Kertészkedj, hogy boldog légy!

-

A kert maga az élet. Tavasszal újjászületik a természet: kipattannak az első rügyek, megjelennek az első virágok, és minden zöldbe borul. Sok ember számára a kert otthonuk legpihentetőbb része, amelyet egyedül, de akár barátainkkal is élvezhetünk. Akárhogy is, a természetben eltöltött idő egyenlő a fizikai és lelki gyógyulással.

Valószínűleg már te is többször hallottad, hogy a kertészkedés megnyugtat és boldogabbá tehet. Ez két dolog miatt van: az egyik a testmozgás, a másik pedig a baktériumok. Mindannyian tudjuk, hogy a fizikai gyakorlatoknak köszönhetően egészséges lesz a testünk. Az egészséges testtel pedig együtt jár az egészséges lélek is. A második ok a Mycobacterium vaccae-ben keresendő, amely a talajban él. Amikor kutatók elkezdték tanulmányozni ezt a baktériumot, rájöttek, hogy stimulálja az idegsejtek csoportját, növeli a szerotonin szintjét és csökkenti a szorongást.

Szóval, ha te is azok közé tartozol, akik álmukban sem gondolták volna, hogy a koszos hüvelykujj és a körmök alatti föld, és a tagjaidban érzett ólmos fáradtság boldogabb emberré tesz, akkor most figyelj, mert íme a bizonyíték:

Dobd fel a hangulatodat kertészkedéssel!

Ha rossz napod van, és legszívesebben elbújnál, akkor legközelebb ne egy pohár borért nyúlj. Menj ki egy kertbe (ha nincs, akkor keress egy közösségi kertet) vagy az erkélyre, ragadj meg egy kerti szerszámot, és adj egy kis szeretetet a növényeknek. Meglátod, feldobja a hangulatodat! A brit Gardener’s World című magazin 1500 brit felnőttel végzett egy közvéleménykutatást, amely szerint a kertészek több mint 80%-a elégedett az életével, míg a nem kertészkedőknek 67%-a. A kertészkedők 93%-a azt is mondta, hogy a kertészkedés javítja a hangulatukat…

Kerti fitness

Az emberi test hét alapvető mozdulatot tud végrehajtani, és az összes gyakorlat csak ennek a hét mozgásmintának a változata. Ezek a következők: húzás, lökés, guggolás, kitörés, csuklópánt, forgatás és járás. Amint ezen mozgásminták listájából is látható, egész nap egy helyben ülve és mozdulatlanul állni minden csak nem egészséges. A mozgásszegény életmód, amelyre a munkánk és a társadalmunk ítél minket, nagyon káros a derékbőségünkre és a szívünkre is.

De a jó hír, hogy sok mindent tehetsz ez ellen: sétálhatsz, futhatsz, jógázhatsz, edzhetsz az edzőteremben… vagy eltölthetsz egy kis időt a kertben. Mert a kertészkedés nagyszerű edzés. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint sok kertészeti feladat mérsékelt vagy magas intenzitású fizikai tevékenységnek minősül. A kertben eltöltött idő húzásra, lökésre, guggolásra, forgásra, járásra és kitörésre késztet. Más szóval, a kertészkedés olyan, mintha egy teljes edzést csinálnál végig, miközben még a növényeidről is gondoskodsz, akik nagyon hálásak lesznek ezért.

Menekülés a természetbe

Ha van kerted és gondoskodsz róla, kapcsolatban maradhatsz a körülötted lévő világgal. A természetnek ez a kis darabkája elmozdít a stresszes városi hangulatból, és meghozza a lelki békét.

kertészkedj-kert-virágok
Fotó: Pelargoniums for Europe/unsplash.com

Sikerélményed lesz

Amikor kertészkedsz, a növényeket növekedésre készteted, táplálékot teremtesz, és átalakítod környezetedet. Teremtesz. A megelégedettség, amit ezeknek a dolgoknak az elvégzésével kapsz, még akkor is boldoggá tesz, ha elégedetlennek érzed magad az életed más dolgaival. Ez a folyamat egyfajta természetes optimizmust kelt benned. Azt tanítja, hogy bármilyen rossz az idő, nem számít, mi jön ezután, mert mindig van másnap, következő hónap és következő év.

És akkor a baktériumok…

A legújabb kutatások feltárták, hogy a talaj maga, ami boldogabbá tesz bennünket. Ennek oka egy speciális baktérium, amely a talajban él. Amikor puszta kézzel megérinted a talajt, vagy belélegzed a föld illatát, miközben gondozod a növényeidet, a Mycobacterium vaccae nevű baktériumot viszed be a szervezetedbe. Ez az anyag azt az információt küldi a szervezetnek, hogy szüksége van egy szerotoninként ismert anyag felszabadítására, ami nem más, mint egy természetes antidepresszáns. Ami boldogabbá és optimistábbá tesz.

Ez nem varázslat – ez a természet maga.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

8 ötlet, hogy a kert természetesen szép legyen

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!