spot_imgspot_img
spot_img

Kétszív lakás – Segítség a krízisben lévőknek

-

Article Top Ad (AdSense)

Szokolyán, a Börzsönyben, Váctól 20 kilométerre van a Kétszív lakás. A krízisházat két lelkes, energikus és melegszívű ember találta ki és működteti. Törteli Eszter és Fónagy István alkot, létrehoz, teremt, segít. Hihetetlen elszántsággal, nagy energiákkal és kreativitással segítik a bajba jutott, krízisben lévők életét nemcsak a Kétszív lakással, hanem adományozással is. Velük beszélgettem.

 

Törteli Eszter egy bámulatosan dinamikus nő. Bűnügyi helyszínelő, író, feleség és anyuka. Kemény, lelkileg is megterhelő helyzetekben dolgozik. Emellett Anyahotel címmel regényt is írt, amelynek kapcsán már beszélgettem vele. Itt olvashatod a cikket:

https://bcoolmagazin.hu/bunugyi-helyszinelo-aki-izgalmas-krimit-irt-interju-torteli-eszterrel/

Törteli Eszter interjú
Törteli Eszter kép: Vezda László

Fónagy István Fónagy&Walter Vendég és – Borház tulajdonosa, rengeteget önkénteskedik, ráadásul már a Vác Év Embere díjat is elnyerte. A vendégházánál található Enni adok-enni kapok szekrénybe bármikor elhelyezhetünk rászorulóknak valami hasznos apróságot.

Törteli Eszter és Fónagy István Kétszív lakás
Törteli Eszter és Fónagy István,a Kétszív lakás megálmodói és működtetői. kép: Kétszív lakás Facebook oldala
– Milyen tapasztalatok hívták életre a krízisotthont?

– Eszter: Mindketten emberekkel dolgozunk. Számtalan történetet hallunk. Olyanokat, amelyektől összeszorul az ember szíve. Amikor érzed, hogy nincs tovább, egyetlen pillanat és elsírod magad. A lelkedig hatol, minden porcikádban átérzed a szenvedését, fájdalmát.

Kevés olyan ember van, aki a szakmája miatt ennyire a halál közelében él, mint én. Sok megdöbbentő helyzetet, sorsot látok. Látom, hogy bizonyos esetekben a hatóságoknak sincs könnyű dolga. A rendszer sokszor tehetetlen. Mi kapaszkodót, átmeneti biztonságot adunk. Segítünk a problémák hosszabb távú kezelésében is.

– István: Én egészségügyben dolgoztam. Régóta segítek hátrányos helyzetben lévőkön, szociálisan nagyon érzékeny vagyok. Most megtehettem azt, hogy Szokolyán megvettem egy lakást, ami egy nagyon kellemes miliőben, természetközelben van, a levegő is más.

 

– A Kétszív lakás kiknek és hogyan nyújt segítséget?

– István: Minket azért bátorkodnak megkeresni, mert mi azonnal segítünk, rögtön lépünk. Azonnal mozgósítjuk az erőinket. Az ország bármelyik pontjából fogadunk krízishelyzetben lévőket. A Facebook-oldalunkon keresztül lehet velünk felvenni a kapcsolatot. Mindketten emberekkel dolgozunk, le tudjuk szűrni, hogy ki érdemli meg a bizalmunkat és a segítségünket.

– Eszter: Mi átmeneti megoldást nyújtunk, nem hosszútávút. Lelkileg igyekszünk felemelni a bajba jutott embereket. Kétszív lakás szakmai mentoraként szemléletmódot adok a nálunk segítséget kérőknek. Abban segítek, hogy hogyan tudnának a problémáikra másként nézni, kezelni azokat.

– István: Meg szeretnénk változtatni a társadalmi nézőpontot. Azt szeretnénk erősíteni az emberekben, hogy tettekkel segítsünk, ne csak szavakkal! Természetesen ezeket a helyzeteket érzelmileg, pszichésen nekünk is kezelni kell. Lelkileg megterhelő, hogy adott esetben Covidban elhunyt szülők gyermekeinek is segítünk. Volt már olyan, hogy valakinek például kifizettük a villanyszámláját.

Kétszív lakás
Törteli Eszter és Fónagy István,a Kétszív lakás megálmodói és működtetői. kép: Kétszív lakás Facebook oldala
– A Kétszív lakás név mire utal?

