Február végén is van miért múzeumba menni! Mutatjuk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállításait és programjait.
Proletárművész? Bohém? Biró Mihály (1886–1948) grafikái
2023. február 23. – május 21.
A jó plakát nemcsak üzenet, hanem művészi formanyelv is. Közérthető és maradandó hatású. Biró Mihály plakátjai ilyenek! Biró alakja köré a meggyőződéséért üldözött proletárművész imázsát építette a művészettörténetírás, holott egyénisége sokkal színesebb volt ennél. Az élet szeretete, a hazaszeretet és a munkásosztály ügye iránti elkötelezettség együttesen határozták meg személyiségét és munkásságát. A világon elsőként csinált magas művészi minőséggel politikai plakátot. Rendkívüli éleslátással mutatott rá a társadalmi visszásságokra mind a politikai, mind a kereskedelmi témájú plakátművészetében. Emellett gyakran élt a drámai hatáskeltés eszközeivel, sőt a horrorisztikus képi megfogalmazástól sem riadt vissza. Szoros szálak fűzték a színházhoz és a mozihoz, egy sor filmplakátot is tervezett. Remek rajzoló volt, aki ismerte a legújabb modern művészi törekvéseket is, mégis inkább a szecesszió nyelvén megszólaló dekoratív és jelenetes reklámgrafika fontos képviselőjévé vált. A kiállítás Biró Mihály művészetének többarcúságát mutatja be olyan jelentős közgyűjtemények anyagából válogatva mint a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár. E gyűjtemények és az MKVM műtárgyai, valamint a kiállításban pörgő archív filmrészletek visszarepítik a látogatót a művész száz évvel ezelőtti világába.
SZUSIMÁNIA
A Japán Alapítvány vándorkiálllítása
2023. január 14. – április 2.
A szusi, melyet a japán ételek egyik fő képviselőjeként tartanak számon, ízvilágával, letisztultságával, kifinomultságával és egészségre gyakoroltpozitív hatásával világszerte nagy népszerűséget ért el. Az eredetileg Délkelet-Ázsiából, Kínából származó étel több mint ezer éve honosodott meg Japánban, ahol a szigetvilág gazdag természeti környezetében, az emberi bölcsesség és leleményesség, valamint azon szüntelen késztetés hatására, hogy minél gyorsabban, minél ízletesebb ételeket varázsoljunk az asztalra, jelentős változásokon ment keresztül. A szusi szó hallatán manapság a legtöbb embernek a nigiri-zushi jut eszébe, mely hozzávetőleg kétszáz évvel ezelőtt született meg a mai Tokióban: Edóban. A szusi napjainkra túlnőtt a szigetországon, és világszerte rengetegen fogyasztják.
A kiállítás célja, hogy vizuálisan megpróbálja elénk tárni, miben is rejlik a szusi, ennek a mindennapi életünk szerves részé vált japán ételnek a vonzereje. Bemutatjuk, miképp honosodott meg Japánban, hogyan alkalmazkodott az egyes régiók természetéhez, éghajlatához és életmódjához, hogyan virágzott fel napjainkra a kultúrája, és milyen kihívások-lehetőségek rejlenek benne a jövőt illetően. A kiállításon egy olyan részleget is kialakítottunk, ahol a látogatók megtapasztalhatják, milyen érzés betérni egy tokiói szusiétterembe. A szusit lehet szeretni és nem szeretni – mi szívből reméljük, hogy mindkét tábor egyaránt élvezi majd ezt a kiállítást, mely egyúttal bepillantást enged a japán kultúrába és történelembe is.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.
Tel.: +36 1 375 6249
E-mail: mkvm@mkvm.hu
www.mkvm.hu
www.facebook.com/mkvmuzeum
www.instagram.com/mkvmuzeum
www.youtube.com/c/MKVMuzeum/videos
Nyitva: keddtől vasárnapig, 10:00-18:00
Múzeumi belépőjegy:
1.800 Ft/teljes árú
1.200 Ft/diák és nyugdíjas
5.000 Ft/család
Érdekességek Munkácsy Mihály egy tragikus hangulatú festményéről