Kréta másik arca

-

Napfény, tenger, barátságos emberek, jó borok. Ennyi lenne Kréta? Bár ez elégnek tűnhet, a szigetnek van más arca is. Lássuk hát!

Mi, magyarok lelkesedünk Görögországért, hogy miért, ennek több oka van.

Nincs tengerünk, így a legtöbbünk úgy érzi, hogy ha egy évben egyszer nem láthatja az azúrkék végtelent, akkor annyi annak az esztendőnek, emellett szeretünk enni, jókat enni, nos Görögországban e tekintetben is nehéz mellé nyúlni, a harmadik, a napimádat.

Ja, és van az a görög mondás: kalá, ami magyarul annyit tesz: jól vagyok, de ebben az egy szóban nekem sokkal több van, számomra az is benne foglaltatik: ha van nap, ha van tenger, mi baj lehet? És tényleg, mi?

Mondjuk ennek a filozófiának az átvételét még tanulnom kell, de igyekszem.

Az út, amire hivatalos voltam, a mediterrán kombó címet kapta. Ettől rögtön szaporább lett a szívverésem, mert néha úgy érzem, rossz helyre születtem, ugyanis egyszerűen imádok mindent, ami a mediterrán életérzéshez tartozik. A nap feltölt, halak jegyűként imádok úszni, de nem egy medencében, hanem a horizontot látva, függője vagyok a mediterrán konyhának, a kedvenc borom pedig a recina (retsina). Soroljam még?

Egy dolog nehéz nekem – lelassulni úgy, ahogy a görögök teszik.

Mindenesetre megpróbáltam.

Ez az út más volt, mint amikor nyaralni indul az ember. Újságíróként, örök kíváncsiként nyitott vagyok a megszokottól eltérő dolgokra. Programunk célját úgy is összefoglalhatnám: a görög saláta, a muszaká és a dzadzíki (tzatziki) alapanyagai vajon milyen utat is tesznek meg, amíg a tányérunkra kerülnek.

Azt már bizonyára mindannyian megtapasztaltuk, hogy micsoda ízélményt kapunk, amikor egy óriás görög paradicsomba harapunk. Ha mindezt egy kellemes tengerparti helyen tesszük, a hatás szinte leírhatatlan. De menjünk sorjában!

Kréta szigete 8390 négyzetkilométeres, a Krétai- és a Líbiai-tenger határolja, kelettől nyugatig 260 km hosszú, a szélessége északtól délre 60 km. A szigetet hegységek tagolják, és négy területre osztható: Haniá (Chania), Rétimno (Rethymno), Iráklio (Heraklion), Laszíthi (Lassithi).

Zöldellő völgyeiben és a hegyek lábainál elterülő kisebb-nagyobb síkságokon virágzik a mezőgazdaság.

Egy kis földrajz

Európa déli területein, a Földközi-tenger mentén, az ott élő vendégszerető népek egyik alapvető szokása a minőségi mezőgazdasági termékek termelése és fogyasztása. Ezek az országok termékeny talajjal és természetesen mediterrán éghajlattal büszkélkedhetnek, tehát a körülmények ideális környezetet biztosítanak a bőséges és változatos mezőgazdasági termékek természetes módon és optimális körülmények közötti termeléséhez.

A Földközi-tenger európai partvidékén sok mezőgazdasági termelésre alkalmas terület található, mint például Kréta szigete. A termelők tudása és a termesztési módszerek évszázados hagyománya, a kivételes éghajlati viszonyokkal együtt kiváló minőségű és ízű gyümölcsök-zöldségek előállításához vezet.

A Dél-Európában termesztett gyümölcsök és zöldségek páratlan, élénk, gazdag ízvilágúak. A mediterrán étrend piramisának az alapját képezik, arra ösztönzve a fogyasztókat, hogy a napi étrendjükbe beépítsék. És igen, az egészséges táplálkozás alapja a zöldség.

(Az Egészségügyi Világszervezet napi több mint 400 gramm gyümölcs és zöldség fogyasztását javasolja, ami körülbelül napi 5 adag.)

