Kifinomult forma és csúcstechnológia

-

Az úttörő, tisztán elektromos hajtású EV9 újradefiniálja az  SUV-élményt, több teret és komfortot kínálva valamennyi utasnak.

– Az EV9 GT-Line kivitele bizonyos körülmények között hármas szintű  önvezetésre is képes, a Highway Driving Pilot (HDP) révén – A megcélzott – WLTP szabvány szerinti – hatótávolság egyetlen  töltéssel több mint 541 km, miközben mindössze 15 perces 800 V-os  ultragyors töltéssel akár 239 km-nyi hatótáv is vételezhető – A Kia Connect Store-on keresztül az EV9 rendszerei Over-the-Air (OTA)  rendszerben frissíthetők, lényegében bárhol és bármikor – Az autó felől az elektromos hálózat irányába való energiaáramlást is  lehetővé tevő (Vehicle-to-Grid: V2G) (1)rendszerrel az akkumulátor  energiatartalma értékesíthetővé válik 

– Az EV9 felgyorsítja a Kia fenntartható mobilitásszolgáltatóvá való  átalakulásának folyamatát 

A Kia Corporation ma bemutatta első, három üléssoros, tisztán elektromos hajtású SUV  modelljét, az EV9-et. Az újdonság friss gondolkodásmódot, új formákat és megújult  technológiát hoz a szegmensbe, jelentősen felgyorsítva a márka fenntartható  mobilitásszolgáltatóvá való átalakulását.  

A Kia alapjaiban új és forradalmi műszakiságú globális elektromos padlólemezén (az E-GMP n) érkező újdonság egyszerre kínál dinamikus menettulajdonságokat és hosszú, akár több  mint 541 km-es (WLTP ciklus szerinti) hatótávolságot(2). 800 V-os ultragyors töltéssel az EV9  akkucsomagja akár mindössze 15 perc alatt 239 km-nyi hatótávolság felvételére képes(3).  

Több jelentős technológiai újdonság, köztük a Highway Driving Pilot (HDP) (4) nevű rendszer is  elérhető a modell GT-Line kiviteléhez, így (célpiactól függően) akár a feltételes 3-as szintű  önvezetés is elérhető. Szintén itt jelenik meg elsőként a Kia Connect Store, amelyen keresztül  a felhasználók új digitális képességeket és szolgáltatásokat vásárolhatnak autójukhoz. Ennek  révén nem csak szabadon válogathatnak az egyes jellemzők között, de rugalmasan és  folyamatosan, – OTA rendszerben – frissíthetik is EV9-esük képességeit. 

Ho Sung Song, a Kia elnöke elmondta: “Az EV9 átírja a tradicionális SUV-gondolkodást,  miközben a Kia formatervezési és mérnöki tudásának csúcsát képviseli. Arra született, hogy  a család valamennyi tagjának igényeit kielégítse, miközben jelentősen felgyorsítja a Kia  fenntartható mobilitásszolgáltatóvá való átalakulását, nem csak fejlett elektromos szerkezete  révén, de fenntartható, újrahasznosított anyagaival is.” 

Az EV9 a koreai piacon már 2023 második negyedévétől előrendelhető lesz, a forgalmazás  pedig a világ bizonyos régióiban már az év második felében elindul. 

A Kia ma bemutatta az EV9 első videóanyagát is, benne a legfontosabb részletekkel és  információkkal. Ez a kisfilm a modell globális oldalán, a https://worldwide.kia.com/int/ev9 címen tekinthető meg. 

Formák: újraalkotott SUV élmény 

A Kia ‘Egyesült ellentétek’ formafilozófiája alapján az EV9 újraformálja az elektromos SUV  fogalmát a természetes, és a modern elemek kiegyensúlyozott alkalmazásával. A  formafilozófia ‘természetesen merész’ formapillére – a természet és az anyagi világ elemeinek  kombinálásával – különösen fontos szerepet kapott az újdonság megjelenésének  megalkotásakor.  