– Eszter: Az otthon nemcsak anyáknak és gyermeküknek, hanem akár apáknak és gyermekének is nyitva áll. Olyan apával is találkoztunk már, aki lejött Tolna megyéből, mert itt volt gyermekelhelyezési tárgyalása. Táska és bőrönd nélkül is érkeznek hozzánk. A Kétszív lakásban minden adva van ahhoz, hogy kényelmesen, biztonságban eltölthessenek a rászorultak 2-3 napot.

 

– Konkrét esetek és emberi történeteitek is vannak, amiket megosztanátok velünk?

– Eszter: Egy férfi felesége megkeresett minket, hogy a férje sztrókot kapott, kórházi kezelésre szorult, azonban mikor távozhatott a kórházból, még néhány nap szükséges volt ahhoz, hogy biztonságos otthoni körülményeket tudjanak teremteni a felépüléséhez. Emiatt kérték a segítségünket. Úgy gondoltuk, hogy ebben a helyzetben, miután nem volt hová mennie erre a néhány napra a betegnek, így eljöhetett a Kétszív lakásba. Az úriember mindvégig csak ült a csodás teraszon a jó levegőn és töltődött, gyógyult. Csodás, megnyugtató élmény volt ez számára, s ez adott erőt neki a továbbiakban is a felépülésben.

– István: Volt, hogy egy kismama fordult hozzánk segítségért, akit a férje bántalmazott, emiatt elmenekült otthonról. Nálunk átmeneti otthonra talált, s ez idő alatt a párjától teljesen elszakadt, akiben tudatosult cselekménye súlya, s az, hogy ezzel elveszíti a párját. Három nap elteltével a kismama bekapcsolta a telefonját, a párja felhívta őt, bocsánatot kért, tettét látszólag megbánta, s hazatértek együtt. A jelenlegi információink szerint egy csodás kisbabának adott életet a kismama azóta, s rendeződtek az otthoni viszonyai. Reméljük, hogy ez tartósan is így marad, de ha mégsem, akkor a hölgy megkapja a szükséges segítséget és támogatást!

 

– Hogyan, milyen módon tudtok még segíteni?

– István: Adományokból, támogatásokból, jó szándékú emberek adakozásából tudunk élelmet, tárgyakat is adni. Családsegítők, és más szakemberek is segítik a munkánkat.

– Eszter: Nemrég a Váci Rendőrkapitányság dolgozói csatlakoztak a Kétszív lakáson keresztül szervezett, Mikuláscsomagokba való édesség gyűjtésünkhöz! A csomagokat december 6-án fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű gyermekeknek osztjuk szét Vácon és a térségben.

 

– Hogyan lehet felajánlásokat tenni és miket lehet eljuttatni az otthon számára?

– Eszter: Ha valaki szívesen segítené a munkánkat, megköszönjük, és mindig posztoljuk is az oldalunkra, ha az adomány célba ért.

Az adományokat ide várjuk:

Fónagy István

MKB 10300002-10283961-49030037

Közlemény: Kétszív lakás

Kétszív lakás-Törteli Eszter
Törteli Eszter és Fónagy István az adományokról és azok célba éréséről is rendszeresen posztol. kép: Kétszív lakás Facebook oldala

 

– Eszter, neked van Anya hoteltáborod is. Mit lehet erről tudni?

– Eszter: Az Anya hoteltáborba bárkit szeretettel várok, aki elfáradt, vagy kicsit kilépne a mindennapi mókuskerékből. A tábor Budapesttől nem messze, Királyréten van. Itt önismereti programok is várják a nőket. Grafológiai tanácsadással, tábortűzzel, kirándulással is várom a feltöltődésre vágyó anyukákat.

Ha érdekel a tábor, itt lehet erről részletesen tájékozódni : https://www.facebook.com/tortelieszterofficial/posts/146953157381489

 

– Mi az üzenet, amit a bajban lévőknek meg lehetne fogalmazni? Van mottótok? 

– István: Sokan tartják magukat, s közben szellemileg és fizikailag is tönkremennek. Sokan szégyellik, ami velük történt. Mi nem adjuk ki azokat az információkat, amiket nekünk bizalmasan elmondanak. Ne szégyelljék a történetüket, és merjenek segítséget kérni!

– Eszter: Nem szégyen, ha az ember nem tudja egyedül megoldani a problémáit. A mi mottónk: Tégy jót mindhalálig, mert jót tenni jó!!

Készítette: R. Szabó Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek, interjúk:

Segítség a krízisben lévőknek – beszélgetés Ugron Évával

Van segítség! Kiút a bántalmazó kapcsolatokból – beszélgetés Pokrovenszki Gergellyel

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!