spot_imgspot_img
spot_img

Ki volt Boleyn Anna: boszorkány vagy bátor reformer?

-

Article Top Ad (AdSense)

VIII. Henrik hat felesége közül Boleyn Anna volt a második. Szerelmük vad vággyal indult, a király szinte eszét vesztette, annyira csábítónak és elbűvölőnek találta. De ki volt ez a nő, aki miatt az angol uralkodó szakított az egyházzal, aki miatt elvált feleségétől, és akinek aztán fejét vette?

Noha állítólag nem volt a klasszikus értelemben vett szépség, tekintetével megbabonázta csodálóit. Mindent legyőző magabiztosságával és varázsával egyszerűen ellenállhatatlan volt. VIII. Henrik angol király is fülig beleszeretett, sőt annyira szerelmes volt, hogy képes volt évekig inkább távol tartani minden testi intimitást, míg végre összeházasodhatott élete szerelmével.

Annak érdekében, hogy Anna az övé lehessen, Henrik elvált első feleségétől, Aragóniai Katalintól, dacolt a római pápával, aki kiközösítette a katolikus egyházból. Persze ezt nem mindenki nézte jó szemmel, és idővel Annának megszaporodtak az ellenségei. Az angol arisztokrácia neves főurai koholt vádakkal elérték, hogy kétségek ébredjenek a királyban és Anna kiessen a király kegyeiből. Házasságtöréssel, hazaárulással és vérfertőzéssel vádolták. Tettüket „siker” koronázta: VIII. Henrik végül lefejeztette Boleyn Annát.

Anna korai életéről nagyon keveset tudunk

Azt sem tudjuk pontosan, mi a születési dátuma. A történészek úgy vélik, hogy valamikor 1501 és 1503 között születhetett. Pontos dátumról azonban nincsenek hivatalos feljegyzések. Mielőtt Aragóniai Katalin udvarhölgyeként szolgált volna, Ausztriai Margit és a francia királyné udvarában élt. Folyékonyan beszélt franciául, kitűnően játszott lanton, és a francia udvarok eleganciájával és kiegyensúlyozottságával viselte magán, amitől jelentősen kitűnt társai közül az angol udvarban. Tanult és olvasott nő volt, akinek megvoltak a saját gondolatai és vallásról alkotott elképzelése.

Anna gyorsan felkeltette Henry figyelmét…

…amikor az 1520-as évek elején visszatért Angliába, nagy feltűnést keltett: gyönyörű volt és intelligens, folyékonyan beszélt franciául és tudott latinul is. A legújabb divat szerint öltözködött, és tánchoz való érzékét remekül használta arra, hogy még jobban felhívja magára a figyelmet. Henrik 1526-ban kinyilvánította iránta érzett szerelmét, de Anna nem volt hajlandó az ágyasa lenni. Tudta, hogy az uralkodók mennyire hamar rájuk tudnak unni. És különben is, Annának ennél sokkal nagyobb ambíciói voltak: egy házasság, amely királynővé tenné őt. Flörtölt az uralkodóval, hogy felszítsa szenvedélyét, de nem volt hajlandó ágyba vonulni vele.

Nem volt idegen a Tudorok számára

Anna Henrik első felesége, Aragóniai Katalin udvarhölgye volt. És ez a történés cseppet sem volt véletlen.  Apját és bátyját jól ismerték a Tudor udvarban, a Boleynok jelentős hatalommal és vagyonnal rendelkeztek. Anna nővére, Mary Boleyn a király egyik szeretője volt, és a pletykák szerint törvénytelen fia is született az uralkodótól. Sőt! Bizonyos híresztelések szerint a két Boleyn lány édesanyjának, Elizabethnek évekkel korábban szintén viszonya volt a királlyal. Henrik azonban ezt mindvégig tagadta…

A koronázáskor már várandós volt

VIII. Henrik király házasságát Aragóniai Katalinnal hivatalosan 1533. május 23-án érvénytelenítették. Ekkor már évek óta udvarolt Annának. Ahogy a király rajongása egyre nőtt, úgy nőtt a vágya egy egészséges férfi örökös után, akit Katalin nem tudott neki megadni (lányuk később I. Tudor (Véreskezű) Máriaként uralkodik majd). VII. Kelemen pápa azonban nem volt hajlandó felbontani a királyi házasságot, ezért Canterbury érseke semmisítette meg, és VIII. Henriket „az angliai egyház fejévé” nyilvánították megszakítva ezzel minden kapcsolatot a Vatikánnal. Boleyn Annát 1533. június 1-jén koronázták királynővé. Valamivel több mint három hónappal később megszületett gyermeke, Erzsébet hercegnő.

henrik és anna
VIII. Henrik és Boleyn Anna

Ő volt az első királynő, akit nyilvánosan kivégeztek

Henrik és Anna 1533-ban házasodtak össze, ami azt jelenti, hogy mire 1536-ban Annát kivégezték, még csak három éve volt királynő. Ezalatt az idő alatt viszont megszületett a lánya, a későbbi I. Erzsébet. Henrik azonban fiúrörökös hiányában egyre csalódottabbá és türelmetlenebbé vált. Anna szerencsétlenségére többször elvetélt. Így szép lassan elkezdtek felröppenni a boszorkányságról szóló pletykák, amihez már nem volt nehéz újabb vádakat találni. Henrik megszabta hogyan akarja megejteni a kivégzést, bár ő maga nem tervezett jelen lenni. Mielőtt Anna bíróság elé állt volna, Henrik egy „szakértő” hóhért fogadott Franciaországból, aki az angol kivégzési szokásokkal ellentétben nem fejszével, hanem éles karddal dolgozott. A fejszével végzett lefejezés gyakran egynél több csapást igényelt, ám Anna hóhéra egyetlen határozott csapással eltávolította a királyné fejét.

Szerelmes unokatestvérek

A családi kapcsolatok ezzel nem értek véget. Anna kivégzése utáni napon Henrik bejelentette eljegyzését harmadik feleségével, Jane Seymourral, aki Anna másodunokatestvére volt. Henrik ötödik felesége, Catherine Howard pedig Anna első unokatestvére volt anyja oldaláról. Sajnos ő sem volt szerencsésebb a kuzinnál, akit szintén lefejezték, miután bűnösnek találtatott házasságtörés és árulás vádjában.

Boleyn Anna lánya, I. Erzsébet királynő évtizedeken át uralkodott Angliában

1559 január 15-én 25 évesen koronázták meg I. Erzsébet királynőt, aki legyőzte a spanyol Armadát, hozzájárult a nagy földrajzi felfedezésekhez, és aki ellen 44 éves uralkodása alatt több merényletet is elkövettek. De ez már egy másik történet…

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!