spot_imgspot_img
spot_img

Kertben élve. Kerti munkák, tisztázás, terepfelmérés

-

Article Top Ad (AdSense)

Mikor a tavasz megemeli kalapját, beköszön hozzánk, egy új kezdet ajtajában járunk. A szunnyadó természet ébredezik téli szendergéséből. Elkezdődik egy intenzív folyamat a növények, az állatok, sőt még az emberek is erőre kapnak. Persze az időjárás szeszélye soha nem kegyeskedik elmesélni, mikor szándékozik igazán melegebbre változni, és azt is nehéz megállapítani, hogy mikor, mivel kezdjünk el foglalkozni a kertben. Hogy mikor mit kell, vagy lehet tenni, az persze az agrár szféra jeles képviselői tudják, és aki nem néz utána, hogy valójában mit is tegyen, könnyen elhibázhatja a dolgokat. Az már kiindulásnak jó lehet, hogy népi megfigyelésekre hagyatkozunk, vagy csak egyszerűen emlékünkbe idézzük mit is meséltek nagyszüleink.

Ami beleszól a kerti munkákba

A meteorológia! Noha az időjárás változékonysága nagyban befolyásolja a kerti tevékenységeket, mégis vannak alapvetések, melyekkel tisztában kell lenni. A legjobb tanács, hogy ne az időjárás változékonyságától tegyük függővé a kerti munkákat, hanem nézzük meg a természetet. A kiáramló energiák, a növények ritmusa sokkal többet elárul, mint az időjárás. Talán ők előre tudnak mindent? Természetesen nem, de a természet alkalmazkodóképessége árulkodó jelekkel szolgál arra vonatkozólag is, hogy mit tegyünk a kertben. Így el tudjuk dönteni azt, mivel kezdjük!

Fotó: Pixabay

A kert egy organikus élőlény – és tényleg

Ha nem csak az időjárást, hanem a természet változását figyeljük, tudni fogjuk mit tegyünk. Alapvetően elsődleges a kert alapos megtisztítása. Hogy mi mindennel szembesülhetünk, az környezettől, ökológiai territóriumtól, a növényzet milyenségétől, eloszlásától függ. A legelső, amit tehetünk, hogy megszabadítjuk a környezetet az elhullástól. Mit is jelent ez? A felgyülemlett, lepotyogott, lehullott, ottmaradt, biológiai matériáktól. Még egyszerűbben megfogalmazva, gereblyézzünk össze alaposan. Ez persze máris előtérbe helyez egy kérdést, hova is tegyük mindezt. Erre már vannak jogilag szabályozott lehetőségek, és a kerttulajdonosok zsákokba gyűjthetik a biológiai szemetet, de nem ez a jó megoldás.

Fotó: Pixabay

Akinek kertje van- szüksége van komposztra

Az a hosszú időszak, ami kitermeli magából a növények, állatok által elszórt „szennyeződést” – elég hosszú. Ezért nagy mennyiségű kupacokat halmozhatunk fel. NE műanyag zsákokba távolítsuk el! A munkásabb , de jövőbe mutató megoldás a komposztálás, illetve egy adott területen való gyűjtés. Ennek eredményeként néhány év azonban kell hozzá, hogy értékes földet kapunk! A felgyülemlett biológiai hulladék megfelelő helyen való tárolásával, elszórásával, segítjük a természet rendjét. A kert mérete persze befolyásolja azokat a lehetőségeket, amik rendelkezésre állnak, de ha egy mód van rá- ne kótyavetyéljük el azt, ami értéket képvisel. Igen, „tárolókat”, lyukakat kell ásni, területeket kell hozzá kialakítani, oda is kell hordani. Ez kétségtelen!

Fotó: Pixabay

Miután kitisztáztuk a kertet

Mikor a teljes területet átláthatóvá tettük, szembesülhetünk a további feladatokkal. Mind e közben a természet végzi a saját dolgát. Tehát még több feladattal látja el a gondos gazdát. A tavaszi munkák alapvető feladata a frissítés, a metszés, a föld meglazítása, a kötözés, illetve nem elhanyagolható továbbra sem az előkészítés. Minden egyes lépést már jó előre érdemes kitalálni, a hozzá való anyagokat, szerszámokat beszerezni, vagy előkészíteni. A kert meg tudja mutatni önmagát, és felkínálkozik. Minden fa, minden növény kimutatja felénk mit szeretne és mire vágyik! Ezért a tisztázás után csak szemlélődjünk! Meg kell vizsgálni azt, mit kíván tőlünk a természet! Ehhez nem kell nagy kertészeti tudomány, nem kell metódusokhoz, tankönyven leírt változókhoz fordulni. A legjobb, ha fűszálról-fűszálra, szívből jövő érzésekkel, végig járjuk a kert minden zugát. Ez már azért is fontos, mert teljesen más törődést kívánnak a gyümölcsök és teljesen mást a virágok. Nem beszélve az ember által alkotott kiegészítőkről. A kert kitisztázása, felmérése után, jöhet a következő fázis, ami már igencsak függ az időjárástól, a természet biológiai, ökológiai, és még inkább földrajzi elhelyezkedésétől.

Ébred a kert

Ahogy ősszel, úgy tavasszal is rengeteg munka vár ránk odakint. Legyen bármilyen méretű, bármilyen növényzettel megáldott kert, ha odafigyelünk rá, és gondozzuk- hálásan fog ránk tekinteni, és meghozza a természet szépségét. Miután átfésültük, kitisztáztuk a kertet, felmértük a növények, és nem mellesleg a területen található szépítő elemek, utak, lámpák, kiülők, lépcsők, korlátok, állapotát, jöhet a második fázis. Elsősorban ilyenkor a növények igényeit kell kielégíteni.

Fotó: Pixabay

Mielőtt belevágnánk- nézzünk utána

A kitisztázott kertben fellélegzik a természet. Viszont minden egyes gyümölcsfának, bokornak, virágnak, sövénynek más kell ahhoz, hogy boldog legyen. Nagyon fontos, hogy a kertünkben található élőlényeknek utánanézzünk és tudjuk mire, sőt azt is , mikor van rá szüksége. Amit ősszel nem vágtunk vissza, ritkítottunk meg, azt még most, a rügyfakadás előtt kell megtennünk. Azt mindenki tudja, hogy a természet a maga módján és ritmusában, szépen burjánzik. Ezért szükség lesz arra, hogy rendet tegyünk. A metszéssel még koránt sem tettünk meg mindent. Szépen rendezni is kell a növényeket. Kötözés, alakítás- elsődleges feladat. Ha ezzel foglalatoskodunk és ténylegesen értőn kezeljük kertünk minden elemét, külön-külön is megismerhetjük őket. Így azzal is szembesülhetünk, milyen nehézségekkel néz szembe a növény. Hol sérült, küzd- e kórokozókkal, gombákkal, kártevőkkel, és van e szükség pótlásra, oltásra. Ezek már mind olyan teendők, amit nem szabad tudás nélkül elvégezni! Nézzünk utána!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

A leghangulatosabb világítás kiválasztása a kertben

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!