spot_imgspot_img
spot_img

Ha egyszer jól megcsináljuk a kertet, sokáig szép marad: kerttervezés nem csak milliomosoknak

-

Article Top Ad (AdSense)

Szinte mindenki szereti a szép kertet, ám nem egyszerű olyat kialakítani, amit megálmodtunk.

Ehhez  pontosan kell tudni, mi a csínja-bínja a növények  szemet gyönyörködtető harmóniájának,  valójában a kerttervezés egy külön szakma. Sajnos sokan úgy tartják, hogy egy kerttervező megbízása a gazdagok kiváltsága, pedig egy jól megtervezett kerttel időt és pénzt is lehet spórolni, hisz nem kell gyakran újra ültetni, tervezni a növényeket. Bálint Petra Andrea – okleveles tájépítészmérnökkel, a kertotlet3d.hu  megálmodójával beszélgettünk a hazai kertészeti kultúráról, a  kerteket  is érintő divathullámokról, trendekről.

– Hogyan tervez valaki kertet, a házban élők igényeihez igazítja?

– Mindenek előtt nagyon fontos elkülöníteni a tervezést a többi szakágtól, úgy mint a kivitelezéstől, vagy a kertészek munkájától. A személyes megbeszéléskor derül ki, hogy a következő 10-15 éves életszakaszban mire lesz szüksége a megrendelőnek, ugyanis az élet folyamatosan alakítja a kertet is. A kert együtt kell hogy változzon a tulajdonosi igények alakulásával, a cél, hogy mindig támogassa az ott élők igényeit. Ezért is hangsúlyozom minden esetben, hogy a kert tervezés folyamata egy folyamatos oda-vissza csatolás, közös munka eredménye.

– Az emberek pontosan tudják, hogy mit szeretnének?  Vagy csak valami szépet szeretnének látni maguk körül, konkrét elképzelés nélkül?

-Ennél nehezebb feladatom nem is szokott lenni, mint amikor ezt mondják, hogy: „csak legyen szép”, hisz ez annyira megfoghatatlan és tág fogalom. A tervezés folyamatának első fázisa, hogy meghatározzuk, mire fogják a szabad teret használni, ezt tudja az ember. Van-e gyerek a családban, vagy terveznek-e, van-e kutya, tartanak-e családi rendezvényeket, szoktak-e összeülni haverokkal, bográcsozni, lesz -e medence? Ha megtaláltuk a hasznos funkciók helyeit, összekapcsoljuk azokat a különböző útvonalak kijelölésével, következhet a stílus meghatározása. Ehhez nagy segítség, ha körülnézünk a megrendelőnél, hiszen a kert, a házon kívüli, kiterjesztett élettér. Fontos tehát, hogy a ház által kijelölt, vagy meghatározott úton induljunk el e kert berendezésénél.

-Milyen lehet egyáltalán egy kert stílusa?

– Lehet többek között, japán-kert, vagy minimalista kert, esetleg angol stílusú tájképi kert is. Minden esetre kevés az a megrendelő, aki pontosan meghatározza, hogy ilyen, vagy olyan stílusú kertet kér. Mostanában nagyon divat a kubista-minimál építészet. Azok a háztulajdonosok, akik ilyen házat építenek, általában meg tudják határozni a vágyott kert stílusát is. De összességében inkább az a tapasztalatom, hogy a kevert stílus az, amiben az ügyfeleim el tudják képzelni magukat.

– Az is segíthet, ha mutat a tulajdonos egy képet arról a kertről, amire vágyik?

– Igen, szoktam kérni inspirációs képeket. Ha valaki csak lefotóz 3 növényt, akkor már szoktam tudni, hogy milyen stílust szeret. A szakma egyik kulcsa az, hogy tudom, melyik kompozíció fogja azt a hangulatot adni, amilyen élettérben jól érzi magát a megrendelő.

– Azt meg tudják mondani, hogy milyen növényt szeretnének? Ami a legmeghatározóbb….

–  Azt szoktam megkérdezni, hogy mit szeretnének látni, ám az indulásnál még igazán szokták tudni. Amikor elkezdem mutatni a lehetőségeket, vagy kimegyünk egy kertészetbe körülnézni, akkor vagyok bajban, mert, hogy kiderül, hogy ez is, meg ez is, de még az is jó lenne. Ekkorra a kert térszerkezete, így a növények rendelkezésére álló helyek mérete már adott, így sajnos korlátok közé kell szorítani a lelkesedést.

