spot_imgspot_img
spot_img

A KÖZÉTKEZTETÉS mint szakmai versenyszféra

-

Article Top Ad (AdSense)
Megrendezésre került újra a közétkeztetési szakácsverseny, melynek tradíciói 2011-ig nyúlnak vissza.
Az elmúlt időszak nehézségei komoly mértékben sújtották a vendéglátás eme ágazatát. A home office, a bezárt irodaházak és az online oktatásba kényszerült diákok tették ki ennek a szektornak a vendégkörét, ezáltal a csúcsgasztronómia mellett őket érintette a legjobban a bezárás. Ettől függetlenül, szakmai berkekben tovább folyik a harc, hogy minél magasabb színvonalon és minél gazdaságosabban tudjanak működni ezek a vendéglátó egységek. Már annál is inkább fontos ez, hiszen hazánkban mintegy 1.5-2 millióra tehető azoknak az embereknek a száma, akik a közétkeztetésnek köszönhetik,mindennapi étkezésüket. Az sajnos tény, hogy sokan kényszerültek bezárásra és az is, hogy óriási a munkaerőhiány ezen a területen is. Pontosan ezért is örvendetes az idei verseny, hiszen megmutatja azt, mennyire elhivatottak a szakácsok és a szakmai szervezetek.
Fotó: Csárdás Ferenc

A verseny szervezői

A Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)

A verseny mottója: „AZ ÚT A CÉL”

A közétkeztetési verseny 2011-óta kerül megrendezésre. Mára a verseny elég színvonalasra nőtte ki magát, hiszen 2016-óta, kétévente rendezik, mióta Hamvas Zoltán segítségével, a Bocuse d’Or ritmusát vették fel. Az egyik évben vannak a felkészülések, selejtezők és elődöntők, a következő évben pedig, tehát most 2022 márciusában lesz a döntő, a SIRHA keretein belül. A döntőn már a legjobb 12 csapat fogja megmérettetni magát!
Fotó: Csárdás Ferenc

A Közétkeztetési verseny témája

Farsangi ételek– a hagyomány és megújulás jegyében. A versenyzők feladata, valamelyik magyar tájegység hagyományain alapuló farsangi ételsor elkészítése volt. A menünek három fogásból kellett állnia, mely elégséges egy felnőtt ember számára. Előétel vagy leves (hideg vagy meleg), főétel, és desszert.
Fotó: Csárdás Ferenc
A tálalásra is fontos volt figyelni a versenyzőknek, mivel a modern igényeknek megfelelő szépen kivitelezett tányérokat kellett prezentálniuk. A három fogás elkészítésére 650 Ft/ adag nyersanyagköltség állt rendelkezésükre. Ezen feltételek mentén zajlottak a fordulók, mely nagymértékű felkészültséget, szaktudást és figyelemre méltó teljesítményt kívánt a résztvevőktől. Mivel mindenki a saját konyháján érzi legjobban magát- „minden konyhán más az étel”- a 12 döntőbe jutott csapatnak otthoni pályán is le kell főzni a menüt, ahova a zsűri is kimegy. A verseny ezen részének a lényege, hogy közétkeztetési keretek között legalább 50 adagban is le tudja főzni a verseny ételeit.
Fotó: Császár Ferenc
Fontos kritérium volt a csapatok felé, hogy vegyék figyelembe az évszakhoz köthető hagyományokat, szokásokat. Jelen legyenek a hagyományos ízek, viszont modern, mai elvárások köntösébe öltöztessék az ételeket. A verseny kötelező alapanyaga a sütőtök volt, kötelező elem pedig a fánk.
Az ételek elbírálása több lépcsőben történt. Egyrészről a konyhai munkát, tálalást értékelték, másrészről az ételek élvezeti értékét, kinézetét bírálták. A zsűribe minden induló csapat delegált zsűritagot, de rangos és ismert szakemberek, mint például Vomberg Frigyes, Wolf András, Bernáth József, Harmath Csaba, Zoltai Anna, Hartmann Gabriella és még sokan mások.
Fotó: Csárdás Ferenc

Ez az a verseny, amelynek csak nyertesei vannak

A KÖZSZÖV ezzel a versennyel is méltán mutatja miért is dolgoznak. Irányt mutatnak, edukálnak és előremozdítják a közétkeztetés fejlődését.
Fotó: Csárdás Ferenc
Hagyomány, innováció, fejlődés! Mindezek jellemzik a verseny szellemiségét, hiszen ez több is annál. A résztvevő versenyzők/csapatok szakmai fejlődésének etalonja is egyben. Nem véletlenül tűzték ki célul a szervezők, hogy ismert szaktekintélyek mentorálják a csapatokat a felkészülés során. Hazánk étkezési kultúrájának fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek szélesebb körben való megismertetése és a kifejezetten hazai friss alapanyagok felhasználásának népszerűsítése is célként lett kitűzve.
A Közétkeztetési verseny egyértelműen hivatott a közétkeztetés minőségének javításában, fejlesztésében is- magának a közétkeztetésnek a népszerűsítésében egyaránt. Szakmai jelentősége pedig a versenyre nevezők szakmai továbbképzése és fejlesztése. Ezen kívül, mivel az ételkészítés ezeken a konyhákon sok kezet kívánó feladat, a közétkeztetésben dolgozók csapatmunkájának edukációja.
Fotó: Csárdás Ferenc
A verseny fővédnökei: Dr. Nagy István agrárminiszter, Dr. Tuzson Bence a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke
A verseny szakmai védnökei: Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse ’d Or Akadémia elnöke, Zoltai Anna az Élelmiszer Higiénikusok Társasága alelnöke.
Fotó: Csárdás Ferenc
A verseny szakmai támogatói: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), Élelmiszer Higiénikusok Társasága (ÉHT), Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Pannon Gasztronómiai Akadémia, Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ)

Forrás: KÖZSZÖV

Fotó: Csárdás Ferenc

Ettél már tücsköt? TÜCSÖK ÉS BOGÁR- a fenntartható élelmezés megoldása.

Magyar találmány segít a laktóz-érzékenyeknek és diétázóknak

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!