Ha fagyira gondolunk, akkor leginkább a gombóc, a gömb, a csavaros és a kehely szavak ugranak be, ám a fagylaltok világában is sok a bátor újítás. Néhol már ezek a fogalmak nem is értelmezhetőek, és a tölcsérnek sem osztanak mindenhol szerepet.
Mi most extravagáns megjelenésű és érdekes ízű fagyikat gyűjtöttünk össze.
Némelyik igazi kis műalkotás, míg vannak szinte értelmezhetetlen ízű kreációk is.
Rózsafagyi
Kezdjük a válogatást egy nagy kedvenccel: a finom és elegáns rózsafagyaival. Budapesten a belvárosban, a Bazilika környékén rengeteg turista és helyi fotózza a rózsaformájú fagyiját, amit a Gelarto Rose nevű fagyisnál vettek, ahol helyben főzött alapokkal dolgoznak. A rózsafagyi azért is olyan népszerű, mert nagyon mutatós, egyedileg készített spatula segítségével rózsát formáznak a tölcsérre.
Asztaldísznek kinéző fagyirózsák
Ez pedig egy ínycsiklandó, olvadós rózsacsokor szintén a népszerű Gelarto Rose oldaláról:
Soft dog
Ez az első ránézésre nagyon bizarr kreálmány a fagylalt és a hot dog egyvelege. A Soft Republick nevű angliai pop up store oldalán találtunk rá ezekre a Soft dog-okra. A virsli helyett itt bizony fagyi és gyümölcsdarabok kerülnek a hot dog kiflik közé. A tölcsér ebben a kompozícióban nincs jelen.
Az újító szellemű Soft Republick egyébként merészen fekete hamburgerbuciba is tesz fagylaltot, amit aztán drazsékkal és csokikrémmel is felturbóz.
Buborék gofris
A buborék gofri tölcsér izgalmas megoldás, a fotókon is jól mutat, bár nem lehet gusztusosan enni. Sok helyen felbukkan, leginkább Instagram-posztokban ez az új fagyik-kreáció. Mi a szigetszentmiklósi Cukorfalat Cukrászda kínálatában is rátaláltunk erre az egyre divatosabb megoldásra, ahol Oreo keksszel, mogyorókrémmel, tejszínhabbal, gumicukorral és pillecukorral is kérhető a bubis gofri.
Meglehetősen sok helyen kapható már országszerte ez a vagány külsejű fincsiség.
Otthon, házilag is elkészíthető a gorfis fagyi, és a családnak, barátoknak is lehet vele kedveskedni (mondjuk nem igazán a diéta jegyében).
Irsai Olivér és kapros-túrós pite tölcsérben
A borozás élményét ugyan nem pótolja, nem is ez a célja annak a fagyis különlegességnek, amit Budapesten az Erdős és fiai Cukrászdában lehet kérni. Az Irsai Olivér csak az egyike azoknak az extrém ízeknek, amit a cukrászda kínál. Lehet itt kapros-túrós pite fagyiba is belenyalni. Erdős Norbert a leghíresebb olasz fagylaltkészítőktől tanulta meg mindazt, ami a krémes, kiegyensúlyozott állagú kézműves fagylalt készítéséről tudható. A szakértelem kísérletezőkedvvel is társul.
Rebarbarás és olívaolajos, libamájas és sonkás
Lehet hüledezni és álmélkodni, ezek valóban fagyi-ízek. Az amerikai Humphrey Slocombe rukkolt elő ezekkel az ízekkel, és még további ízvilágokkal is kísérleteznek. A kukoricapehely íze is felsejlik a jeges édességeiben.
Pizzafagyi
A hot dog-os fagyi után azon sem lepődnénk meg, ha pizzatésztára kerülne fagyi, ám ez a fagylalt inkább imitálja a pizzát, pizzának álcázott édességről van szó. Mókás ötlet ez a csupa cukor hűsítő ebéd, amit a New York-i milkandcreambar kínálatában találtunk.
Egyéb extrém ízek, amiket Amerikában kifejezetten sokan kedvelnek: tintahalas, baconos, sajtos, wasabi ízű.
Cikkeink hasonló témában:
Elképesztő tortacsodák és élethű arcok egy kreatív cukrászmestertől