Hogy kerül a csizma, vagyis a zöldség az asztalra?

Izgalmas kaland „elkísérni” a zöldségeket a termeléstől a szortírozásig, a csomagoláson keresztül az asztalunkra kerülő ételig. Ezt a Mediterranean Combo néven futó program tette lehetővé. Kréta szigetén nagyban űzik a fóliás zöldség- és gyümölcstermesztést. 1956-ban a egy holland mezőgazdász innovatívnak számító melegházi termesztést honosított meg Ierápetrán. A fóliasátras gazdálkodási forma térnyerésének köszönhetően nemcsak az a terület, hanem Kréta jó néhány vidéke jól prosperáló területté fejlődött.

A zöldségtermelő helyi gazdák mezőgazdasági szövetkezetekbe (agricultural cooperative) tömörülnek, egy-egy ilyen 20–100 helyi gazdát fog össze. A régi termesztési hagyományokat és a termelők tapasztalatait modern technológiával ötvözik, ezáltal korszerűsítve a termelést. A szigeten található víztározók elsődleges feladata a fóliasátrak ellátása öntözővízzel a száraz nyári hónapok alatt. De az üvegházak nagy előnye – azonkívül, hogy a kártevők nehezebben férkőzhetnek hozzá a növényekhez –, hogy a nagy páratartalom miatt eleve kevesebb vízre van szükség.

Európa minden tájára szállítanak az itt termesztett zöldségből és gyümölcsből.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a helyi gazdák a megtermelt zöldséget a szövetkezet raktárába szállítják, ahol a terményt futószalagon haladva megtisztítják, majd súly szerint szelektálják, végül dobozokba vagy rekeszekbe helyezik. A mezőgazdasági szövetkezetek közvetlenül, vagy aukciókon értékesítik a termelőiktől beérkezett árut.

Zöldség aukció

Az aukcióról nekem a drága festményekre való licitálás ugrik be először. De kiderült – legnagyobb döbbenetemre -, hogy a zöldségeknél is van ilyen. Az üzletkötők ellátogatnak a raktárakba, ahol szemrevételezik a számukra összekészített mintaárut, a dobozokon található egy QR kód, azt leolvasva pontos adatot kapnak a termék súlyáról, típusáról stb., majd ajánlatot tesznek, a legmagasabb árat kínáló üzletkötőé lesz a kiszemelt áru.

Mediterranean Combo, azaz mediterrán kombó

Az Európai Unió által finanszírozott együttműködési program keretében Görögország és Spanyolország sok mindent tesz azért, hogy az európai lakosok inkább válasszák a boltok polcairól az unió határain belüli termékeket, mint más afrikai vagy dél-amerikai zöldségeket, gyümölcsöket. A Mediterranean Combo néven futó program arra ösztönzi a szereplőket, hogy az EU-s belső piacokon zökkenőmentes legyen a zöldség-gyümölcs ellátás, az információnyújtás és a promóciós lehetőségek.

Kis zöldséghatározó

A paradicsom – az örök kedvenc

Az eredetileg Amerikából származó zöldségnek sikerült beilleszkednie a közkedvelt mediterrán étrendbe, sőt, vezető szerepet elfoglalni ott. Krétán a paradicsomot egész évben üvegházakban termesztik, kiváló minőségű és tápértékű zöldséget kínálva a fogyasztóknak.

Az uborka – ami hidratál

Valószínűleg a görögök vagy a rómaiak hozták be Európába, akik az üvegházhatású rendszerhez hasonlóan egész évben mesterséges termesztési módszereket alkalmaztak. Tudtad, hogy az uborka mintegy 85 százaléka víz?

Így fogyasztásakor nemcsak különleges aromáját élvezhetjük, de gondoskodik a szervezet természetes hidratálásáról is.

Kiváló alapanyaga a mediterrán konyha salátáinak. De a bőrre gyakorolt hatása (például arcpakolásként) sem elhanyagolható.

