Kéthetes fesztivállal készülnek a szecesszió világnapja alkalmából – múltidéző programokkal

-

Kivételes programokkal – workshopokkal, városi sétákkal, vászontáska készítéssel –  várja a művészetek szerelmeseit az Iparművészeti Múzeum a kéthetes Szecessziós Fesztivál keretei között.

2013 óta ünnepeljük a június 10-ei szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre. Miért pont erre a napra esik? Mert a századforduló két híres építészéhez köthető. Ezen a napon halt meg Lechner Ödön (1914-ben) és Antoni Gaudí (1926-ban). Az Iparművészeti Múzeum idén kéthetes ünnepléssel és gazdag programokkal készül a művészet kedvelőinek.

Kéthetes Szecessziós Fesztivál június 11-25. között

A szervezők izgalmas előadásokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal, műhelylátogatásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

Szakmai nappal készül június 16-án a Károli Gáspár Református Egyetem Művészettörténet Tanszékével közösen az Iparművészetivel, aminek záróeseménye A historizáló és szecessziós összművészeti terek rekonstrukciójának és fenntartásának gyakorlati kérdései című kerekasztal-beszélgetés lesz a Károlyi-Csekonics-palotában.

Június 18-án az Iparművészeti Múzeum szervezésében a kíváncsi lelkűek megtekinthetik a Kisképző egykori Könyvműves Szakosztályát, ahol a diákok az aranyozó- és nyomóformáival dolgozhattak.

Többféle tárlatvezetést is kínálnak a fesztivál alatt a múzeum munkatársai. Például Ráth György és felesége villáját többféle szempont alapján járhatják körbe a látogatók, és külön-külön elmerülhetnek a bútorok, kerámiák, üvegtárgyak, és szecessziós csillárok és lámpák világában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Anikò Làszlònė Áfra (@anikofodrasz) által megosztott bejegyzés

Séta a múltba

Az egyik legkiemelkedőbb program várhatóan a városi séták lesznek, amelyek keretei között kívül-belül egyaránt megtekinthetőek a szecessziós villák, paloták, és magánbérházak. A sétaprogram a Ráth-villából indul, és többek között olyan gyönyörű épületeket csodálhatunk meg, mint amilyen a Kőrössy-villa vagy a Sonnenberg-ház, ahol a túra véget ér. A városi sétát Kapovits Réka építészmérnök vezeti, akitől mindent megtudhatunk a megrendelőkről, a tervezőkről, a lakókról, az épületek mai funkcióiról is.

A sétának két időpontja van: június 11. és június 17.

Illetve külön kerül sor a Szecessziós Zugló: Istvánmező a villanegyed című sétaprogramra, amely a sokszínű, századfordulós építészetről ad teljes képet, amit Hutvágner Zsófia, az Iparművészeti muzeológusa vezet majd.

Ennek az időpontja: június 24.

A zárónapon, június 25-én pedig megnyílik a legújabb kiállítás a Ráth-villában, az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa címmel. Érdemes lesz útba ejteni ezen a napon a Printa Design Shopbot is, ahol szitanyomott vászontáskát is készíthetünk.

A fesztivál összes programja ingyenes, de ajánlott előre regisztrálni rájuk!

Forrás: Iparművészeti Múzeum

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!