Ki találta fel a hógömböt?

-

Legyen tél vagy nyár, a hógömböt évszaktól és korosztálytől függően szinte mindenki szereti. Én ha meglátok egyet egy üzletben, ki nem hagyom, hogy felrázzam, bármi is lapuljon benne, télapó, virág, akár egy épület. Automatikusan nyúlok utána, és pár pillanatig élvezem a hóesés illuzióját, még ha hétágra is süt a nap körülöttem. Giccses vagy sem, egyszerűen imádom nézni a szállingózó hópihéket, legyenek műanyagból vagy bármi másból.
Ám azt nem tudni pontosan, hogy ez a kedves dísz hogyan terjedt el a világban, és szerzett ekkora népszerűséget felnőttek és gyerekek körében egyaránt.
A hógömb eredetének valódi története  ugyanis kissé homályos. A hiteles források szerint első üveg hógömb az 1878-as párizsi világkiállításra készült, amelyen egy férfi áll nyitott esernyővel. Ismert egy sokkal korábbi elődje, ami vízzel töltött üveggömb volt, amelyen inkább madarak voltak, mintsem hó. A legenda szerint ezt 1572-ben Leonhard Thurneysser német alkimista készítette egy brandenburgi üvegműhelyben (Glashütte) Grimnitzben (ma Joachimsthal része).
Bár nem biztos, hogy az első feltalálója ki lehetett, az első hógömb szabadalmat mindenképpen egy osztrák cég tudhatja magáénak, mégpedig a bécsi Original Wiener Schneekugelmanufaktur (Eredeti Bécsi Hógömbgyár ), amelyet az alapító unokája, Erwin Perzy III üzemeltet, továbbra is.
Forrás:www.german-way.com
Ebben a videóban a manufaktúra tulajdonosa mesél a gyárról.

Kategória:

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!