Időnként felkapnak bizonyos növény fajokat és azokat mindenképpen szeretnék a kertbe beszuszakolni. 20 éve mindenki tuját akart, a fél ország ismeri a smaragd tuját, ez egykor hatalmas divat volt. Ezt felváltotta a leylandii ciprus. Most a babérmeggynél tartunk, de nagyon nagy divat a császárfa is. Divatosak, ezért sajnos nem mindig hallgatnak rám, amikor elmondom, hogy a sok előnyük mellett bizony rengeteg más jellemzőjük is van például, hogy nem férnek el a kijelölt helyen, vagy, hogy életveszélyesek is lehetnek. Nézzük a császárfát: az emberek többsége pl. beülteti az előkertjébe, ami 2-3 méter széles, ez a fa viszont 10 méter széles lesz rövid időn belül.

Amikor megérkezek egy kertbe, szinte mindig az a legfőbb igény, hogy eltakarják a szomszédot, az utcát. Legtöbben erre, a belátás gátlására keresnek lehetőleg  nagyon  gyors megoldást. Ezért választják a fent felsorolt fajtákat, szinte gondolkodás nélkül. És valóban, a leylandii nagyon gyorsan nő nagyon nagyra, de ahhoz, hogy szép és fenntartható sövény legyen belőle, bizony évente többször nyírni kell, tehát nagyon sok vele a munka, amivel ilyenkor sajnos nem számolnak még.

Persze vannak akik kicsit tudatosabbak és elfogadják a szakemberek tanácsait, hiszen rengeteg olyan információt birtokában kell lenni egy jól megválasztott sövénynövény kiválasztásakor, melyek felkutatása egy laikus számára óriási plusz energia befektetésbe kerül.

-Bele szoktak szerelmesedni a növényekbe a munkafolyamat alatt?

– Igen, határozottan. Létezik pár növény, ami szinte mindenkinek bejön, ilyen például a magnolia, vagy a japán juhar. Alig van olyan kertem, melyekben ez, vagy az ne jelenne meg.

– Van, amit kevésbé szeretnek?

-Ez természetesen nagyon egyén és ízlés függő, mégis vannak olyan berögződések, amik lassan múlnak. Ezért van az, hogy kevesen választják pl. a borostyánt, vagy a terülő borókát a kertjükbe, mert „temető hangulata” van. Ami szerintem egyébként nem igaz.

-A leander még mindig divat?

– Természetesen, ami ennyire mutatós sose megy ki a divatból. Alapvetően igaz, hogy nagyon vonzódunk a mediterrán hangulathoz, a leander az egyik karakteres mediterrán növényünk. Hasonló okból kezd nagy divattá válni a bambusz, és a különböző pálmafélék. Vannak köztük kevésbé fagyérzékenyek is, ezért egyre több tulajdonos tart igényt arra, hogy pálmát is tervezzünk a kertjébe. Egyébként egynyáriakat, vagy teleltetést igénylő fajtákat nem szoktam konkrétan tervezni, ezeknek kijelölöm a helyét a kertben, vagy teraszon, de a tulajdonos minden évben szabadon dönt az aktuális „szerelem virágairól”.

–  Mindenféle növény kapható nálunk?

– Alapvetően minden beszerezhető, kérdés inkább, hogy milyen „áron”. És valóban, nagyon meghatározza, a végső kompozíciót az, hogy éppen mi kapható az elérhető kertészetekben. Tavalyi évben teljesen kifosztották a kertészeteket. Tavaly, a bezártság miatt, mindenki kertet épített. Hihetetlen forgalom keletkezett, többszöröse a megszokottnak, minden növény elvittek.  A termesztők igyekeznek pótolni a készleteket, de a természetnek idő kell. Amikor ennyire nehezen lehet korosabb növényeket kapni, akkor rászorulunk az importra. Többségében Olaszországból, Lengyelországból, vagy Hollandiából importálunk. Bár kétség kívül gyönyörű áru érkezik a kamionokon, hátrányuk, hogy nem a magyar klímához szoktak. Egy olasz klímához szokott növényt, például ha beültetjük az Északi középhegységbe, nem fogja túlélni az első telet. Tehát igen, minden beszerezhető, van hogy könnyebben, van, hogy nehezebben. Van, amikor fajtacserét javaslunk, hogy megkönnyítsük a kivitelezők dolgát.

– Mennyit szoktak áldozni egy kertre?