Padlizsán – a sokarcú

Annak ellenére, hogy az eredete ellentmondásos, jó néhány ország konyhájában előszeretettel használják. Állaga és jellegzetes íze miatt gyakran húspótlóként kerül az étrendbe a vegán és a vegetáriánus konyhába.

Magyarországon – az erdélyi hatás miatt – padlizsánkrémként a legnépszerűbb.

Paprika – a színes

Többféleképpen kerülhet az asztalunkra, a magyar konyhának ugyanúgy az alapját képezi, mint a mediterrán étrendnek. Lehet fogyasztani csípősen vagy édesen, van sárga, zöld, piros, ehetjük nyersen vagy készételekben. A paprika minden tekintetben színt, ezerféle ízt kölcsönöz a mediterrán konyhának és az asztalunknak.

Egyszerű és nagyszerű

A krétai konyha valójában rendkívül egyszerű, nagyon természetközeli és hihetetlenül egészséges, hiszen az alapanyagok magas minőségűek, az ételek elkészítése pedig szinte mindenhol tükrözi az évszázados tradíciókat.

Az alapja az olívaolaj és a friss zöldségek, illetve gyümölcsök, amelyek az emberi szervezetnek a legfontosabbak.

A BCOOL ajánlata

Recept tipp:

A görög saláta

Horiátiki (χωριάτικη) nevet viseli, amely magyarul annyit tesz, hogy falusi vagy parasztsaláta (Valószínűleg csak, mi magyarok nevezzük görög salátának.)

Hozzávalók

3 adaghoz

  • A salátához
  • 2 db paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 100 g kígyóuborka
  • 10 szem olívabogyó (fekete, magozott)
  • 10 szem olívabogyó (zöld, magozott)
  • 150 g feta sajt

Az öntethez

  • 4 evőkanál olívaolaj – extra szűz
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 púpozott teáskanál oregánó (friss, vagy szárított)

Elkészítés:

A citromlevet, az olívaolajat és az oregánót összekeverjük egy tálban, majd hagyjuk akár egy-két órát is pihenni, hogy szépen összeérjenek az ízek. Az uborkát, a hagymát és a paradicsomot összevágjuk kockákra és egy tálba helyezzük őket. Következhetnek az olívabogyók. Majd a fetákat kisebb kockákra vágjuk, és hozzáadhatjuk a tálban lévő zöldségekhez. Ezután locsoljuk meg az oregánós öntettel. A salátaleveleket egy tányérra helyezzük, majd gusztusosan tegyük középre a horiátikit. Egy órára állni hagyhatjuk a hűtőben, önmagában vagy köretként is fogyasztható.

Krétán kenyeret (árpakétszersült) és olykor krumplit is raknak a salátához, ez a dákosz (bandita), a hagyományos krétai saláta.

A törököktől átvett töltött szőlőlevél, a dolmádesz is nagyon népszerű.

A szerkesztő ajánlata:

Nekem a legnagyobb kedvencem a mizíthra, ami egy szuperfriss savósajt, amely juh- vagy kecsketejből készül.

Kréta nemzeti itala: a raki, avagy cikudiá (tsikoudia)

E sorok írója nem hagyhatja szó nélkül a krétai italokat sem. A raki a görög vendégszeretet jelképe, ezért bárhol, bármilyen napszakban kínálják (még a zöldségraktárakban is). Ez az ital ősszel, a szőlőszüret után készül, amikor a szőlőtőkéket már megmetszették. A rakit a borkészítés során a friss szőlő préselési maradékából, a törkölyből lepárlással nyerik, tiszta ital, ezért nem is lesz tőle az ember másnapos, és átlagosan 30-40 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz.

Egy kis kultúra

Ha eleget áldoztunk a gasztronómiai élvezetek oltárán, és egy kis kulturálódásra vágyunk, semmiképp se hagyjuk ki Knósszoszt. Igazi időutazásban lehet részünk, hisz Európa egyik legrégebbi városáról beszélünk. A magam részéről már a gimiben is szerettem a görög mitológiát, szívesen vesztem el az olykor szövevényes mesevilágba. Így vonzott a labirintus mondájának helyszíne.