A EV9 megjelenése egyszerre derűsen kortárs és nyugodt, tökéletesen illik egy új,  fenntartható korszak kifinomult elektromos modelljéhez. A tengelytáv 3,100 mm, a  keréktárcsák pedig 19, 20, vagy 21 colosak. A teljes hossz 5,010 mm, a szélesség 1,980 mm  a magasság pedig 1,755 (5), így a megjelenés határozott, mai, ugyanakkor jellegzetes és  egyedi. 

Az EV9 orrkialakítását egyszerű, tiszta vonalvezetés és letisztult felületek jellemzik, egyszerre  sugározva megbízhatóságot és nyugalmat. A hangsúlyos ‘digitális megvilágítású hűtőmaszk’(6) és a feltűnő függőleges fényszórók által meghatározott ‘digitális tigrisarc’ futurisztikussá  formálja a megjelenést. A digitális tigrisarc fontos eleme a fényszórók melletti, karosszériába  épített kockalámpa sor. Az EV9 LED-es ‘csillagtérkép’ nappali menetfényei új fényhatást  rajzolnak kifinomult animált világítási módjukkal, amely már a Kia eljövendő elektromos  modelljeinek digitális tigrisorrát vetíti előre. 

Az EV9 alapváltozatával egy időben a GT-Line modellt is bemutatták. Ennek lökhárítói,  keréktárcsái és tetősínjei is mások, miközben a fekete különleges árnyalatai határozottan  elkülönítik az alapmodelltől. A GT-Line ‘digitális megvilágítású hűtőmaszkja’ is eltérő, még  több dinamizmussal és kifinomultsággal kiegészítve a karosszéria alapvonalait. 

Az EV9 légellenállási tényezője rendkívül kedvező, mindössze 0.28, amit a részletek finom  áramlástani kialakításával és a Kia első, háromdimenziós külső padlóburkolatának  alkalmazásával, az áramvonalas keréktárcsákkal, valamint az első lökhárító légterelő  elemeivel értek el a fejlesztők. Ezek a finom részletmegoldások hatásosan működnek együtt  a menettulajdonságok kiaknázásában és ezáltal a vezetési élmény fokozásában. 

Az Kia EV9 igény szerint hat- és hétüléses változatban is elérhető, többféle második üléssor kialakítással. Így összesen négyféle (7) elrendezés alakítható ki a különböző használati  módoknak megfelelően, például a töltés idejére, vagy kifejezetten pihenésre. Az első sor  ülései kényelmesek, pihentető kialakításúak, a középső sor helyei – az akkumulátoros elektromos modellek piacán most először – négyféle kialakítást tesznek lehetővé:  hagyományos háromüléses pad, alapkialakítás, pihenő, és két elforgatható, független ülés.  Így minden felhasználási módhoz megtalálható a megfelelő konfiguráció. 

A ‘pihenő’ második sori kialakítás lehetővé teszi az első és a második sor üléstámláinak  egyidejű ledöntését például a töltés idején. Ugyanakkor az ‘elforgatható’ változatban a  második sori helyek 180 fokban elfordíthatók, így kényelmesebb a beszélgetés a harmadik  sorban utazókkal. A leghátsó sor utasainak is járnak USB portok és pohártartók is. 

Még több a Kia EV9 formatervéről itt: https://www.kianewscenter.com

Fenntarthatóság: új mérce a fenntartható és felelősségteljes mobilitásban A Kia deklarált stratégiai célkitűzése, hogy a fenntartható mobilitás terén elért vezető szerep  mellett 2045-re elérje a teljes széndioxid semlegességet is. Ez jelentősen túlmutat az  akkumulátoros-elektromos hajtások általános és széles körű alkalmazásán, hiszen kiterjed az  autóban használt anyagokra is. Az EV9 szintet lép ezen a téren, környezetbarát anyagai  révén. 

