Kertben élve. Kerti munkák- az előkészítés

-

Mikor a tavasz megemeli kalapját, beköszön hozzánk- egy új kezdet ajtajában járunk. A szunnyadó természet ébredezik téli szendergéséből. Elkezdődik egy intenzív folyamat -a növények, az állatok, sőt még az emberek is erőre kapnak. Persze az időjárás szeszélye soha nem kegyeskedik elmesélni, mikor szándékozik igazán melegebbre változni, és azt is nehéz megállapítani, hogy mikor, mivel kezdjünk el foglalkozni a kertben. Hogy mikor, mit kell, vagy lehet tenni, az persze az agrár szféra jeles képviselői tudják, és aki nem néz utána, hogy valójában mit is tegyen, könnyen elhibázhatja a dolgokat. Az már kiindulásnak jó lehet, hogy népi megfigyelésekre hagyatkozunk, vagy csak egyszerűn emlékünkbe idézzük mit is meséltek nagyszüleink.

A kert egy organikus élőlény

Ha a kertre gondolunk, ne csak a növényekre figyeljünk. A természetben minden mindennel összefügg, a lehullott avar, a lepotyogott, elszáradt ágak, a sarjadó gaz, a növények igénye, életkora, sérülései. Ezen felül soha nem szabad elfeledni a bogarakat, illetve a kártevőket sem, hiszen mindezek összessége adja a kertünket. Arra is érdemes odafigyelni, hogy az ember által alkotott kerti elemek, térelválasztók, természetes falak, kerti utak, kerti lámpák, padok, szaletlik állapota is megfelelő legyen. Ilyenkor rengeteg a munka.

Kert

Csak néhány egyszerű dolog – amire figyelni kell: Előkészítés, gereblyézés, ágyások rendbetétele, ültetés, palántázás, metszés, tápanyag-utánpótlás, növényvédelem, permetezés, kártevővédelem, talajmunkák…stb.

Fotó: Pixabay

A kerti munkák előkészítése alapvető érdek

Mikor éledezik a kert, már tudja mindenki mennyi munka áll előtte. Viszont ezekhez a munkákhoz szükség van különféle eszközökre. Fontos, hogy ne akkor szembesüljünk azzal, hogy valami használhatatlan, amikor már dolgoznánk vele. Leeshet, kilazulhat a kapa feje, eldeformálódhat a gereblye, kitörhet, a foga a műanyag lombseprűnek. Kicsorbulhat a metszőolló, ásó és a kapa, meghibásodhat a fűnyíró, a sövényvágó- és mikor használni szeretnénk, nem indul.

Ezért az előkészítés az elsődleges feladat, mikor mindezeket leellenőrizzük, és amennyiben szükségessé vált- rendbe is rakjuk. A különféle kerti szerszámok fa részét le lehet csiszolni, és favédővel kezelni, a fém fejek stabilitását mondjuk ékekkel fixálni, vagy a régi kötést cserélni- melyre a facsavar a legmegfelelőbb. A kicsorbult fejeket köszörülni kell, hogy megfelelő vágófelülettel rendelkezzenek. Nem árt tudni, hogy az újonnan vásárolt kapát is ajánlott kiélezni, előkészíteni!

Fotó: Pixabay

Az egyik legfontosabb kerti eszköz – a metszőolló

A metszőollót a tavaszi munkák során rengeteget használjuk, ennek okán éppen kiemelten fontos, hogy jól működjön. Elsődleges a metszőolló éle, mindig tökéletesnek kell lenni. Ha nem éles, több gondunk is lesz. Sokkal nehezebben vágunk el vele bármit, és ami a legfontosabb, roncsoljuk a növényt, mivel nem egyenletes vágási felület keletkezik, hanem csak szétcincáljuk, szakítjuk a felületet. Ugyan ezért fontos, hogy a metszőolló pengéi rendesen zárjanak egybe! Az olló fontos része a rugó, ami lehet spirál, vagy lemezrugós változat, tisztítsuk meg, illetve érdemes beáztatni „petróleumba” ami növeli az élettartamát.

Ugyancsak hasonló gondoskodást igényelnek a sövényvágó eszközök, az ágvágók, oltókések, fűrészek, kerti kések. Az összes ilyen eszközünk élét ellenőrizni kell és karbantartani, mielőtt munka közben szembesülnénk azzal, hogy nem működik.

