spot_imgspot_img
spot_img

Megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform

-

Article Top Ad (AdSense)
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, a Nemzeti Kutatási-, Fejlesztési- és Innovációs Hivatal szervezésében Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform megalapítására kerül sor. Az együttműködés célja, hogy a European Green Deal-lel, valamint Magyarország nemzeti stratégiáival összhangban, felgyorsítsa a körforgásos gazdaságra történő átállást, ezáltal hazánkat az alkalmazott technológiák éllovasává tegye. A fenti cél elérése érdekében a Platform küldetésének tekinti a körforgásos gazdasági tevékenységeket folytató, valamint az átállásban érdekelt gazdasági, akadémiai, civil és közigazgatási szereplők összekapcsolását, illetve a köztük fennálló együttműködések elmélyítését.

A megalakulás

A megalakulásra 2022. március 11-én került sor, Veszprémben a Pannon Egyetemen. Egyre inkább látszik, hogy mennyire alapja a gazdaságoknak a körforgásos gazdaság. Az eseményen többen is kifejtették ennek az újonnan megszervezett platformnak a fontosságát. Prof. Dr. Palkovics László – innovációs és technológiai miniszter, Ovádi Péter – országgyűlési képviselő, Navracsics Tibor – Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Dr. Gelencsér András – rektor, (Pannon Egyetem), Steiner Attila – körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Dr. Birkner Zoltán – elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, Hernádi Zsolt – elnök-vezérigazgató, Igazgatóság elnöke MOL-Csoport, és Borsos Krisztina – ügyvezető igazgató, Hidrofilt Kft.

Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform

A körforgásos gazdaság, több mint hulladékgazdálkodás, sőt jóval több mint a környezetvédelem és fenntarthatóság. Egy teljes szemléletváltást jelent és megköveteli a gyártási folyamatok átalakítását, a nyersanyagok hatékonyabb felhasználást, a pazarlás megszüntetését. Kiemelt fontossággal bír a hatékonyabb energiafelhasználás, a tiszta energia megtermelése. A fenntarthatóság zászlaja alatt kell működtetni a közlekedést, a hulladék és vízgazdálkodást és mindezeket folyamatosan fejleszteni kell.
A cél, érték létrehozása, összekapcsolása a gazdaságban és mindezek megőrzése. A termékek és anyagok értékének gazdaságon belül tartása- lehetőségek szerint minél hosszabb ideig. Mindezek mellett kötelezettségvállalás, a klíma és természetvédelmi akcióterv mentén, az Uniós irányelvek alapján.

Palkovics László rámutatott: az elmúlt időszakban az autóipart különböző alapanyagok hiánya akadályozta, az energetikai helyzetet pedig az orosz-ukrán háború tette bonyolultabbá. Ezért minden olyan megoldásra szükség van, amely az energiaproblémát javítani tudja. Az innovációs és technológiai miniszter beszédében bemutatta a kormány klímapolitikai lépéseit hangsúlyozva, hogy a régióban Magyarország volt az első, amely törvénybe foglalta a klímasemlegesség célját. Rámutatott: az elmúlt években a magyar gazdaság úgy növekedett, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent. Ezzel Magyarország nemzetközi összevetésben is jól teljesít, a klímavédelem terén.
Palkovics László előadásában kiemelte: az akkumulátor- fejlesztési, -gyártási és -újrahasznosítási képesség kialakítása stratégiai előnnyel bír, sőt meghatározó lesz a jövőben, ezért is alakították ki a Magyar Akkumulátor Stratégiát. A versenyképes hazai ipar kialakításának alapvetése, az alapanyag kinyerése a hazai geometrikus lehetőségek kihasználása által.

