Ki vigyázzon a kisállatodra, amikor elutazol?

-

Rengeteg embernek van házi kedvence, ugyanakkor a sok-sok gazdi szeret időnként utazni – vagy éppen nincs más választása -, ami nem kis fejtörést okozhat. Mégis ki vigyázzon a kutyára vagy a cicára, amíg távol van?

Legyünk őszinték, sokan tekintünk úgy az imádott Morzsira meg Hógolyóra úgy, mint családtagra, és ez rendben is van. Márpedig a közeli családtagjainkat nem szeretjük csakúgy otthon hagyni. Habár egyre több panzió kínál belföldön lehetőséget arra, hogy magunkkal vihessük a kis kedvencünket, ez nem feltétlenül opció abban az esetben, amikor épp a Maldív-szigetekre készülünk. Másfelől fontolóra kell venni, biztos jó ötlet-e kitenni a szőrpamacsunkat az autózásnak, vonatozásnak, repülésnek meg egy teljesen másik környezetnek. Macskák esetén azt is figyelembe kell venni, hogy rendkívül kötődnek a környezetükhöz, és nem viselik jól a változást. Ugyanígy feszültséget jelenthet a helyváltoztatás egy idősebb vagy éppen fiatal kutyának, nem beszélve arról: egy bernáthegyivel sem olyan egyszerű utazni. Szóval sokan bölcsen úgy döntenek, jobb, ha a Mirci meg a Fifi inkább otthon marad.

Rendben, de ki fog rá vigyázni?

A pótgazdi

Az első általában, aki eszünkbe szokott jutni egy barát, rokon vagy szomszéd. Nem előnytelen, ha állatbarát az illető, és az sem, ha már volt kapcsolata a kisállatunkkal. Ha belemegy a felügyeletbe, érdemes meghívni magunkhoz összeismertetés céljából és megmutatni, mit, hol tartunk, miből és mennyit adjon, esetleg lehetőség szerint azt is lefektetni: mikor tegye. Minden részletre érdemes felhívni a figyelmét, például bentlakásos cica esetén ajtónyitáskor nézzen a lába elé, nehogy kislisszoljon. Célszerű megadni neki az állatorvos elérhetőségeit is arra az esetre, ha bármi baj lenne, és nyaralás ide vagy oda, mi magunk sem szívódhatunk fel, jó, ha szükség esetén el tud érni bennünket.

Indulás előtt érdemes lehet egy automatikus eledel- és vízadagolót elhelyezni, de legalábbis mindenből többet kirakni abban az esetben, ha a pótgazdi valami miatt később ér csak oda a kedvencedhez. Mivel magára marad a cicus vagy a kutyus a lakásban, érdemes elpakolni minden olyat, ami potenciálisan veszélyes lehet: növények, éles tárgyak, akármi.

De előfordul, hogy épp senki sem ér rá az utazásunk időszakában vagy egyszerűen nem vállalta a kiszemelt a felügyeletet. Szerencsére ilyen helyzetre is van megoldás!

Kisállat-szitter

A kisállat-szitter hasonló a pótgazdihoz. Nem gyerekekre, hanem kisállatokra vigyáz, méghozzá úgy, mintha a sajátja lenne. A közösségi oldalakon és megbízható weboldalakon is lehet már találni kutya-, illetve macskaszittereket méghozzá ajánlásokkal együtt! Leellenőrizheted a személyazonosságát, a tapasztalatait, és el is beszélgethetsz vele, így könnyebben győzheted le a bizalmatlanságodat azzal kapcsolatban, hogy egy „idegen” vigyáz a szőrpamacsodra. Azzal sem árt tisztában lenni, vannak annak szitterek, akik házhoz mennek, mások pedig a saját otthonukban fogadják a kedvenceinket. Kiemelt figyelemmel, személyreszabottan gondoskodnak a szőrős barátunkról. Általában még képeket is küldenek arról, hogy érzi magát a kedvencet, ami azért elég megnyugtató tud lenni, mikor épp kilométerekkel odébb vagyunk.

Kisállatpanziók

Bizony, nemcsak emberek mehetnek panzióba, hanem a macskák és kutyák is. Általában napidíjasak, és teljes ellátást biztosítanak prémium minőségű táppal. A kutyákkal sok helyen kimondottan kutyaképző foglalkozik, ugyanis természetesen aktívan törődnek is a kutyussal – sétáltatják, játszanak vele-, nemcsak elzárják valahova. Ezekben a panziókban szokott lenni beltéri – néha kültéri – játszópálya is. Egésznap felügyelik a házi kedvencedet, gondoskodnak a megfelelő hűtésről-fűtésről, és a kényelmes alvóhelyről is. Mindezt a saját szemeddel is megtekintheted, mielőtt bárhol is otthagynád a szőrös gyermekedet. Szükség esetén az állatorvosi ellátást is biztosítják. Egyes helyeken még olyan szolgáltatás is van, hogy webkamerán keresztül rápillanthatsz Buksira vagy Garfieldra.

Persze számolni kell azzal, hogy sok helyen vannak befogadási feltételek. Ilyen a legalapvetőbb: oltott és chippelt legyen a kisállat. Rendelkezik egészségügyi könyvvel, ivartalanított, kapott féregtelenítőt és bolhátlanítva van. Ezek valójában a mi érdekeinket szolgálják, így elfogadható, ha valahol ezek elvárásnak minősülnek.

Alapos megfontolás után – elsősorban a kis kedvenc igényeit szem előtt tartva – hozz döntést arról, melyik opció lehet nektek a legjobb! Mint láthatod, szerencsére akadnak lehetőségeid, így nem kell lemondanod az utazásról, és még el is utazol: nem kell végig stresszelned, vajon mi van a házi kedvenceddel.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!