a küzdőtéren, és vízágyúk elsütése után kezdetét veszi a káosz. A szervezők kérik, hogy dobás előtt a paradicsomokat nyomjuk össze, mert így a találat kevésbé lesz fájdalmas. Ezek a paradicsomok egyébként olyan rossz minőségűek, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmasak. A harc egy óra elteltével véget ér, ezután már nem lehet több paradicsomot dobálni. Sőt, hamarosan megjelennek tűzoltóautók, és leöblítik mindenhonnan a paradicsomlevet, hogy a városka tisztább legyen, mint pár órával előtte volt.  

paradicsom
„Fotó: Envato Elements”

Fürdőruha, mint harci viselet  

Sokan viselnek fehér ruhát a hőség miatt vagy hogy pontosan lássák, mennyire koszolódnak össze a paradicsomoktól. De bőven akadnak olyanok is, akik a fürdőruha és búvárszemüveg kombináció mellett teszik le a voksukat. Utóbbi jó lehet arra, hogy a nedv ne kerüljön a szemünkbe és az orrunkba. De szemünk megtörlésére elegendő lehet az is, ha a pólónkat betűrjük a nadrágunkba, és így marad egy viszonylag tisztább és szárazabb ruhafelületünk. A fesztivál honlapján egyébként aláöltözetnek is javasolják a fürdőruhát, hiszen ez egyaránt véd a paradicsomesőtől és a vízsugaraktól is. Olyan ruhát semmiképp se viselünk, amit féltünk, és ez igaz a cipőre is. Kerüljük a flip-flopot, a papucsot és a szandált, mert ezek a hátráltathatnak bennünket, sőt, akár el is hagyhatjuk ezeket a küzdelem során. 

Honnan ered a La Tomatina? 

Az esemény honlapja szerint 1945-ben néhány fiatal fiú befurakodott a városi ünnepség felvonulói közé, és az egyik résztvevő elesett miattuk. Ő olyan dühös lett, hogy elkezdett ütni mindent, ami az útjába került. A közelben volt egy zöldségesbódé, amely áldozatul esett a feldühödött tömegnek, és az emberek elkezdték egymást paradicsommal dobálni. Hát, innen eredhet ez a bolondos fesztivál. 

Hogy mi történt akkor pontosan azt nem tudhatjuk, de ami a hagyományt elindította, az annyira tetszett az itt élőknek, hogy a következő évben is megismételték, majd az azt követő évben is, és így tovább. Az ünnepet a Francisco Franco vezette spanyol állam idején betiltották, mivel nem volt vallási jelentősége. De az 1970-es években, Franco halála után visszatért. Sőt, mára már a város védőszentjei tiszteletére rendezik meg minden év augusztus utolsó szerdáján. 

Paradicsom fesztivál

Így vehetsz részt a paradicsomcsatán, és így jutsz el oda 

Aki szeretne részt venni a fesztiválon, annak érdemes előre megvennie a jegyét, hiszen a résztvevők száma 2013 óta maximalizálva van. 2012-ben állítólag 50 ezren látogattak el a kisvárosba, de idén pl. csak 22 ezer szerencsés mérettetheti meg magát a legnagyobb paradicsomcsatában. Jó, ha a szállásról is előre gondoskodunk, mert ezek a városban hamar elfogynak. De ha lemaradtunk, akkor se csüggedjünk, hiszen pl. Valencia kb. 40 km-re van Buñoltól. Itt megszállni több okból is csábító lehet, egyrészt innen járnak fesztiválbuszok is az esemény napján, másrészt este itt rendezik meg a fesztivál hivatalos afterparty-ját is. Ha nem a fesztivál városában szállunk meg és nem autóval szeretnénk megközelíteni a helyszínt, akkor érdemes előre tájékozódni, hiszen ekkor, a fesztivál miatt Buñol az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a környéken. Spanyolországba pedig pl. a Kiwi.com-on keresztül foglalhatunk repülőjegyet, ami megkeresi nekünk a legjobb árakat. Repülhetünk egyenesen Valenciába is, de ha egy spanyol nyaralást is szervezünk a fesztivál köré, akkor foglalhatunk Barcelonába vagy Madridba is, ahonnan egy hosszabb vonatúttal juthatunk pl. Valenciába. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!