A Kia EV9 a márka első modellje, amely a Kia háromlépcsős fenntarthatósági stratégiája  alapján született meg, kifejezetten azzal a céllal, hogy mellőzze a bőr használatát, bevezesse  a tíz, majdan valamennyi új Kiára jellemző kötelező fenntarthatósági elemet, és fokozatosan növelje a természetes alapú anyagok (kukorica, cukornád, természetes olajok) használatát. A  Kia célja, hogy az újrahasznosított műanyagok arányát gyártási folyamataiban 20 százalékkal  növelje 2030-ig. 

Az EV9 színpalettája a természet négy alapeleméből (fény, levegő, föld és víz) merít  inspirációt, így teremtve kapcsolatot a természet szépsége és az új modell formavilága között.  

Az utastér összesen hat színkombinációban elérhető, a modern világosszürkétől az elegáns,  természetes tónusokon át a GT-Line sportos változatáig.  

Elektromos hajtáslánc: az emissziómentes megoldások teljes tárháza Az EV9 az akkumlátoros-elektromos hajtások széles választékával elérhető, valamennyi  alapját a márka globális elektromos padlólemeze, az E-GMP szolgáltatja, és a Kia negyedik  generációs akkumulátortechnológiáját használja. A 76.1 kWh kapacitású akku kizárólag a  hátsókerék-hajtású (RWD) alapmodellhez elérhető (8), a nagyobb, 99.8 kWh-s azonban a  hosszabb hatótávú hátsókerék-hajtású kivitelekhez (RWD Long Range) és az összkerék hajtású változatokhoz (AWD) társítható. 

A hosszú hatótávú, hátsókerék-hajtású variáns (RWD Long Range) villanymotorjának  teljesítménye 150 kW, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 350 Nm, így az EV9 mindössze  9.4 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h-ra (nem végleges adat). Az erősebb,  160 kW teljesítményű (350 Nm) motorral hajtott hátsókerék-hajtású modellváltozat állórajtos  gyorsulási szintideje (0-100 km/h) 8.2 másodperc.  

Az összkerék-hajtású (AWD) kiviteleket két elektromos motor mozgatja, egy elöl, egy pedig  hátul hajt. Kombinált rendszerteljesítményük 283 kW, össznyomatéki csúcsuk pedig 600 Nm.  Ezzel a nagyteljesítményű hajtáslánccal az EV9 mindössze 6.0 másodperc alatt gyorsulhat 0- ról 100 km/h-ra, ez a teljesítmény azonban még tovább is fokozható a Kia Connect Store-ban  elérhető Boost funkció megrendelésével. Ennek használatával a forgatónyomaték maximuma  eléri a 700 Nm-t, a gyorsulás szintideje pedig 5.3 másodpercre rövidül.  

A Kia átfogó hajtásláncfejlesztési megközelítése garantálja, hogy az EV9 esetében a nagy  teljesítményhez és a dinamikus menettulajdonságokhoz hosszú hatótávolság is társul. Így a  tulajdonosok a lehető legtöbb időt tölthetik autójuk használatával, és a lehető legkevesebbet  töltéssel. Az EV9 hosszú családi utazásokra is alkalmas. A hosszú hatótávú, hátsókerék 

hajtású változat (RWD Long Range) 19 colos keréktárcsákkal, a WLTP ciklus szerint akár 541  km megtételére is képes egyetlen feltöltéssel, miközben akkumulátorába nagyteljesítményű,  800 V-os ultragyors töltéssel akár 239 kilométernyi hatótáv táplálható, mindössze 15 perc  alatt9

Highway Driving Pilot(10): elérhető a 3-as szintű önvezetés 

Az EV9 komoly előrelépés a teljes önvezetés irányába, s e fejlődés kulcseleme a Kia Highway  Driving Pilot (HDP) nevű új rendszere, amellyel az újdonság bizonyos körülmények között 3- as szintű (Level 3) önvezetésre is képes. Összesen tizenöt érzékelő – köztük két lidar – pásztázza a jármű 360 fokos környezetét folyamatosan, így kerüli el a forgalmi  veszélyhelyzeteket, miközben az ütközések elkerülésén túl az egyes szituációk önálló  megoldására is képes.  

