spot_imgspot_img
spot_img

A könyvbe zárt csoda – a tatai madárvilág

-

Article Top Ad (AdSense)

Természetvédők és a vidéki csúcsgasztronómia képviselőinek összefogásával jelent meg könyv a tatai tó környékén élő több, mint kettőszázötven madárfajról. A kötet színpompás madarakat ábrázoló festményei november közepéig lesznek láthatóak a tatai Esterházy-kastélyban.

„A természetben töltött idő hatással van a jellemünkre, mert ilyenkor különböző impulzusoknak vagyunk kitéve. Érezzük az illatokat, látjuk a pillangók változatosságát, a fák kérgének és a kőzeteknek a struktúráját, vagy ahogy a levegő mozgatja a rétet. Bizonyított tény, hogy ezek az élmények kiegyensúlyozottabbá tesznek bennünket” – mondja Csonka Péter, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület titkára, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője, a most megjelent, Kókay Szabolcs természetfestővel közösen jegyzett Madárkalauz című könyv szerzője. A két természetrajongó barátsága hosszú évtizedekre nyúlik vissza és régóta tervezik, hogy kalauzt készítenek a Tata és környékén élő madárfajokról. A könyv kiadásában most partnerre találtak. Az egykori tatai Esterházy-birtok egyik épületében immár 13 éve működő és nemrégiben Pesti István Michelin-csillagos séf és Varró Zoltán belsőépítész együttműködéseként megújult Platán számára is egy régi álom teljesült a környező természet csodáiról szóló könyvvel.

Madárkalauz
„Fotó: Gáncs Erika”

Bütykös ásólúd, nagy lilik, lappantyú, guvat, füstös cankó, örvös légykapó, zöldike, csuszka, jégmadár és rövidkarmú fakusz. A tatai Öreg-tó és környéke elsősorban a vadludak gyülekezőhelyeként vált európai hírűvé. De számos védett, fokozottan védett madárfaj pihenő- és fészkelőhelye ez a vidék. Tatán a természeti és épített környezet egymásba fonódik. Az állatokat európai viszonylatban is egyedülálló módon, a város szívében, szinte testközelből lehet megfigyelni. A település néhány évvel ezelőtt Ramsari Város rangot kapott. Évtizedek óta az egyik legfontosabb nemzetközi vizes élőhelyekről és vízimadarak védelméről rendelkező listán szerepel mint ramsari terület. Illetve része az EU ökológiai hálózatának, a biológiai sokféleséget védő Natura 2000 hálózatnak is.

Tata nemcsak történelmi, de természeti értékei miatt is különleges turisztikai desztináció. Szeptember végétől március közepéig Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkező vadludak veszik birtokukba az Öreg-tavat és környékét. Már csak a lenyűgöző látvány miatt is érdemes ilyenkor felkeresni a „vizek városát”. De ha több időt szánunk a környék felfedezésére, akkor több mint kettőszázféle madárfajjal találkozhatunk errefelé.

vizek városa
Fotó: Gáncs Erika

A „vizek városában” összefonódik a természet és az ember. Ezt a filozófiát követi az egykori Esterházy-birtok egyik épületében több mint 13 éve működő Platán is. A vállalkozás már a kezdeti évektől, a tóparton működő Platán Bisztróval felhelyezte Tatát az ország gasztronómiai térképére. Az utóbbi időben a vidék egyik legszínvonalasabb vendéglátóhelyévé vált köszönhetően elhivatott csapatának és a Pesti István Michelin-csillagos séf és Varró Zoltán belsőépítész együttműködéseként megvalósult átalakulásnak. Ennek eredményeként létrejött a Platán Gourmet Étterem, amely idén második alkalommal kapta meg a Dining Guide Év Legjobb Vidéki Étterme címet.  A Platán nyitása óta nemcsak az Esterházy-család szellemi öröksége és a történelmi Magyarország gasztronómia hagyományainak ápolása, de Tata természeti értékeinek megóvása iránt is elkötelezett.

A névadó fát, amelyet az Esterházy-család 1785-ben hozatott Versailles-ból, és ami ma már a város egyik ikonikus növénye, a Platán csapata vette gondviselésébe több mint 13 éve. A Platán helyi természetvédőkkel közös összefogásának köszönhetően jelent meg a Madárkalauz című könyv is. A mű a környék élővilágát, az itt élő és telelő fajokat mutatja be. Felhívja a figyelmet a vidék ökológiai értékeinek megőrzésére is. A kötetet Csonka Péter a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecse Tájegységének osztályvezetője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi vezetője, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület alapítója, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője írt. A részletgazdag illusztrációkat pedig Kókay Szabolcs, az egyik legnevesebb hazai természetfestő készítette.

„Ezt a Madárkalauzt nyitott szemmel és füllel érdemes használni. Csak így tudjuk megtapasztalni azt a csodát, amit a természet nyújthat számunkra. A természetben az összes érzékszervünket ki kell nyitnunk, és elengednünk minden olyan gondolatot, amely hátráltatja ezt a bensőséges élményt. A természetben meg kell tisztulni, fel kell töltődni. A természetjárás, a madármegfigyelés nemcsak közösségteremtő erővel bír. De tudományosan bizonyított tény, hogy jótékony hatással van az egészségünkre, lelkünk és szellemünk kiegyensúlyozott működésére. Ezért is fontos, hogy a természet szeretetét gyerekeinknek is átadjuk, magunkban megtartsuk.” – mondja Csonka Péter, a kötet szerzője. A Madárkalauz részletes információval szolgál arról, hogy a környéken pontosan hol, mikor, milyen madarakat érdemes keresni és lehet megfigyelni.

A Madárkalauz megjelenésével egy időben október 14-én kiállítás nyílik Kókay Szabolcs illusztrációiból az Esterházy-kastélyban. Kókay Szabolcs illusztrációi azért is figyelemreméltóak, mert megmutatják a madarak és környezetük olyan apró részleteit, amelyeket a fényképek nem tudnak visszaadni. A tárlat egy hónapon keresztül keddtől vasárnapig 10.00-18.00 óra között látogatható.

A Platán weboldálán egy hónapig lehet licitálni Kókay Szabolcs két festményére. A befolyt összeget a Tatai Mecénás Közalapítványnak és a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezőinek ajánlják fel, akik ingyenes túravezetést is tartanak a tatai tó körül.

könyv
Fotó: Gáncs Erika

A Madárkalauz című könyvet október 17. hétfőtől a Platánban és az Esterházy-kastély shopjában lehet megkapni 5500 Ft-ért. A Madárkalauzt a Platán a tatai iskolák és a városi könyvtár számára is eljuttatja.

Csonka Péter madár- és természetvédelmi szakember, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) tájegységvezetője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei szervezetének elnöke. 1999 óta foglalkozik madárfotózással, és nevéhez fűződik a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és a Tatai Vadlúd Sokadalom elindítása. Munkásságáért 2017-ben Magyar Ezüst Érdemkereszttel, míg 2022-ben Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatával tüntették ki. 
Kókay Szabolcs az egyik legjelentősebb hazai természetfestő és illusztrátor, autodidakta művész. Számos alkalommal szerepelt a Society of Wildlife Artists londoni kiállításán, valamint az amerikai Leigh Yawkey Woodson Art Museum „Birds in Art” kiállításán. Munkáit több alkalommal díjazták az angol British Birds, Birdwatch Artist of the Year és a spanyol Sociedad Gaditana De Historia Natural illusztrátori versenyeken. Számos angol nyelvű szakkönyv illusztrátora. 
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!