spot_imgspot_img
spot_img

Kötelező olvasmány evészavarokkal küzdőknek

-

Article Top Ad (AdSense)

Pszichológusok ajánlják evészavarokkal küzdő tinik és szüleik figyelmébe a mindössze 17 éves Keszthelyi Gréta Kata könyvét.

A saját élmények alapján írt, tavaly november elején megjelent regény a 16 éves Lina történetét meséli el, akinek olyan magánéleti és családi problémákkal kell megküzdenie, hogy anorexiás lesz.

A „Vékony jégen” azt meséli el, hogyan birkózik meg egy kamasz a kontrollvesztéssel, evészavarral és a bántalmazó kapcsolatokkal otthon és a jégpályán. Miközben próbál megfelelni a felé irányuló elvárásoknak, a folyamatos teljesítménykényszert és toxikus családi légkört a testképe sínyli meg. Elkezd egyre kevesebbet enni, ami nemcsak a súlyára, de az élete minden területére kihat. Egyedül érzi magát ebben a folyamatban, ezért kétségbeesetten próbál kapaszkodókat keresni, miközben nagyon is vékony jégen jár.

fotó: freepik

„Magával ragadtak a kedves, szerethető szereplők és a történet vonalvezetése, ami az anorexia cseppet sem könnyű témáját karolja föl. Kötelező olvasmány mindazoknak, akik nem szakmai könyveken keresztül szeretnének bepillantást nyerni az evészavarok dinamikájába.” – mondta a könyvről Gyányi Andrea, klinikai szakpszichológus.

„Amikor kézbe vettem ezt a könyvet, annyira magával ragadott, hogy nem tudtam abbahagyni az olvasását. A szerző olyan érzékletesen és éretten ír, hogy az lenyűgözött. Hitelesen írja le az evészavarok háttértényezőit, buktatóit, csapdáit. Ebből a briliáns írásból sokan magukra ismerhetnek, és lendületet kaphatnak ahhoz, hogy a kezelést vállalni tudják. Igen sokat jelenthet a szülőknek is, akik nélkül a terápia sokszor nem lenne sikeres” – tette hozzá Dr. Túry Ferenc, pszichiáter. – „Melegen ajánlom tehát e könyvet azoknak, akik kínlódnak még az evészavarukkal, a szülőknek, akik mindent elkövetnének a gyermek érdekében, csak még nem látják, hogy merre menjenek, aztán azoknak, akik környezetében van ilyen gyermek, és persze a tanároknak, hogy ismerjék fel ezeknek a zavaroknak a természetét, továbbá a szakembereknek is – egyszóval mindenkinek”.

Magyarországon becslések szerint közel 50 ezer ember küzd valamilyen evészavarral. A kóros soványsággal járó, pszichés eredetű evészavar serdülőkorban a harmadik leggyakoribb krónikus betegség, amelynek kezeléséhez az érintett kamaszt támogató szülői, oktatói, szakértői háttér elengedhetetlen. Ám gyakran már az evészavar felismerése sem egyszerű, ebben nyújthat segítséget ez az ifjúsági regény.

fotó: freepik

A novemberben a Menő Könyvek gondozásában megjelent könyv mind a szakemberek, mind az olvasók körében nagyon pozitív fogadtatásra talált. A szerző olyan témákat boncolgat (evészavar, diszfunkcionális család, bántalmazás), melyekről fontos beszélni, ugyanakkor a regény igazi tinikönyv, mely bemutatja e korosztály sajátságait. A kötet kedves, sokszor vicces szereplői között mindenki találhat egy kedvencet, aki kissé emlékezteti egy szeretett személyre. És természetesen a szerelemnek is jut hely e mély gondolatokkal átszőtt regényben.

Keszthelyi Gréta Kata 17 éves, ebben a tanévben fog érettségizni. Ausztriában képzeli el a jövőjét, tervei szerint ősztől a grazi egyetemen folytatja tanulmányait. Pszichológus szeretne lenni, de saját bevallása szerint továbbra sem hagy fel az írással, mert úgy érzi, ez egy nagyon fontos része a személyiségének. Szabadidejét az íráson túl olvasással, sportolással, barátokkal közös főzéssel, illetve jelenleg az érettségire való felkészüléssel tölti.

A nők és a huszonévesek szétstresszelik magukat

Maradj a jelenben és szeresd önmagad!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!