spot_imgspot_img
spot_img

Kultúrában is választhatsz a valóság és a virtualitás között

-

Article Top Ad (AdSense)

Kiállítások, fesztiválok, filmek és könyvek online és a valóságban. November első hetében szerintünk ezekkel érdemes kikapcsolódni.

Kiállítások

Egy időben – Stúdiólátogatások

A járvány ellenére idén is sikerült megrendezni a „egy művész – egy terem – egy kurátor” kiállítás-sorozatot. A kiállító alkotók többnyire önálló műteremben dolgoznak, így a műcsarnoki közös bemutatkozásuk együtt – a terek egymás melletti pozíciójából adódóan – az alkotói magányt is oldja, a párbeszéd lehetőségét is kínálja. A különböző műfajú és művészetfelfogású terem-tárlatok kisebb keresztmetszettel szolgálnak évente.

A szomszédos bemutatótermek a művészeknek és a nézőknek plusz befogadói élményt kínálnak, az összehasonlítás akarva-akaratlanul is létrejön. Ez a Műcsarnoknak nem titkolt célja. A különböző művészek együttes bemutatása lehetőséget ad arra, hogy a közönség számára ismeretlen, új művészeket is megismerhessen.

Soós Nóra a műhelyében
Soós Nóra a műhelyében

Az alkotók egyike Soós Nóra, akinek „szuverén festészeti nyelvezetének meghatározó jellemzője a transzparencia.

Képrétegein különböző korokból, kulturális közegből származó, változó léptékben és szokatlan nézőpontból megfestett figurák és tárgyak tűnnek át egymásba.

Munkáinak élénk színei felhőtlen vidámságot, barátságos közvetlenséget sugall, ám képein gyakran olyan súlyos kérdéseket, aktuális problémákat feszeget, mint a pandémia vagy a klímaváltozás.” (kurátor: Dekovics Dóra)

Kiállító művészek: Bánföldi Zoltán | Bérczi Zsófia | Byhon Győző | Fülöp Gábor | Gergely Réka | Pataki Tibor | Rizmayer Péter | Soós Nóra | Tenk László

MŰCSARNOK | 2020. október 28. – 2021. január 10.

BURAN – Űrhajó a sivatagban

Menthamadafaka (Ozsváth Gergely) sokoldalú előadó, a 2001 óta a Hősök formációval zenélő rapper Instáját főleg az urbexnek szenteli. Az urbex (urban exploration) a turizmus egy sajátos formája, amikor az utazás során nem a pálmafás tengerpartokról, vagy a festői hegyekről készítenek felvételeket, hanem a sötét dimenziók, a városi hanyatlás áll figyelmük középpontjában. Az ilyen adrenalinnal teli kirándulások során

az urbexes kalandozók romos, sokszor elhagyatott helyszíneket (egykoron működő kórházak, iskolák, gyárak…) fedeznek fel,

máskor pedig olyan aktív létesítmények után (alagutak, csatornahálózatok, ipari és katonai helyszínek, stb) kutatnak, amelyek (bizonyos része) hétköznapi emberek számára nem látogathatók.

Mentha 2019. szeptember 28. vágott neki társával IKE-kal (Moravetz Ákos) a fotókiállításhoz anyagot szolgáltató kalandnak. A srácok ezúttal egészen Kazahsztánig mentek, ugyanis az orosz űrprogram központjának számító Bajkonur állomáshoz látogattak el (A Buran szovjet űrrepülőgép 1988 november közepén járt az űrben és kétszer is megkerülte a Földet),

50 kilós hátizsákkal, 40 kilométeres sivatagi úttal, sebes lábakkal, vaksötétséggel, kígyókkal, skorpiókkal, járőrökkel.

A páros ugyan lebukott, az orosz katonák elvették telefonjukat, kitörölték képeiket, de mivel a fiúk szerencsére időben cselekedtek és így is sok izgalmas anyagot sikerült megőrizniük.

2020. október 27. (kedd) 18:00 – 2020. november 14.
A frissen megnyílt Telep Galériában (1075 Budapest, Madách Imre út 8.). 

Lenergy – Az év természetfotósa 2020

A naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége 28. alkalommal rendezi meg a térség legnagyobb természetfotós pályázatát és kiállítását.

Kevesen tudják, hogy a természetfotó a legsikeresebb művészeti ág Magyarországon.

Természetfotósaink rendszeresen sikereket aratnak a világ legnagyobb pályázatain, itthon pedig mindegyikük „Az év természetfotósa” címet szeretné elnyerni. A zsűrinek soha nem látott, rekordszámú 4114 kép közül kellett kiválasztania azt a 111 képet amelyek végül a falra kerültek.

Lenergy - Az év természetfotósa 2020
Lenergy – Az év természetfotósa 2020

Magyar Természettudományi Múzeum
2020. november 03. – 2020. december 31.

