spot_imgspot_img
spot_img

Különleges magyar hímes tojások a századfordulóról – galéria

-

Article Top Ad (AdSense)

Ezüst, szalma, papírmasé vagy selyematlasz húsvéti tojások mutatják, hogy az otthonok dekorálása nem az utóbbi évtizedek találmánya. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogattunk galériánkban!

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében számos finoman megmunkált, részletgazdagon díszített tojást találunk, például orosz húsvéti ezüsttojás 1868-ból vagy Witz Éva aprólékosan megfestett darabjai. A művész munkái közül került a dán királynőhöz, a Vatikáni Múzeum gyűjteményébe és külföldi magángyűjtőkhöz is.
Ezüst húsvéti tojás 1868 - Oroszország - IM

A húsvéti ünnepkörhöz tartozó hímes tojások és ünnepi nyulak az 1800-as évek végének tárgykultúrájában is megjelent.

A galériánkban található például cukortartó-nyuszi (ennek valószínűleg a fejét lehet leszedni, hogy hozzájussunk az édességhez. Elegáns kis édességesdoboz is, amit Lukáts Kató (1900-1990) a grafikus tervezett. A pályája elején a kereskedelmi grafika különféle ágaival foglalkozott, a harmincas években kibontakozó művészi magyar árucsomagolás úttörői közé tartozott. Megrendelői között édesipari, luxusipari termékeket kínáló cégek szerepeltek. Neve onnan lehet ismerős, hogy a Móra kiadó számára tervezett gyermekkönyv-illusztrációikat. Az ő munkája például a Gőgös Gúnár Gedeon és az Ablak-zsiráf rajzai. A termékenységet, életörömöt, bőséget szimbolizáló nyulak és az ezeken kívül még az új életet is jelképező tojások közül mutatjuk a kedvenceinket.

Korábbi nyulas és tojásos cikkeinkért!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!