A vezető munkájának intelligens és valós idejű támogatásával a Highway Driving Pilot (HDP)  rendszer teljesíti a 3-as szintű (Level 3) önvezetés feltételeit is a világ egyes piacain(11). Ezen  a szinten, megfelelő körülmények fennállása esetén az autó képes a teljesen autonóm  közlekedésre, ami egyben azt is jelenti, hogy a vezetőnek nem kell feltétlenül mindig  kontrollálnia az EV9 működését és haladását. 

Az EV9 GT-line modellhez kínálják majd a HDP funkciót a jövőben. Bővebb információk  az egyes piacok bevezetésekor áll rendelkezésre. 

Kia Connect Store: frissítések bárhol, bármikor 

A cég friss megközelítéssel viszonyul a családi SUV kategória újdonságainak fejlesztéséhez,  s ennek fontos része a járművek egyes jellemzőinek folyamatos és igény szerinti változtatása,  fejlesztése is. A Connect Store-on keresztül az EV9 számos digitális jellemzője frissíthető,  megváltoztatható anélkül, hogy a tulajdonosnak fel kellene keresnie a márkaszervizt. A  ‘digitális megvilágítású hűtőmaszk’ például új világítási képekkel fejleszthető tovább ilyen  módon. Az összkerék-hajtású modellváltozatok használói autójuk teljesítményét is  fokozhatják ezzel a módszerrel: a Boost funkció megvásárlásával 100 Nm-nyi  többletnyomaték szabadítható fel a hajtásláncban. 

Valamennyi EV9 alapfelszerelése a külső elektromos hálózat irányába való elektromos  energiaáramlást is lehetővé tevő V2L funkció. Így a beépített töltésszabályozó rendszer  (ICCU) az autó akkumulátorának energiatartalmát más hálózatok irányába is képes  továbbítani. Az EV9 esetében az elérhető külső elektromos teljesítmény maximuma 3.68  kW(12), ekkora teljesítménnyel nem csak laptopok, de akár egy hűtőszekrény is üzemeltethető.  A Kia Connect Store-ból a tulajdonosok beszerezhetik az autót a járműből az elektromos hálózat irányába történő energiaátadásra alkalmassá tevő funkciót (V2G)(13) is, ezzel az akku  energiatartalma akár értékesíthető is. 

A távirányítós parkolósegéd második generációja (RSPA 2) szintén digitális szolgáltatásként  érhető el, akárcsak a zenei streaming. 

Biztonság és kényelem: vezetési élmény valamennyi utas számára

Az EV9 fejlett vezetőtámogató-rendszerének (ADAS) része a távirányítós parkolósegéd  második generációja (RSPA 2). Ennek révén az EV9 teljesen önálló parkolási manőverekre  képes, a vezető bármilyen beavatkozása nélkül. A parkolás a járművön kívülről is elindítható,  az autó okoskulcsán keresztül. 

Az RSPA 2 ultrahangos érzékelőinek jelei alapján teljesen önállóan parkol, kezeli a gázt, a  féket, kormányoz és menetirányt is vált. A rendszer automatikusan megáll, ha akadály kerül  az autó útjába. A hátsó keresztirányú ütközést elkerülő asszisztens (RCCA) szintén az  alapfelszerelés része, feladata, hogy megakadályozza a keresztirányban közlekedő  járművekkel való ütközést tolatáskor.  

A vezető munkáját támogató biztonsági asszisztensek listája hosszú, megtalálható rajta a  holttérfigyelő rendszer (BCA), a sávtartó (LKA), és az intelligens sebességkorlátozás asszisztens (ISLA) is. A navigáció alapú intelligens sebességtartó (SCC) autópályán könnyíti  meg a vezető dolgát, az autópályán vezetést támogató asszisztens (HDA 2) pedig támogatja  a sávváltásokat, miközben arra is figyel, hogy a vezető fogja-e a kormányt. 