Fesztivál

Budapest-Belvárosi Liszt Fesztivál

Elsőként rendezik meg a Liszt Fesztivált a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban szeptember 26-tól november végéig. A sorozatban három koncertet hallgathat meg a közönség az egyik legsokoldalúbb zeneszerző műveiből.

A Liszt Fesztivál zárókoncertjén Tóka Ágoston működik közre november 21-én 19:30-tól.

Liszt Ferenc: Krisztus oratórium részlet, a Három királyok indulóját Tóka saját átiratában adja elő. ezt követően a Missa pro organo S. 264 majd a zeneszerző Ad nos, ad salutarem undam – fantázia és fúgája következik.

Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom
Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom

Belépőjegyek:
teljesárú jegy: 2.900 forint / fő
diák/nyugdíjas jegy: 2.500 forint / fő
Jegyek elővételben vásárolhatók a templom pénztárában, valamint a jegy.hu felületen.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020

2020-ban is megrendezik az évről-évre egyre népszerűbb Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek idei jelmondata: Távol is közel… A budapesti intézmények mellett számos vidéki múzeum is csatlakozott a rendezvénysorozathoz. A részletes programokat a honlapon.

A mostani rendezvénysorozattal arra kívánják a figyelmet felhívni, hogy az intézmények milyen adaptív megoldásokat, rugalmas válaszokat adtak és adhatnak a különböző váratlan helyzetekre.

Arra kíváncsiak, hogy a múzeumok miként reflektáltak régen és most a különleges helyzetekre, és milyen programokkal/rendezvényekkel tudják ezt ma megjeleníteni a látogatóik számára.

A Magyar Nemzeti Múzeum a tágas és biztonságos múzeumi térben „picit távolabb egymástól, mégis közel” rendezi meg interaktív programjait, tárlatvezetéseit, hogy a látogatók a járványügyi helyzet ellenére is zavartalanul átadhassák magukat a kikapcsolódásnak!

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

Az első hazai online fesztivál! A „Közel egymáshoz” mottóval indul idén a klasszikus gitárzene kiemelkedő előadóit évről-évre bemutató Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

„Az elmúlt időszak arra késztetett mindannyiunkát, hogy saját értékeinkre több figyelmet fordítsunk és a távolságokat az internet segítségével hidaljuk át”

– vallják a szervezők. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál idén a V4 országok meghatározó, nemzetközi hírű gitárművészeit mutatja be a közönségnek, mellettük nem feledkezik meg a fiatal tehetségekről sem. A fesztivál teljes programja online érhető el, jegyvásárlás után tekinthetők meg adott időben – pár órás ráhagyással – a koncertek, példátlan lehetőséget nyújtva arra is, hogy külföldről kövessék a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált.

Jagoda Świdzińska gitáros
Jagoda Świdzińska gitáros

Online nézhető
2020. november 2. 20:00 – 2020. november 7. 22:00

Mozi

18. Olasz Filmfesztivál

November 6-16. között érkezik idén a 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest a budapesti Puskin moziba, illetve országosan a távmoziba. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén

13 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

A világjárvány miatt sok filmfesztivál elmaradt, ezért különösen fontos, hogy a program többek között olyan filmeket is kínál, mint a Velencei Filmfesztiválon díjat nyert Miatyánk vagy a több fesztiválon is méltatott Ne félj, ha megölellek, amelyet az 1982-ben a Mediterraneo című filmmel Oscar-díjat nyert Gabriele Salvatores rendezett. Az esemény nyitófilmjét, Francesco Bruni Vajon mi lesz? című alkotását november 6-án vetítik a budapesti Puskin moziban.

A filmek egy részét Szegeden és Debrecenben is láthatja a közönség.

Online nézhető
Puskin mozi
Budapesti Távmozi
2020. november 06. 19:30 – 2020. november 16. 22:30

Roald Dahl: Boszorkányok

Boszorkányok pedig vannak! Szerencsére! Egy elárvult kisfiú kénytelen a távoli vidéken élő nagymamájához (Octavia Spencer) költözni – és együtt ismerkednek össze néhány nagy elegáns, különleges, és megtévesztően kedves nővel: akikről hamar kiderül, hogy boszorkányok. Amikor pedig a nagyi menteni próbálja az unokáját, pont arra a helyre keverednek, ahol a Legfőbb Boszorkány (Anne Hathaway) összegyűjtötte az összes kolléganőjét, mert van egy szörnyű terve.

Mit tehet egy eszes kissrác, ha rengeteg boszorkány közé keveredik?

Hősünknek fogalma sincs: de megpróbálja feltalálni magát.
A mozgalmas és ötletes történetet igazi angol humor szövi át. A legszellemesebb angol furamese író, a Charlie és a csokigyár, a Matilda, A barátságos óriás vagy A fantasztikus Róka úr eredetijének kiagyalója írta a Boszorkányok alapját is, amelyből az Oscar-díjas Robert Zemeckis, a Vissza a jövőbe-trilógia és a Forrest Gump rendezője készített sztárparádés filmet. A főszerepben a boszorkányos szépségű Anne Hathaway!

