spot_imgspot_img
spot_img

Klerb – a könyvmolyok új társkeresője

-

Article Top Ad (AdSense)

Te is szingli vagy, ráadásul irodalom rajongó? Nehezen találsz magadnak párt könyvmolyként? Pedig nem lehetetlen a Nagy Ő megtalálása. Ebben segít a Klerb nevű új applikáció, mely kimondottan könyvrajongóknak készült.  

Neked mi a kedvenc könyved? – teszem fel a kérdést újra és újra a randipartnereimnek, akiket a Tinderen keresztül ismerek meg. Az esetek többségében eléggé lelombozó a válasz. Nem tudja, nem szokott olvasni, különben is minek jövök ilyen hülyeséggel, mikor ő filmezni szeret meg a neten híreket olvasni a kedvenc focicsapatáról. Pedig mennyire felemelő lenne arról beszélni, ki mit olvasott legutóbb és az adott könyv milyen gondolatokat, érzéseket indított el benne.

Fotó: Pixabay

Olvasok, tehát vagyok

Egy felmérés szerint az olvasási ízlés megteremtheti de akár meg is szakíthatja a kapcsolatot a társkeresők között, hiszen az emberek irodalmi preferenciái erősen szubjektívek. A szerelmet keresők számára a potenciális partnerek könyvespolcai igazi buktatót jelenthetnek a partnerkapcsolat kialakításában. Mi van, ha az illető csak borzalmas könyveket olvas? Vagy ami még rosszabb: mi van, ha egyáltalán nem tart otthon könyvet?

Könyvtáros barátnőm online ismerkedett meg egy férfival, akit megkérdezett a kedvenc könyvéről (George R. R. Martin: Trónok harca I. – A tűz és jég diadala). A barátnőm el is olvasta a könyvet, majd a randevúra elvitte a saját kedvencét (Leigh Bardugo: Árnyék és csont – amiből szintén készült sorozat a Netflixre), ezzel bebiztosítva a második találkozást. A férfi vissza is vitte neki a könyvet, a pár pedig azóta is együtt van.

Persze, nem mindenki ilyen mázlista. De szerencsére egy fejlesztés alatt álló új alkalmazásnak pont az a célja, hogy eloszlassa az irodalmi ízléssel kapcsolatos bizonytalanságot, amikor új emberekkel találkozunk.

Fotó: Pixabay

Tinder könyvmolyoknak?

A Klerb nevű applikációt már Könyvmoly-Tindernek is nevezik, mert a könyvek iránti közös érdeklődési körnek megfelelően hozza össze az ugyanazon a környéken élő párkeresőket.

Klerbnél azonban nem kötelező randizni. Találkozhatsz olyan emberekkel is, akik ugyanazokat a könyveket szeretik, mint te. De akár létrehozhatsz egy új könyvklubot is.

Mielőtt bárki félreértené, ez nem a Tinderhez kapcsolható kiegészítő alkalmazás!” – jelentette ki Abe Winter, aki a még tesztelés alatt álló Klerbet fejleszti. – „És nem is egyértelműen társkereső alkalmazás. De a Tinder valódi lehetőséget biztosít a közösségeknek azáltal, hogy idegeneket köt össze megfelelő földrajzi közelségben. Megpróbálom ezt a modellt a könyvimádók számára is megteremteni.” – nyilatkozta.

Winter egyéni alapítónak vallja magát, aki alacsony költségekkel és befektetés nélkül dolgozik, és igyekszik úgy működni, hogy ne adjon táptalajt a felhasználók adatait gyűjtő reklámalapú alkalmazások támadásához.

Van egy várólistája, és azt tervezi, hogy akkor indítja el az alkalmazást, ha elegendő számú érdeklődő lesz meghatározott földrajzi helyen ahhoz, hogy az algoritmusok működjenek.

Ez az új alkalmazás tehát több, mint társkereső. Lehetőséget biztosít arra, hogy új ismeretségeket kössünk az olvasási ízlésünknek megfelelően. Remek lehetőség lehet a nálunk élő külföldieknek, az introvertált személyeknek, de a kisgyerekes anyukáknak is, akik szeretnének kicsit kikapcsolódni addig, míg a gyermekük szundikál pár órát délután.

Ti kipróbálnátok?

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!