Kezdjük el szedni a C-és D-vitamint!

-

A COVID miatt mindannyian az egészségmegőrzésre koncentrálunk, ezért ideje feltankolni a vitaminokból. Ezekre most tényleg nagy szükségünk van, de mindig figyeljünk oda a megfelelő mennyiségre.

Most szinte minden a C-és D-vitaminról szól, ezért szorgalmasan vesszük és esszük őket. De mint az életben mindenben, ezen a téren is fontos az ésszerűség szabályainak betartása és a napi ajánlott mennyiségre vonatkozó ajánlások figyelembevétele.

D-vitamin

Az Orvosi Hetilap 2012. évi 153. számában megjelent állásfoglalás szerint a D-vitamin “valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb hormon”.

A D-vitamin hiány az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban. Elsődleges forrása a napsugárzás, amelyből a szervezetünk a bőrön keresztül veszi fel a D-vitamint. Ezen kívül táplálékből, illetve táplálékiegészítőkből tudjuk bevinni a szervezetbe. Mivel a D-vitamin hiány egy globális jelenség, még egészséges egyéneknél is fontos a hiány megelőzése. Bizonyos egészségügyi tényezők növelik a D-vitamin hiány kockázatát. Annak érdekében, hogy a megfelelő mennyiséget tudjuk bevinni szervezetünkbe, vagyis megelőzzük a hiányt, ugyanakkor ne adagoljuk túl a vitamint, érdemes figyelembe venni az orvosi ajánlásokat.

Az Orvosi Hetilap állásfoglalása szerint a D-vitamin mérgező adagja hónapokon át tartó 10000NE. A D-vitamin túladagolás tünetei lehetnek: émelygés, hányás, étvágytalanság, túlzott szomjúságérzet, sűrű vizeletürítés, gyengeség, fejfájás, idegesség, viszketés, míg súlyosabb esetekben: vesekő, vesekárosodás és a csontok törékenysége.

A D-vitamin hiány megelőzésére javasolt napi ajánlott mennyiség:

Kisgyermekeknél: 600-1000NE, nagyobbbaknál: 800-1000 NE, felnőtteknél 1500-2000 NE (felnőtteknél a még biztonságosan bevihető napi mennyiség felső határa 4000NE). A D-vitamin hiány esetében a vitamin pótlás orvosi kérdés, a hiány szempontjából fokozott kockázatnak kitett személyek esetében indokolt a D-vitamin mérés elvégzése és a hiány pótlása.

vitamin-mandarin
Fotó: unsplash.com

 

C-vitamin

A C-vitaminnak is rengeteg jótékony hatása van: nélkülözhetetlen a bőr kollagénképződéséhez, a csontok és a fogak fejlődéséhez, a gyógyulási folyamatokhoz, fokozza az immunrendszer működését, antioxidáns hatásánál fogva védi a szervezetet a káros hatásoktól, stb.

A téli időszakban alacsony a táplálékunk aszkorbinsav tartalma, amely által csökken szervezetünk ellenállóképessége. Ezért a C-vitamin hiány megelőzése érdekében javasolt C-vitamin étrendkiegészítőket szedni, akár egész évben.  Bár ez a vitamin vízben oldódik és nem halmozódik fel a szervezetben, mégis érdemes odafigyelni a bevitt mennyiségre. A túlzott mértékű C-vitamin fogyasztás (1000 mg felett) a szövetekben apró kristályok formájában lerakódhat és ezáltal főleg férfiaknál vesekövet okozhat. Azonban ha arra törekszünk, hogy amikor csak lehet természetes formában, táplálékunkból vegyük fel a szükséges mennyiséget, akkor nem tudjuk túladagolni a napi ajánlott dózist, amely nem több, mint 1000 mg. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a napi 1000-2000 mg még nem okoz egészségügyi problémát, de a napi bevitel szempontjából érdemes figyelembe venni a friss gyömölcs és zöldségfogyasztásunkat is.

Itt is találhatsz még érdekes olvasnivalót:

Természetes vitaminforrások-zöldségek és gyümölcsök immunerősítéshez

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!