Bemutató dátuma: 2020. november 5.
Forgalmazó: InterCom
amerikai családi kalandfilm, vígjáték, 106 perc, 2020

Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace

A koncertfilmben Nick Cave saját szerzeményeit adja elő szólóban, zongorán kísérve. Különböző korszakokból származó dalok csendülnek fel, a legkorábbi Bad Seeds és Grinderman lemezektől egészen a legfrissebb Nick Cave & the Bad Seeds album, a Ghosteen lemez anyagáig, köztük olyan népszerű szerzeményekkel, mint az Into My Arms, The Mercy Seat, Higgs Boson Blues vagy a Girl In Amber.

A 2020 júniusában, a karantén idején online nézhető koncertként rögzített felvétel eredetileg csak egyetlen alkalommal volt megtekinthető egy internetes közvetítés során, ám

most egy kibővített moziváltozatban világszerte láthatják a rajongók, méghozzá négy új, most először hallható dallal együtt.

Az Idiot Prayer sajátos hangulata azokat a bezártsággal, elszigeteltséggel és bizonytalansággal teli hónapokat tükrözi, amikor több hónapnyi karantén után lassanként újraindult az élet az Egyesült Királyságban.

Az előadást a többszörös díjnyertes operatőr, Robbie Ryan (A kedvenc, Házassági történet, American Honey) vette filmre az Alexandra palota díszes Nyugati előadótermében. A filmet Nick Emerson (Lady Macbeth, Emma, Greta) vágta.

Bemutató dátuma: 2020. november 5.
Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
angol koncertfilm, 118 perc, 2020

Könyv

Stephen Fry: Héroszok – Ókori szuperhősök csodálatos kalandjai

Stephen Fry a görög mitológia kezdeteit elbeszélő Mítosz című könyve után a Héroszok történeteivel folytatja a mesélést. Az isteni származású hősök csodálatos kalandjai és halhatatlan hőstettei

Fry könnyed, egyúttal lebilincselő stílusában hol humoros gellert kapnak, hol romantikusan szomorúak.

Mindent megtudunk, amit tudnunk kell a héroszokról: mi volt Héraklész tizenkét munkája, miért változtat kővé Medusza pillantása, és hogyan fejtette meg Oidipusz a szfinx rejtélyét. Hogyan szerezte meg meg Jaszón és az Argó legénysége az aranygyapjút. Hogyan győzött le Atalanté minden férfit futóversenyben, és hogyan járt túl mégis az eszén egy fiú pár aranyalmával.

Kossuth Kiadó , Megjelenés: 2020. november 02.

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

„Azt mondják, amikor az ember öregedni kezd, birokra kél benne a bölcsesség és a hiúság. Akiben az utóbbi győz, pozíciókra tör, bizonygatni kezdi, milyen eredményeket ért el az élete során, és többnyire elégedetlen, cinikus öregember lesz.

A bölcsnek viszont lassanként összeáll a világ, megtanulja fölülről szemlélni a dolgokat, megértő és derűs lesz, s minden a helyére kerül.”

Az örökfiatal szerző, akit természetesen még nem érintett meg az öregség, elhatározta, végére jár: lehet-e manapság valaki egyszerre intelligens és optimista, vagy aki boldog, az szükségszerűen hülye is? Saját élettapasztalatait és a tudományt – a kultúrtörténetet, a pszichológiát, sőt az atomfizikát – segítségül hívva szellemes és tanulságos elmélkedésre invitál.

Libri Kiadó , Megjelenés: 2020. november 05.

Géczi János: A rózsa labirintusa – Egy örök jelkép nyomában

Hogyan lett a virág az édenkert, majd a teremtés harmóniájának szimbóluma? Miért festettek rózsát a felvonulási épületre Knósszoszon? Milyen gyógyszerek alkotórésze volt különböző korokban és helyeken? És mi köze a rózsának az erotikához?
A rózsa rejtvény, amely megfejtésre vár. A rózsa több egyszerű virágnál. Egyetemes szimbólum, amely a legkülönfélébb gondolatok és érzések kifejezését tette lehetővé. Keleti és európai kultúrák tükörképe, szemet gyönyörködtető vagy épp elképesztő ábrázolások tárgya, mítoszok, mesék, szerelmes történetek főszereplője.

A rózsa és a rózsát szemlélő ember egyedülálló története, Géczi János gazdagon illusztrált, források százait bemutató könyve nemcsak egy virág kultúrtörténetét, de önmagunk megértését is segítheti.

Athenaeum Kiadó , Megjelenés: 2020. november 04.

Ha tetszett a cikk, kattints a következőkre:

„Nagy vagyok a szerelmemben”- Ady egyik verse szenzáció lett idén

Meghalt Sean Connery, az első és örök James Bond

Színészikon, aki melegítőben érkezett meg Hollywoodba-Tom Hanks életének titkai

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!