Különleges édesanyák, akik megváltoztatják a világot

-

A gyermekét szerető édesanyák mindegyike különleges valamiért. Wéber Anikó nemrég megjelent mesekönyve ezt az érzést erősíti a gyermekekben. Megindító történetének 3 híres, újító szellemű, merész, történelmi jelentőségű édesanya is főhőse. Így aztán a Luca és Máté régi körhintája című meséjéből a gyerkőcök megismerhetik Szendrey Júlia, Bezerédj Amália és Kánya Emília munkásságát is miközben a saját anyukájuk iránti szeretet kifejezéséről is olvashatnak.

 

Vannak dolgok, amiket csak a gyerekek hallanak meg

Wéber Anikó bájos meséjének kerettörténete szerint a szélfiú végre megkapja a körhintáját, hogy remek kalandokat élhessen át valakivel, akit ő választ maga mellé. Máté, a szélfiú Lucát választja, akinek éjszaka mesét súg a fülébe. Mert bizony csak egy gyermek láthatják meg a varázslatos szélfiút, ő értheti a meséjét. Lucát az iskolatársai a kissé nagydarab, szigorúnak tűnő rendőr édesanyja miatt csúfolják. A szélfiú tehát épp jókor érkezik a szomorkodó kislány életébe, mert megmutatja neki, hogy a múltban is voltak olyan édesanyák, akik férfiasnak tartott munkát végeztek.

különleges édesanyák
Luca és Máté régi körhintája Pagony Kiadó

Az én anyukám pályázat

Luca egy pályázatra szeretne az anyukájáról írni. Mindarról, amit köszön neki, és amiért felnéz rá.  Az iskolában a gyerekeket most ez tartja lázban. A nyertes egy közös élményfürdős napot is nyer az anyukájával. Luca valami igazán nagyszerűt, emlékezeteset és meghatót szeretne írni édesanyjáról. A szélfiú az írást és a gondolatokat is beindítja Lucánál, hiszen visszarepíti az időben, hogy megmutassa neki 3 történelmileg jelentős édesanya újító szellemű munkásságát.

híres anyukák
Luca és Máté régi körhintája könyvből kép, Keszeg Ágnes illusztrációja Pagony Kiadó

A szélfiú, aki híres, 19. századi édesanyákról mesél

A szélfiú segítségével Luca visszarepül kb 150 évet az időben, belelát kicsit az akkor társadalmi normákba és a nőkkel, anyukákkal kapcsolatos elvárásokba. Így ismerheti meg Luca a forradalmár hős, Petőfi Sándor özvegyét, Szendrey Júliát, aki az akkor elvárható női szerepkörökön túl írt, verselt, fordított. Szendrey Júliáról így a gyerekek többek közt azt is megtudhatják, hogy Andersen meséket is fordított.

A múltbeli kalandozásai alatt megismeri Bezerédj Amáliát is, aki kislányának, Flórinak írt könyvet, ami az első magyar mesekönyv lett. Majdnem száz évig ebből tanultak olvasni a diákok. Emellett saját újságot is szerkesztett nőknek, sőt, a kisdedóvás buzgó terjesztője volt.

Luca megismeri Kánya Emíliát is, az ország első női lapszerkesztőjét, aki sokat tett azért, hogy a lányok és a nők is tanulhassanak, dolgozhassanak.

Szendrey júlia híres anyukák
Szendrey Júlia , Luca és Máté régi körhintája könyvből kép, Keszeg Ágnes illusztrációja Pagony Kiadó

Ebben a cikkünkben egy roppant izgalmas képet is láthatsz, így nézne ki Szendery Júlia, ha napjainkban élne, egy fényképét modernizálták: https://bcoolmagazin.hu/igy-nezne-ki-xxi-szazadi-nokent-szendrey-julia/

Gyönyörű sorok – Anya keze varázskéz

A 3 híres magyar anyuka sorsát és életútját a mesén keresztül ismerhetik meg a gyerekek. Közben az édesanyai szeretet és a gondoskodás is fókuszba kerül. Luca pályázatra írt művét pedig szeretnénk megmutatni, mert nagyon szép.

különleges anyukák
Luca és Máté régi körhintájából részlet Pagony Kiadó

A könyvet a Pagony Kiadó honlapján itt tudod megnézni: Luca és Máté régi körhintája

A könyv illusztrátorának, Keszeg Ágnesnek az oldalát is érdemes megnézegeti: http://keszegagnes.blogspot.com/

Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

A szívem egy bezárt bódé – Kamaszmonológok

Megható történet egy anyáról és fiáról, akik együtt legyőztek egy furcsa betegséget

Egy kedves és értékes családi film az élet értelméről

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!