spot_imgspot_img
spot_img

Készülj fel a darázstámadások időszakára

-

Article Top Ad (AdSense)

Kevesen vannak azzal tisztában, hogy az általános lakásbiztosításokhoz kérhető olyan kiegészítő szolgáltatás, mint a darázsfészek-irtásra vonatkozó fedezet. Ez azt jelenti, hogy a biztosító téríti meg a költségeket, ha otthonunkban, kertünkben darázsfészek irtásra kerül a sor. Ám fontos tudni, hogy ezt csak abban az esetben fedezi a biztosító, ha a műveletet szakképzettséggel és erre vonatkozó tevékenységi engedéllyel rendelkező szakcég vagy vállalkozó végzi.

Most érdemes darázsfészek-irtásra biztosítást kötni annak, aki el akarja kerülni a nyár végi kellemetlenségeket. A nem épp barátságos rovarok ugyanis augusztus-szeptemberben támadnak leginkább. Kovács Tamás a kártevőirtás szakértője szerint, ekkor kerül sor a legtöbb irtásra.

„A darázsinvázió szezont onnantól számoljuk, amikor a megtermékenyített királynő át tud telelni olyan helyeken, ahol a fagytól, a téli hidegtől védve van. Ebben az esetben március felé, amikor a napi hőmérséklet már eléri a 10-15 fokot kirepül és elkezd fészkelési helyet keresni. Amikor ezt megtalálja mindenféle növényi korhadékokból meg is építi, amibe lerakja a petéket. Az első kikelő generáció hamar a segítségére lesz a fészek további építésében. Amikor felmegyünk a padlástérbe és esetleg meglátjuk a futball labda nagyságú fészket azt bizony, nem több év alatt építették meg, hanem egy márciustól-augusztusig tartó időszak alatt” – árulta el Kovács Tamás, a NovaTox ügyvezető igazgatója.

A darazsak idegmérgét az emberi szervezet is raktározza

A darazsak irtása veszélyes és szakembert igénylő feladat, senkinek nem javasolt, hogy maga kezdjen hozzá.

„A darazsak fullánkja 9 féle toxint tartalmaz, ez mindegyik idegméreg, hiszen egy ragadozó rovarról van szó, aki így szerez zsákmányállatot. Ez az idegméreg az emberre nézve is veszélyes, csak azért nem halunk bele – legalábbis az esetek többségében – mert a testméretünk nagyobb, mint a zsákmány rovaroké. Ugyanakkor az emberi szervezet is reagál ezekre az anyagokra, kinek enyhébben, kinek hevesebben. Külön veszélyes, hogy ezt a méreganyagot a szervezet el is raktározza és nem tudjuk mikor dönt úgy a testünk, hogy elég… Ebből hatalmas baj is lehet: a fulladástól kezdve a halálig” – mondta Kovács Tamás, aki szerint azért óvatosan nem árt megbizonyosodni arról, hogy valóban a házban, vagy a ház környékén van a fészek.

„Ezek a darazsak akár több km-ert is képesek repülni. Érdemes követni a repülési útvonalukat, mert minden esetben ugyanazt használják. Így, ha valahol tömegesen szállnak le, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott található a fészek is. Sokszor szabadszemmel nem is látható, de rejtett fészek lehet a falban, a cserép alatt vagy akár a szigetelésben is” – tette hozzá a szakértő.

Rágnak és rongálnak, de van megoldás

A darazsak nem csak az ember egészségére jelentenek veszélyt, hanem az épületek állapotára is. Számos kárt okozhatnak, ráadásul gyakran olyan helyekre építik a fészket, ami nehezen megközelíthető.

„Ha a szigetelésbe fészkelnek be, ott mindent szétrágnak, de megrongálják a faszerkezetet is, ezáltal gyengíthetik magát az épületet, ami hosszú távon veszélyes lehet. A darázsfészek-irtás 30 és 120 ezer forint között van. Ez attól függ, hogy maga a darázsfészek milyen helyen van. Nem mindegy, hogy nyílt vagy rejtett fészek, mert nem ugyanazt a technológiát igényli az irtás. Ahogyan az sem mindegy, hogy magasban történik vagy két lábbal a talajról az irtás. Nem ritka, hogy alpin technikát kell igénybe venni, hogy elpusztítsuk a fészket” – árulta el a kártevőirtás szakértője.

Spórol, aki most cselekszik

Ma már Magyarországon 5-6 olyan biztosító van, akiknél igénybe lehet venni a darázsfészek-irtásra vonatkozó kitételt. Kovács Tamás szerint főleg családi házak esetében érdemes erre figyelni, mert a társasházi biztosítások alapból tartalmazzák. „Az éves kiegészítő díj 500 és 1000 Ft között van, így aki előre gondolkozik kevés ráfordítással jelentős összeget spórolhat meg. Most érdemes megkötni a biztosítást, mert a legtöbb biztosítónál fél évnek el kell telnie, hogy hatályos legyen, így mire a darazsak támadnak, pont kéznél lesz a segítség.”

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!