spot_imgspot_img
spot_img

A Korda-kultusz

-

Article Top Ad (AdSense)

Korda György, az elmúlt 60 év egyik legismertebb magyar énekese, 84 évesen is ezerrel pörög. A naptára sűrűn be van táblázva, rengeteg koncerttel készül idén is, amin a létező összes korosztály részt vesz. Hogy lehetséges ez? Hogy alakult ki ekkora kultusz Gyuri bácsi körül?

TikTok sztár

A hosszú bezártságot megkövetelő koronavírus járvány alatt a közösségi médián folytatódott az élet. Nem csak a felhasználók, de a tartalomgyártók száma is megnőtt, akik gyakran ugyanazokat a táncokat, kihívásokat csinálták meg újra meg újra. Van, akitől ez a szórakozás nem is állhatna távolabb, de fiatal fejjel mégis ki ne akarna részt venni a legújabb trendekben?

A külföldi befolyás a hazai TikTok trendeket is meghatározza, de a magyar fiatalság úgy döntött, hogy csavar a dolgokon. A trendet, miszerint valaki egy minél furcsább mikrofonba énekel, amíg körülötte a háttérben fényekkel fokozzák a hangulatot, magyar slágerrel hozták életre, méghozzá Korda Gyuri Reptér című számával. A TikTok azóta is visszhangzik a Reptértől, míg a fiatalok közül sokan nem is tudták, hogy mekkora legendától ered ez a szám.

Új közönség

A régi, Korda Gyuri munkáját hosszú ideje követő közönség mellett megszületett egy új, tinédzserekből és fiatal felnőttekből álló rajongótábor. Amikor kiszabadultak a bezárt otthonokból a lelkes rajongók, akkor koncerteken, főleg fesztiválokon tömegesen özönlöttek Korda Gyuri elé. A Sziget Fesztiválon például a világhírű Dua Lipa koncert után a Reptér dalszövegét skandálva vonultak át Korda Gyuri fellépésére, sokan őt tartották a legnagyobb számnak a fesztiválon.

Nem volt ez másképp a Szegedi Ifjúsági Napokon sem, ahol szintén legtöbben Korda Gyurira voltak kíváncsiak. Az énekesben felmerült a gyanú, hogy mi van, ha csak iróniából kíváncsiak rá az emberek? Mert valljuk be, hogy valóban érdekes jelenségről van szó.

Kép: Korda György_Czinege Melinda_Hajdú-Bihari Napló

Csak irónia lenne?

Aki esetleg elsőre nem vette komolyan a rajongást, még az is elég hamar belátta, hogy itt őszinte imádat van jelen. Több fesztiválon és a közösségi médián is arról nyilatkozott a fiatal korosztály, hogy mennyire szerethető Korda Gyuri, milyen aranyos a feleségével, Klárikával. Egyszerűen a jószívű, idős bácsit látják benne, aki a legnagyobb party arc az országban.

Mégis a fiatal generációkba szinte bele van kódolva, hogy lázadjanak a régi dolgok ellen. Akkor miért nem az új előadókért rajonganak ennyire? Természetesen értük is oda vannak, de egyes elméletek szerint a járvány, a háború és a klímaváltozás miatt sokszor a kilátástalanság és negatív jövőkép kerülgeti a mostani fiatalokat, ezért a jövő helyett inkább a múltba tekintenek. Azokba a nosztalgikus, régi időkbe, amikor a rengeteg kütyü, a közösségi média és az ennyire bizonytalan jövő még nem, de Korda Gyuri már létezett.

Feldolgozások

Korda Gyuri és Balázs Klári is újra forgatta nem olyan rég a Reptér című számhoz a videóklipet, de a feltörekvő, vagy már be is robbant új énekesek, zenekarok is előszeretettel dolgozzák fel a slágereit. Jelenleg az egyik legsikeresebb zenekar, a Carson Coma például a Nem Vagyok Ideges című számát dolgozta fel. A legjobban elterjedt Reptér című számot Azahriahról is hallhattuk, de még Heartkiller metálzenekartól is.

Korda Gyuri maga is említett hasonlót korábban, de az én ismeretségi körömben sem idegen, hogy szülők a kisbabájuknak akár altatódalként énekeljék a dalait, kifejezetten a Reptért. Tulajdonképpen a csecsemőktől kezdve, a kisgyerekeken és a közösségi médián lógó tinédzserek, fiatal felnőtteken át, az idősebbek és az egészen idősek táboráig mindenki előszeretettel hallgatja a töretlen sikerű énekest, aki 84 évesen jobban pörög, mint valaha!

Kép: Korda György és Balázs Klári_indexvas
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!