spot_imgspot_img
spot_img

Két percig halott volt a Depeche Mode frontembere

-

Article Top Ad (AdSense)

A Depeche Mode frontembereként ismert Dave Gahan milliók szívét hódította meg világszerte. De a világhírnév és mindent elsöprő siker árnyékában hosszú évtizedeken keresztül egy önpusztító személyiség bújt meg.

 

Dave Gahan napjainkban a legnépszerűbb és legsikeresebb brit művészek egyike, akinek személyére Dave Vanian, a The Damned frontembere hatott, de hatással volt még rá David Bowie, James Brown, Elvis Presley és Prince is. A Depeche Mode tagjaként 2020-ban bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Valószínűleg többen imádják a hangját, mint ahányan ismerik vad történetét, ugyanis Gahan egy időben nagy bajkaverő volt, és mára, így hatvan fölött igazi túlélő lett belőle.

Két apát is elvesztetett

Gahan David Callcott néven született 1962. május 9-én az essexi Eppingben. Édesanyja, Sylvia a londoni buszok forgalomirányítója volt, míg apja, Len buszsofőr. Amikor hat hónapos volt, apja elhagyta a családot, szülei pedig két évvel később elváltak. Édesanyja őt és idősebb nővérét, Sue-t az essexi Basildonba költöztette, miután feleségül ment második férjéhez, Jack Gahanthez, akinek vezetéknevét felvették a gyerekek. Amikor Gahan kilenc éves volt, meghalt a mostohaapja.

kép: pinterest

Azt hitte, Jack Gahan a biológiai apjai

Biológiai apja 10 éves korában ismét megjelent, ami teljesen sokkolta. Soha nem látta, és fogalma sem volt arról, kicsoda. Akkor mondták meg neki, hogy ő a valódi apja, aki egy darabig gyakran látogatta, majd egy év múlva újra eltűnt, és akkor már örökre.

Problémás fiatal volt

Gahan háromszor is megjárta a fiatalkorúak bíróságát. Előszeretettel került összetűzésbe a hatóságokkal. A falfirkálástól és a lopástól kezdve a különböző károkozásokig, számos bűncselekményt elkövetett. Saját bevallása szerint, élvezte az autók ellopásának, vezetésének, majd felgyújtásának izgalmát.

Háromszor házasodott

Jelenleg harmadik feleségével, Jennifer Sklias görög-amerikai színésznővel és filmrendezővel él együtt, akitől egy lánya, Stella Rose született, aki szintén énekes. Fiát is örökbe fogadta egy korábbi kapcsolatából, és van egy Jack nevű fia a Joanne Foxszal kötött első házasságából. Második házassága a Depeche Mode egykori sajtófőnökével, Teresa Conroy-val négy évig tartott.

A mentősök „Macskának” becézik

Gahan korábban durván heroinfüggő volt. Túl korán jutott fel a csúcsra, nem bírt megküzdeni az állandó turnézással, a folyamatos pörgéssel, a rocksztárok klasszikus életével, ezért fordult a heroinhoz. A Los Angelesben a helyi mentősöktől kiérdemelte a „Macska” becenevet.

1993 októberében kisebb, kábítószer okozta szívrohamot kapott egy New Orleans-i fellépésen. 1995 augusztusában öngyilkosságot kísérelt meg úgy, hogy bedrogozva felvágta a csuklóját, de később bevallotta, hogy ezt segítségkiáltásnak szánta. 1996 májusában túladagolta magát Los Angeles-i Sunset Marquis Hotelben, aminek következtében a szíve két percre leállt, mígnem a mentők újraélesztették. Azt mesélte a Sacreddm.net-nek, hogy volt egy testen kívüli élménye: „Csak a teljes sötétséget láttam és éreztem először. Még soha nem voltam feketébb térben, és emlékszem, hogy azt éreztem, bármit is csinálok, az nagyon rossz volt. Aztán a következő dolog, amire emlékszem, az volt, hogy láttam magam a padlón, a lépcsőn a hotel fürdőszobám előtt, és rengeteg dolog zajlott körülöttem. Bizonyos szempontból nagyon felszabadító volt. Aztán egy zsaru megbilincselt. Ez biztosan nem volt az a hely, ahová újra el szeretnék menni.” Néhány hónappal később bejelentkezett a rehabilitációra. Habár már korábban is többször megjárta az elvonót, ez volt az az alkalom, amikor tényleg rászánta magát, és sikerrel járt.

kép: pinterest

2009 májusában, nem sokkal azelőtt, hogy a Depeche Mode színpadra került volna Athénban a turnéjuk során, Gahan rosszul lett az öltözőjében. A vizsgálat rosszindulatú daganatot tárt fel a húgyhólyagjában, amelyet eltávolítottak, és a turné hátralévő három hónapjában rákkezelésen esett át.

Napjainkban pedig úgy ragyog a csillaga, ahogy fénykorában. Még mindig fiatalos, energiabomba-stílusban nyomja a koncerteket, de nem is csoda, hogy ekkora életerő buzog benne, hiszen többször is farkasszemet nézett a halállal, és képes volt teljesen kiszabadulni a heroin fogságából, hogy valóságos testi-lelki újjászületésen essen át, ami sok más nagy előadónak nem sikerült.

főkép: pinterest

Adele, az énekesnő, akire száz év múlva emlékezni fogunk

Ezért tudja mindenki, ki az az Elton John

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!