Minótaurosz – a bikafejű ember

A legenda szerint, mielőtt Minószt királlyá választották volna, jelet kért Poszeidontól, hogy vajon ő vagy a fivére lesz-e az uralkodó. Poszeidón Minósznak jósolta a királyságot, és egy hófehér bikát küldött azért, hogy ha a jóslat beteljesül, áldozza fel az állatot. Minószt azonban elbűvölte a tengerből előbukkant fehér bika szépsége, ezért egy másik bikát áldozott fel, remélve, hogy Poszeidón nem veszi észre a cserét. Az isten természetesen rájött arra, hogy be akarják csapni, így haragjában átkot küldött Minósz feleségére, és az asszony szerelmes lett a bikába. A nász eredményeként született Minótaurosz bikafejjel, ember testtel. Hogy ne lássák a szörnyszülöttet – aki ember hússal táplálkozott –, a knósszoszi palotában egy óriási labirintusba rejtették el. Az athéniaknak évente 14 fiatalt kellett áldozni a Minótaurosznak, ezért Thészeusz eltervezte, hogy megöli. Ariadné (Minósz lánya) szerelmes volt Thészeuszba, ezért egy bűvös kardot és egy gombolyag fonalat adott a szerelmének, hogy az ki tudjon szabadulni a labirintusból. Így is lett, és a történet happy anddel végződött.

Knósszosz – a civilizáció bölcsője

Ne csak egy romként és egy mítosz helyszíneként tekintsünk a palotára. Egy kis képzelőerővel láthatjuk egy igen fejlett társadalom életkörülményeit.

Knósszosz romjait Mínosz Kalokerinósz amatőr régész fedezte fel, de Arthur Evans tárta fel a múlt század elején. Ő volt az, aki rekonstruálta a bronzkori legendás uralkodó központját és a nevéhez kötődő egykori civilizációt. A látogatókat az ő elképzelései alapján helyreállított épületegyüttes fogadja. A központi udvarra nézett a jó állapotban megmaradt trónterem. Figyelemre méltó a különböző rendeltetésű területek elhatárolása. A raktárakban embermagas tárolóedények, úgynevezett píthoszok sorakoztak. A knósszoszi palota leglátványosabb emlékei közé tartoznak a freskók. A figurák finomsága, a színek élénksége és a képek témája is egy gondtalan, derűs, fényűző társadalom képét vetítette a feltárók szeme elé.

Érdekesség:

Vízöblítéses WC

A királynő lakrészében vízöblítéses toalett állt rendelkezésre, a termek szellőzését, világítását is modern technikával alkották meg.

Pár nap nagyon kevés Krétára, főként, hogy varázslatos strandjai is remek kikapcsolódást kínálnak. A tengerparti városkákban magunkba szívhatjuk az igazi mediterrán életérzést a szűk utcácskákon andalogva. Én a magam részéről nagyon csajosan a hániai bazársorba is belevetettem magam, és hagytam magam sodródni a tarka termékek kínálta csábításnak.

Színek, ízek, illatok. Feltöltődés szellemnek, testnek, léleknek – ez Kréta.

Hasznos információkat itt találsz:

https://www.mediterraneancombo.eu

ΑC Falassarna http://visitfalassarna.com/el/producers/

ΑC Tympakiou https://ast.opast.gr/

AC Psaris http://www.aspsaris.gr/

ΑC Notos https://www.facebook.com/notosfresh/?locale=el_GR

AC Αnatoli https://www.asanatoli.gr/

Éttermek:

Arismari-Restaurant http://www.arismarichania.gr/

Gramvousa-Restaurant https://gramvousarestaurant.com/

Restaurant Odeio https://m.facebook.com/profile.php?id=307082552768452

Napoleon-Restaurant https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g189418-d1883963-Reviews-Napoleon-Ierapetra_Lasithi_Prefecture_Crete.html

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!