Beszélt továbbá a naperőművi kapacitások bővítéséről, a hidrogén, mint energiahordozó és -tároló jelentőségéről. Nyomatékosította a közlekedés kizöldítésének fontosságát, és jelezte, hogy a zöld busz programot 25 ezer fő alatti városokra is kiterjeszti a kormány.
Arról is szólt, hogy a nukleáris energiát zöld energiaforrásnak kell tekinteni, és megerősítette, hogy a kormány megépíti Paks 2-t.
Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a körforgásos gazdaságot érintő kötelezettségekről, stratégiákról és támogatásokról beszélt. Ismertetve a 2021-27-es uniós ciklus támogatási lehetőségeit, elmondta a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 1200 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre öt fő prioritásban. Emellett a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) több forrása is igénybe vehető a körforgásos gazdaságra történő átállás elősegítésére.
Gelencsér András– a Pannon Egyetem rektora- felhívta a figyelmet arra, hogy a hulladék újrahasznosítása nem csak környezetvédelem szempontjából fontos feladat. Az elmúlt napok világpolitikai eseményei is rámutattak arra, hogy a hulladékkal és az abban rejlő értékes erőforrásokkal foglalkozni kell. A rektor arról is beszélt, hogy a Pannon Egyetem jogelődjén indult Magyarországon elsőként környezetvédelmi műszaki képzés 1973-ban.
Ovádi Péter– a térség kormánypárti országgyűlési képviselője- büszkeségének adott hangot, amiért Veszprém egyetemi város lehet. A Pannon Egyetem olyan tudásközpontot biztosít, amely a térség gazdaságát jelentősen meghatározza – jelentette ki.

Navracsics Tibor– az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Veszprém megyei 3-as számú választókerület fideszes képviselő-jelöltje- kiemelte: az Észak-dunántúli régió, az Európa kulturális fővárosa program és a Pannon Egyetem is érdekelt a platform sikerében.
Birkner Zoltán– a Nemzeti Kutatási-, Fejlesztési- és Innovációs Hivatal elnöke, a platform vezetője- bemutatta az elnökséget, amelyben a tanácsadói, kis- és középvállalkozói, mezőgazdasági, ipari, építőipari és digitalizációs nagyvállalati, kamarai, önkormányzati és pénzpiaci szervezetek képviselői is helyet kapnak. Elmondta: májustól már dolgoznának munkabizottságaik, az év végére pedig több anyaggal is tudják már támogatni a kormányzatot.

Elsődleges feladatoknak jelölte meg a stratégiai célok véglegesítését, a munkacsoportok meghatározását és felállítását, illetve a működési szabályzat megalkotását.

A Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform feladatai és tématerületei

 • A szereplők összekapcsolása, tanácsadói fórumok létrehozása és a munkacsoportok működtetése
 • Lokálos értékkör kialakítása, rendszerszemlélet és monitoring.
 • Kutatás, fejlesztés, innováció, oktatás és képzés
 • A szabályzási környezet megváltoztatásának támogatása (törvényjavaslatok megalkotása)
 • Szakmai anyagok véleményezése, közös álláspont a Kormányzat, és az EU-felé
 • Szemléletformálás, viselkedésváltoztatás Magyarországon
 • Körforgásos Építőipar létrehozásának alapjai
 • Ipari és egyéb gazdálkodási hulladékok újrahasznosítása
 • Ritka földfémek és nyersanyagok
 • Körforgásos vízgazdálkodás, mezőgazdaság, és élelmiszeripar
 • Körforgásos erdészet, (környezetvédelem) és a hozzá kapcsolódó iparágak
 • Digitalizáció a Körforgásos gazdaságban

Hernádi Zsolt– a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója- úgy fogalmazott: ma az energiaforrások több, mint nyolcvan százaléka kötődik a fosszilis energiahordozókhoz, amelyeket a jövőben ki kell tudni váltani. Az átmenet egyik kulcsa a körkörös gazdaság lehet – jelentette ki. Kiemelte, hogy a nagyvállalatoknak esszenciális fontosságú feladata van ezen a területe. A Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform – mint szakmai, konzultációs és érdekképviseleti fórum – elsődleges célkitűzése a magyar és európai stratégiákkal összhangban felgyorsítsa Magyarországon a körforgásos gazdaságra történő átállást, mint a fenntartható jövő egyik legfőbb zálogát.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Budafoki Tamás

Forrás: MTI

Így állj hozzá konstruktívan az éghajlatváltozáshoz

MUNCH APP apropóján sokat spórolhatunk

Energiatakarékossági tévhitek, amiknek még mindig sokan bedőlnek

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!