Kolodko Mihály miniszobraitól vidámabbak Budapest utcái

-

Apró gerillaszobrokkal kezdte teleszórni Budapestet Kolodko Mihály szobrászművész. Rejtvénynek is beillő kompozíciótól a mesefigurákig többféle alkotást láthatunk a fővárosban – az elmúlt néhány évben több mint 20 miniszobrot helyezett el elsősorban köztereken.

10 különleges kortárs szobor Budapesten, amit látnod kell” című korábbi cikkünkben már bemutattunk párat a munkái közül. Most újabb miniszobrokat mutatunk meg és a művészt is bemutatjuk.

Kolodko Mihály szobrászművész

Az alkotó Ungváron született, ott kezdett el apró szobrokat készíteni és gerillamódszerrel kirakni őket a város egy-egy pontján. Ungváron látható többek közt egy pici Mikulás, Svejk, a Deep Purple egyik alapító tagja, Jon Lord, egy kicsi Szabadság-szobor és Eiffel-torony, de miniszobrot kapott Bartók Béla, Csontváry Kosztka Tivadar és Andy Warhol is.

Miután Budapestre költözött a családjával, Kolodko Mihály szerette volna a hagyományt folytatni. Az első miniszobor gyermekkorának egyik kedven meséjét, A nagy ho-ho-horgászt idézi: a Főkukac szobra Budán látható.

Kolodko Mihály szobrocskái a Bem rakparton

A Halász utca és a Batthyány tér közti szakaszon máris 3 Kolodko-művet találtok. Az első a Halász utca közelében a Főkukac.

Ha egy kicsit arrébb sétálsz, a Batthyány tér irányába, a rakpart mellvédjének egyik lépcsőjén egy bűvös kockára bukkanhatsz. Rubik Ernő előtt tisztelgett ezzel a szobrocskával Kolodko Mihály. Rubik Ernő 1967-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnökként, ezután 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán tanult szobrászatot és belsőépítészetet. Először építész-tervezőként dolgozott, majd az Iparművészeti Főiskolán tanított.

A 3D-s mozgás érzékeltetésére készítette el a tanítványai számára a bűvös kocka, vagyis a Rubik-kocka prototípusát. Ebből lett később a világszerte ismert és népszerű logikai játék.

A Bem rakparton, A Batthyány tér közelében, az egykori Kossuth-híd emlékköve mellett tajáljátok a harmadik Kolodko-miniszobrot. Egy kis tankot. Mintha lógna az orra, pontosabban a csöve. Szerencsére már nincsen szükség rá, a háborúnak rég vége.

Miért éppen ide került? Budapest ostroma alatt megsemmisültek a fővárosi hidak robbantás vagy bombatalálat miatt. Pótlásukra ideiglenes híd épült a Kossuth tér és a Batthyány tér között. 1957-ig használták, 1960-ban le is bontották, mivel addigra már állt az Árpád-híd, újjáépült a Margit-híd, a Lánchíd, a Szabadság-híd és a Petőfi-híd is.

Nem minden budapesti miniszobor a művész alkotása

Ha jártatok már a Széll Kálmán téren, megfigyelhettétek, hogy tele van kis szobrocskákkal a padokon, virágtartókon: láthattok esernyőt, pénztárcát, madarakat, csigákat, és még gördeszkát is. Bár a tér egyik oldalán a lépcsőkorláton valóban egy Kolodko-mű, Mekk Elek látható, a Széll Kálmán tér apró szobrait Szakács Barnabás tájépítésznek köszönhetjük. Az ő ötlete volt, hogy helyezzenek ki az utcabútorokra olyan bronz installációkat, amelyek távol tartják a gördeszkásokat.

Különleges budapesti szobrokról készült korábbi anyagunk:

10 különleges kortárs szobor Budapesten, amit látnod kell

A fővárosról pedig további izgalmas dolgokat pedig a “Budapest belvárosának érdekességei” című cikkünkben olvashatsz.

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!