spot_imgspot_img
spot_img

Környezetvédelmi tippek stílusos szállodáktól

-

Article Top Ad (AdSense)

Ha azt hallod: turizmus, valószínűleg nem a környezetvédelem lesz az első fogalom, ami eszedbe jut. Pedig a turizmusnak nemcsak létezik egy „szelíd”, azaz a környezetvédelmet állandóan szem előtt tartó változata, hanem meg is valósította Magyarországon a Stílusos Vidéki Szállodák Egyesülete (SVSZE). Ráadásul olyan módon, hogy az ötletek közül jó néhányat te is követni tudsz otthon!

„Lopj el” minél több ötletet a magyarszombatfai Kosbor Panziótól, szigetmonostori Rosinante Stílusos Vidéki Fogadótól, a Balatonfüreden található Montem Vendégháztól, a Hotel Botanicától Dánszentmiklóson vagy a köveskáli Káli Art Inntől! Valósítsd meg őket otthon, óvd te is stílusosan környezetünket! Ha mindenki csak egy keveset tesz, már az is sokat számít.

Környezetvédelmi tippek a házon belülre

A konyha illetve maga a főzés és az alapanyagok beszerzése olyan terület, ahol nagyon gyorsan kiderül, menyire fontos valakinek a környezetvédelem. Sok-sok trükköt bevethetsz a környezeti terhelés csökkentésére, éppen úgy, mint ahogy a Stílusos Vidéki Szállodák teszik.

Az Őrségben, Magyarszombatfán található Kosbor Panzióban magától értetődő, hogy helyi termelőktől származó alapanyagokból készült ételeket – zöldséget, gyümölcsöt, sajtokat, feldolgozott húsárut – szolgálnak fel az étteremben, sőt a friss fűszernövények is a tavaszi karantén alatt kialakított konyakertből származnak. Hasonló a helyzet többek között a Hotel Botanicában és a Rosinante Fogadóban is. A Montem Vendégházban a konyhán felhasznált zöldségek 40 százalékát saját magaságyásaikban termelik meg. Több szállodában – például a Villa Millenniumban, a Rosinantéban, a Montem Vendégházban, a Hotal Botanicában – nagyon komolyan veszik a szelektív szemétgyűjtést.

Szorítsd vissza a műanyagokat!

A Kosbor Panzióban reggelinél a lekvárt, a mézet, a helyben készült reggeli kencéket egyedi, kis, csavaros üvegekbe adagolják, amiket használat után 95 C fokos vízben fertőtlenítenek. Ugyanez történik a műanyag szívószálak helyett bevezetett vörösréz szívószálakkal. A műanyagot mindenhol mellőzik: az eldobható fürdőszobai kéz- és tusfürdők helyett természetes alapanyagokból készült, utántölthető kozmetikumokat találsz a fürdőszobákban. A szobákba is üveges ásványvizet, friss, hűtött szódavizet vagy csapvizet készítenek be.

A balatonfüredi Villa Millenniumban tisztított vizet használnak üvegpalackokban, a Montem Vendégházban pedig csak visszaváltható ásványvizes üveget forgalmaznak. Az egyéb italos üvegeket, valamint a vendégek otthagyott műanyag palackjait elviszik a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe. A Hotel Botanicában csatos üvegekben szervírozzák a szűrt vizet. A Kosbor Panzióban beszereztek egy narancsprést, így a többrétegű dobozos narancslé helyett frissen préselt narancslét tudnak kínálni, vagy pedig a panzió saját bio almájából a közelben préselt almalevet adnak a vendégeknek. A filteres teákat jó minőségű szálas teákra cserélték.

Környezetvédelmi tippek a házon kívülre

A most következő ötletek iránynak, példamutatásnak kiválóak. Ezek egy részét akkor ajánljuk, ha éppen építkezés előtt állsz, és befér a keretbe, bár vannak mindenki számára követhető, megszívlelendő példák is.

A Montem Vendégház esetében például már tervezéskor fontos szempont volt a természetes anyagok – fa, kő, fém – túlsúlya. A ház tájolása déli fekvésű, és a nagy üvegfelületeknek köszönhetően télen akár 4 fokkal emelheti a belső hőmérsékletet egy zavartalan napsütés. Nyáron nagyobb a nap beesési szöge, ilyenkor a teraszok adnak kellő árnyékot. Az épület alsó szintje 50%-ban a föld alatt van, ezért a közeg télen fűt, nyáron pedig hűt. A tetőn elhelyezett napkollektorok éves viszonylatban a használati meleg víz 80%-át állítják elő, a fennmaradó 20%-ot egy vízteres kandalló biztosítja.

Természetesen nem egyedi, hogy egy Stílusos Vidéki Szálloda már építése során környezetbarát megoldásokat alkalmaz. A Kosbor Panzióban a szobák friss levegő utánpótlását, a megfelelő hőmérséklet biztosítását energiatakarékos, hőcserélős szellőztetővel végzik. A Káli Art Inn szobái közül az újabbak és az étterem fűtését korszerű hőszivattyús rendszerrel oldják meg, és idén év végére elkészülnek a napelemek felszerelésével, melyek a hotel teljes elektromosenergia-ellátását biztosítják majd a jövőben. A Villa Millenniumban 2019 tavaszán kiépítették az elektromos fűtést, amihez a szükséges energia nagy részét a tetőn elhelyezett napelemek biztosítják. A Hotel Botanicában felszereltek 15 napelem mezőt.

Több példa van arra is, hogy az összes világítótestet energiatakarékos izzóval szerelték fel. Az sem ritkaság, hogy a szállodák esővízzel locsolnak, és ezt használják az WC-k leöblítésére is, így nem kell a drágán előállított ivóvizet pazarolni.

Akarod, hogy a madarak és a lepkék szeressék a kerted?

A Káli Art Inn Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található parkját olyan növényekkel telepítették be, melyek őshonosnak számítanak, jól érzik itt magukat, és élőhelyet nyújtanak a többi élőlénynek is. Törekedtek arra, hogy minél változatosabb legyen a kerti élet, és soha nem használnak növényvédő szereket. A forrás táplálta kerti tavat is biológiai módszerrel tartják tisztán.

A szerves anyagot több szálloda is komposztálja, és arra is több példa van, hogy vegyszer nélkül gondozzák a növényzetet. A Kosbor birtok hatalmas kaszáló rétjét a Nemzeti Park ajánlásainak megfelelően gondozzák, hogy megőrizzék az Őrség kivételes lepkefaunáját. A Kosbor birtok még a „madárbarát kert” minősítést is elnyerte, hiszen 1 hektáros erdeje és a kihelyezett 25 odú számtalan ritka madár számára szolgál élő- és költőhelyként.

Ha nem is kert, de környezetvédelem és fontos: a Káli Art Innben elektromos kerékpárokat szereztek be, hogy a vendégeknek lehetőségük legyen fenntartható módon, nagyobb távolságban található célpontokat is felkeresni. Arra ösztönözik a vendégeket, elektromos autóval érkezzenek, ezért felszereltek egy elektromos gyorstöltőt, jövőre pedig még kettőt helyeznek üzembe. Hasonlóképen a Montem Vendégházban is folyamatban van egy töltőhely kialakítása, ahol az energiát napelemek biztosítják majd

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!