spot_imgspot_img
spot_img

Kitalálod, mi volt az első sms szövege?

-

Article Top Ad (AdSense)

Kitalálod, mi volt az első sms szövege? Annyit megsúgunk, hogy lassan újra aktuális lesz a mondanivalója. Pont 30 évvel ezelőtt küldte el Neil Papworth az első sms-t. Akkor még nem gondolta, hogy ez alapjaiban meg fogja változtatni az emberi kommunikációt!

Változik a kommunikáció

30 év alatt sokat változott a világ, ráadásul egyre gyorsabban változik. A kommunikáció formája folyamatosan alakul. 1995-ben egy átlagos mobiltelefon-felhasználó kéthavonta küldött egy szövegüzenetet. Gondoljunk bele, hogy csak egy nap mi hány szöveges üzenetet küldünk? Ráadásul egy mostani tinédzser szöveges üzenetéből a nagymamája semmit nem értene meg, persze kisebb túlzással. Közrejátszik a szleng, de az is, hogy a beszélt és írott szöveg egyre inkább eltávolodik egymástól.

Gondoljunk a rövidítésekre! Az sms (Short Message Service) korai szakaszában maximum 160 karakterszámú üzenetet lehetett elküldeni, úgyhogy a használói kénytelenek voltak rövidítésekhez folyamodni. Például a mai napig használatos LOL (Laughing Out Loud) rövidítést akkor használták, amikor valamit nagyon viccesnek találtak.

Kép: pixabay

Lusták vagyunk

Manapság is sok rövidítést használunk, de itt inkább arról van szó, hogy csak lusták vagyunk kiírni teljesen egy szót vagy kifejezést. A terjedelem már nem okozhat gondot, de olyan gyorsan történik minden, hogy nem csak leírni nincs kedvünk, időnk, erőnk, de az olvasással sem bíbelődünk már.

Ami tényleg újdonság, az az emotikonok, majd emojik használata. Érzelmeinket, véleményünket valóban nem tartjuk annyira értékesnek, hogy kifejtsük? Csak mert rohanó világban élünk elég egy virtuális arcot használnunk? Letudjuk egy kis képpel, amire válaszul kaphatunk egy másik kis képet. Ez olyan fajta kommunikáció, ami az sms megszületésekor még fel sem merült! Arról nem is beszélve, hogy 2015-ben az év szavának a „sírva nevetős” emojit szavazták meg.

Kép: Oxford Dictionary

Az első

Az igényeknek megfelelően formálódik a kommunikáció, ami ahhoz vezet, hogy kvázi egy új nyelvet kell megtanulunk. Gondolok itt arra, hogy nem csak a „szavakat”, vagyis a rövidítéseket, emojikat kell megtanulnunk, de ennek a közegét is éreznünk kell, a kultúráját értenünk kell és fel kell vennünk a ritmusát.

Neil Papworth az első sms elküldője pár éve a következőt nyilatkozta: „1992-ben fogalmam sem volt arról, hogy milyen népszerű lesz a szöveges üzenet, és arra végképp nem gondoltam, hogy ez emotikonos és üzenetküldő alkalmazásokat eredményezne, amelyeket milliók használnak majd. Nemrég meséltem el a gyermekeimnek, hogy én küldtem az első ilyen szöveget. Visszatekintve örömmel látom, hogy ez az […] üzenet a történelem egy fontos részét képezi.” De pontosan milyen üzenet is volt ez?

Kép: Neil Papworth_az első sms kicsit másképp_Vodafone Group

Végre elértünk a lényeghez! MI ÁLLT AZ ELSŐ SMS-BEN? 1992-ben Neil Papworth, aki 22 évesen szoftverfejlesztőként dolgozott a Vodafone-nál, kollégájának, Richard Jarvis-nak küldte el azt az egyszerű két szót, hogy „Boldog karácsonyt!”. Ez egy olyan kedves üzenet, amit mai napig szívesen olvasunk szeretteinktől. Ha a te kezed alatt született volna meg az első sms, akkor mi állt volna benne?

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!