– Erre nagyon nehéz válaszolnom, hiszen én csak a tervezésig látok el. Sokszor azt tapasztalom, hogy az átlagember bele sem kezd, azt hiszi, hogy ő nem engedhet meg magának egy látványtervet, vagy egy szakembert. A saját termékkínálatom viszont éppen azon alapszik, hogy mindenki jusson szakértelemhez, akinek igénye van a jól megkomponált és szakszerűen kivitelezett kertre. A köztudatban még mindig az él, hogy csak a milliomosok terveztetnek kertet. Én azonban azt gondolom, épp ők azok, akik megtehetik, hogy kétévente újat csináltassanak, ha nem tetszik, de az átlagembernek az lenne a költséghatékony, ha előrelátóan megterveztetné, tudná mit fog a végén látni és valóban csak arra költene, ami számára hasznos. Foglalkozom részlettervezéssel, kisebb felületeket, például csak előkertet, egy sövényt tervezek, hogy a megfelelő helyre megfelelő növény kerüljön. Fontos lenne a tudatosság ezen a téren, hogy olyat ültessük, ami szereti az adott körülményeket. Ne dobjunk ki fölöslegesen pénzt a sok próbálkozás miatt.

Korábbi évtizedekhez képest, amikor még mindenki maga alakította a saját kertjét és abban hit, hogy ő biztos tudja mi a jó, mostanra eljutottunk oda, hogy nem érthet mindenki mindenhez. Sok új építkezésnél a fiatalok igénybe veszik a szolgáltatásaimat még akkor is, ha végül ők maguk építik meg azt, amit együtt megtervezünk nekik.

-Az átlagos tulajdonos hogyan állítja össze a kertjét?

–  A magyar átlagkertekben május második felére minden levirágzik, ugyanis megveszik tavasszal a növényt, majd elmennek nyaralni, és utána már nem foglalkoznak vele. Aki tavasszal bemegy a kertészetbe, körülnéz és megveszi azt, ami épp virágzik. Annak szoktam mondani, hogy semmi gond, csak menjen vissza júliusban is és szeptemberben is, és mindig azt vegyék meg, ami épp virágzik. Így is lehet kertet alakítani, az a legszebb, amivel folyamatosan törődik a gazdája, ápolgatja, bővíti. Nagyon jó példa az egyik fő „celeb-növényünk”, a magnólia. Tényleg gyönyörű, szinte mindenkinek van már, de elvirágzás után (ami, a késői fagyok miatt sokszor egy-két nap) „csak” egy átlagos zöld levelű gyümölcsfára emlékeztet. Persze ennek is vannak később virágzó, fajtái, de ezeket is jól kell kiválasztani.

– Mennyibe kerül egy kert megtervezése?

– Köszönöm a kérdést. Egy picit messzebbről indítanám a választ.  A mai napig keresnek meg olyan kerttulajdonosok, akik rögtön arra kíváncsiak, hogy mennyibe fog kerülni a kert. A kert tervezést, valahogy „grátisz” a kivitelezéssel egy csomagban szeretnék. Ez persze járható út abban az esetben, ha egy gyepes felület  kialakítása az igény, esetleg még akkor is, ha néhány növény szegélyezi azt. Komplexebb feladatnál azonban lehetetlen megmondani tervezés nélkül a majdani kivitelezési költséget. Tehát egy több funkciós, virágágyakkal, fákkal tarkított életteret először tervezni kell és azt meg lehet mondani előre, hogy mennyi lesz a díja, de még ekkor sem tudjuk előre, hogy 3, vagy 30 millió lesz a kert megépítésének az ára.És hogy a választ se kerüljem ki: Külön venném a komplex (teljes kertes) tervezést, a kertrészletek növénykiültetési terveitől.A teljes kerttervezés egyedi áras, hiszen egy 2 000 m2-es sík, minimál stílusú kertet, 5-6 fajta növényből berendezni sokkal kevesebb energiát igényel, mint azonos alapterületű hegyes-völgyes, zegzugos angol stílusú, tájképi kertet.250 ezer forintnál többet komplex tervezésre én még nem kértem el.A kisebb kertrészletek tervezési díjai nm alapon és a feladatok komplexitása alapján fixek, a weboldalalmon megtalálhatóak. Ezeket az árakat úgy alakítottam ki, hogy tényleg bárki számára elérhető legyen a segítség.Ezzel azoknak szeretnék segíteni, akik nem tehetik meg, hogy egyszerre 10-20 milliót elköltsenek, de szeretnének szép kertet maguk körül.Végezetül: a tervező díja arra garancia, hogy a kivitelezés végén azt kapjuk, amire valóban szükségünk van!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!