Az EV9 számos vezetés előtti és utáni biztonsági és kényelmi felszerelést kínál. Ilyen a hátsó  keresztirányú ütközést elkerülő rendszer és a parkolási ütközésmegelőző rendszer is. A  Digital Key 2 ultraszéles sávú (UWB) technológiája révén a használók akár okostelefonjukkal  is nyithatják, sőt el is indíthatják autójukat akkor is, ha készülékük éppen a zsebükben, vagy  a táskájukban van. Ez a rendszer most először jelenik meg a Kia kínálatában. 

A Kia kizárólag a legmagasabb szintű technológiákat kínálja az EV9 vásárlói számára annak  érdekében, hogy kényelmük és biztonságuk minden körülmények között a legmagasabb  szintű legyen. A különösen nagy torziós merevségű vázszerkezet, a világ első szabadalommal  védett B-oszlop bekötési rendszere, a megnövelt biztonsági zónákkal és a megerősített  küszöbelemekkel együtt azt szolgálja, hogy az EV9 kategóriaelső biztonságot kínáljon utasai  számára. A hajtáslánci akkumulátort külön biztonsági struktúra védi, az utasok épségére  pedig összesen tíz légzsák is vigyáz (14)

A Kia globális EV9 kampánya: ‘újraformálja a közlekedést’ 

A Kia az EV9 bevezetéséhez kapcsolódóan számos kampánytevékenységet indított útjára az  ‘újraformálja a közlekedést’ szlogen jegyében. A szlogen kiválóan rímel a márka  elkötelezettségére a folyamatos fejlesztés, a fenntarthatóság és a hatékonyság növelésének  irányában.  

Az EV9 első hivatalos nyilvános bemutatkozására a Szöuli Mobilitási Kiállításon kerül sor, de  az újdonság áprilisban, a New York-i Nemzetközi Autószalonon is megjelenik majd. Az EV9- cel a Kia új mércét állít az elektromos autók mezőnyében miközben forradalmasítja a stílusos  és kényelmes utazás fogalmát. 

Lábjegyzet:

(1) Csak bizonyos piacokon elérhető 

(2) A Kia EV9 RWD Long Range modell adata, 19 colos keréktárcsákkal 

(3) A Kia előzetes adatai alapján 

(4) A HDP elérhetősége függ a felszereltségi szinttől és a piactól is. A HDP jellemzői a helyi  szabályozások függvényében a célpiacoktól függően változhatnak. A Kia a piaci bevezetéskor hozza  nyilvánosságra a HDP rendszer részletes jellemzőit 

(5) 1,780 mm az EV9 GT-Line esetében 

(6) Csak bizonyos piacokon elérhető

(7) A rendelhető extrafelszerelések célpiactól függően változhatnak

(8) A hátsókerék-hajtású alapmodell (Standard RWD) csak bizonyos piacokon elérhető

(9) A Kia előzetes adatai alapján

(10) A HDP elérhetősége a felszereltségtől és a célpiactól is függ. A rendszer jellemzői és képességei a  helyi rendelkezéseknek megfelelően változhatnak. Részletes információk a piaci bevezetés idején  lesznek elérhetők 

(11) Az Egyesült Államok piacán az Advanced Highway Driving Assist (AHDA) nevű rendszer emelt 2-es  szintű (Level 2+) önvezetést kínál 

(12) Az adatok kizárólag az európai piacokra vonatkoznak, ahol az elektromos hálózat névleges  feszültsége 230 V. A maximális teljesítmény piacfüggő. 

(13) Csak bizonyos piacokon elérhető 

(14) A légzsákok száma a célpiactól függően változhat 

30 éves lett

Úttörő akkumulátoros-elektromos modell progresszív formákkal

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!