spot_imgspot_img
spot_img

Kóstold meg az év strandételeit!

-

Article Top Ad (AdSense)

 A Balatoni KÖR és a We Love Balaton közösen alkotott zsűrije nem tudott választani, így két ételkülönlegességnek is megítélte az Év Strandétele 2020 megtisztelő címet: A máriafürdői Port Étteremnek és az alsóörsi Fogas Bisztrónak.

Hal erőleves Alsóörsön 

A Kun család húsz évvel ezelőtt klasszikus balatoni strandételekkel kezdte a vendéglátást, az idén vették át a szomszédos halas büfé üzemeltetését. Kívül-belül felújították, Fogas Bisztrónak nevezték el és azonnal a csúcsra kerültek. A hal erőlevesüket az egyik  legjobb strandételnek választották.

Hal erőleves Év Strandétele
fotó Kőrösi Tamás We Love Balaton

– Szerettük volna az egykori halsütőt magasabb szinten üzemeltetni, így már féléve elkezdtem fejben készülni, hogyan álljon össze az étlap. A pontyot, a szürkeharcsát és a tokhalat próbáltuk kombinálni levesként vagy főételekbe. Majd megszületett ez a leves, amit alkalmasnak találtunk arra, hogy elinduljunk vele a versenyen – kezdte Kun Szilárd. 

– Háromféle friss, a környéken beszerzett halból készülő alaplevet reggel felrakjuk főni, és délre, több óra rotyogás után elkészül. Eleinte a vendégeink nem merték bevállalni, inkább maradtak a klasszikus halászlénél. Aki viszont megkóstolta, hasra esett tőle. Azóta napi 50 adagot adunk el és mindenki jó szájízzel távozik tőlünk. Azt a közönséget sikerült vele meg célozni, aki nem annyira halevő, és sikerült!

BalaToros Máriafürdőn

A Port étterem a klasszikus disznótoros újraértelmezésével érdemelte ki az első helyet, a BalaTorossal, ami a Balaton és a disznótoros szójátékának eredménye. 

Év strandétele BalaToros
Fotó Körösi Tamás We Love Balaton

– Harmadszor jelentkeztünk erre a versenyre, először benne voltunk a Top 5-ben, tavaly másodikak lettünk, az idén pedig holtversenyben pedig az elsők. Tudatosan készültünk a gasztronómiai megmérettetésre és visszanyúltunk azokhoz a klasszikus ételekhez, amik a balatoni strandokon megtalálhatóak. Nincs sok ilyen: hurka, kolbász, lángos. Horváth Ádám séfünk addig kísérletezett, amíg meg nem született ez az étel. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy környékbeli alapanyagokból készüljön. A helyi hentestől származik a véres- és a májashurka, a kolbász. Úgy készül ez a különlegesség, hogy a hurkát bundázzuk és kirántjuk, a pirított burgonyát teszünk mellé és készítünk hozzá sült káposzta köretet, amit Somogy megyének ezen a részén a nagyszüleink gyakran  készítettek nekünk ebédre. A családom 250 évig visszavezethető Balatonkeresztúrra, ami Márafürdővel mára teljesen összenőtt. Az ételünk az eredmény kihirdetése után hirtelen nagyon széles körben ismert lett, és elmondhatom, hogy a kedves vendégeink jókedvűen távoznak, miután elfogyasztották – büszkélkedett a családi vállalkozásban működő étterem – üzletvezetője Balla György.

Port Étterem

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!