Fotó: Pixabay

Kert! Mi kell a búrjánzó aljnövényzet ellen

Régen még dédszüleink, nagyszüleink, kézi munkával szépítették a kertet. Olyan egyszerű eszközökkel, amik talán még mindig megtalálhatóak a kamra zugában. Az egyik a kasza, a másik pedig a kézi sarló. Manapság nagyon kevesen használnak kaszát, sőt használatának csínját-bínját, a megfelelő mozdulatsort- és szöget amivel ténylegesen eltávolítható az aljnövényzet-nem olyan könnyű megtalálni. Persze csak gyakorlás kérdése. Amit viszont még mindenki használ, az az egyszerű kézi sarló. Sok esetben nagy hasznát vesszük, mivel hiába vannak gépeink, erre a célra sokszor szükség lehet rá. Nem férünk oda valahova, vagy már annyira megnőtt a gaz, hogy nem viszi a fűnyíró, vagy a fűkasza. Bizony ebben a helyzetben jöhet a kézimunka, ami sokkal fárasztóbb, és a gyakorlatlan kéz, nem is fogja tudni szépen lenyírni. Viszont arra teljesen tökéletes, hogy előkészítsük a terepet, és a nagyját levágjuk.

Ennek az az előnye, hogy nem tesszük tönkre a gépeinket. A kézi munka során észrevehetünk a dzsungelben köveket, farönköket, és tuskókat- láthatóvá válnak- és az első sarlózás után, ha össze is gereblyéztünk, a terep is tisztább, átláthatóbb, gépekkel jobban kezelhetőbb.

Fotó: Pixabay

A kerti gépeket feltétlenül karban kell tartani

Fűkasza, szegélynyíró, bozótvágó. Biztosan sokakkal előfordult már, hogy- legyen az elektromos, vagy robbanómotoros berendezés- nem tudta beindítani. Ennek megelőzésére próbát kell csinálni, és meggyőződni a szerszám működőképességéről. Abban az esetben, ha szembesülünk a problémával, legjobb ha szakemberhez visszük. Ha nincs nagy gond, akkor elég egy kis olajozás, a robbanómotoros eszközöknél a tisztítás, a gyertya tisztítása! Attól függően, hogy milyen típusú vágófelülete van, ugyancsak előkészítést kell végezni. A pengés eszközöknél egyértelműen a penge élességét kell megfelelő állapotba hozni, a szalagos damilos változatoknál pedig a forgófejet, a befűzés pontosságát. Itt kell megemlíteni, hogy botorság nem odafigyelni arra a damilos eszközök esetében, hogy mindig legyen damilutánpótlás, és abból is a megfelelő méret! Ha nem jót szerzünk be, pénzt dobunk ki- mivel vagy nem tudjuk befűzni, vagy ha sikerül is, akkor szorulni fog!

A damil befűzése a gyakorlatlan eszközhasználók esetében elég macerásnak tűnhet. Viszont mivel ez a lelke a dolognak, érdemes vele hosszabb időt tölteni, elpiszmogni, hogy megfelelő vágási intenzitást, könnyed munkát biztosítson a kertészkedő számára.

Kert! Permetező eszközök

Mikor már minden kézi szerszámot rendbe tettünk, megbizonyosodtunk arról, hogy működőképes, jól vág, nincs kicsorbulva- akkor szoktunk rádöbbeni a sarokba eldugott eszközünk jelenlétére, pedig rendkívül nagy jelentősége van a tavaszi munkákban. Ezek pedig a permetező eszközök. Nyilván ezeknek is számos fajtája létezik, de karbantartás nélkül használhatatlanok. A motoros berendezéseknél ellenőrizzük , hogy rendben indul e, illetve ahogy a kézi pumpás eszközöknél is, végezzünk vizes próbát. Ha nincs sehol eltömődve, akkor nyert ügyünk van, ha mégis akkor pechünk. Csakis akkor tudunk megfelelően permetezni, ha a folyadék megfelelő nyomással tud áramlani, illetve a szórófej megfelelő beállítású!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

A leghangulatosabb világítás kiválasztása a kertben

Kertészkedj, hogy boldog légy!

Kert trend: Városi kertészkedés

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!