Kertben élve. Metssz okosan

-

Az első két részben végig vettük az alapokat. Hogyan javasolt előkészíteni a kertet, a szerszámokat a tavaszi munkákhoz. Most a legalapvetőbb tevékenységről , a növények alakításáról, frissítéséről és metszéséről lesz szó. Ez az a kerti munka, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, szép kertünk legyen.

Fotó: Pixabay

A legnagyobb hiba a metszés során

A legnagyobb butaság, ha nem metszünk, még akkor is, ha esetleg nem értünk hozzá! A metszés jó, még akkor is, ha nem szakszerűen, tudományosan végezzük, hanem csak alakítgatjuk a fákat, növényeket. Ha kihagyjuk a metszést, sokkal nagyobb kárt teszünk vele, mintha néhány vesszőt, gallyat rossz helyen távolítanánk el. A metszés fokozza a növekedést, termékenyebbé teszi a növényeket, és serkenti a növekedést. Ami a legfontosabb viszont, hogy a növények egészségének megőrzésében, a betegségek kialakulásának megelőzésében, fontos szerepe van.

Fotó: Pixabay

A metszés aranyszabálya

A leginkább köztudott, és elfogadott, amivel nem valószínű, hogy elrontjuk a metszést-  az 1/3 – 2/3 arány. Ha kevesebbet metszünk, több marad meg a növényből, és könnyebben tudjuk korrigálni! Miután megmustráltuk a fát, láthatóvá válik mik azok a hajtások, amik eltávolításért kiáltanak. Általános, hogy a felfelé igyekvő, meredek hajtások nem fognak termést hozni, ezért nyugodtan eltávolíthatjuk. A lefelé növő, és keresztbe húzódó ágak sem kívánatosak, úgyhogy ezt is figyelembe kell venni. Az idősebb fáknál jellemző, hogy kevesebb hajtással rendelkeznek, de gyümölcshozamuk, magasabb, ezért feltétlenül szükséges a nyomatékosabb visszametszésük. Termeszetesen figyelni kell az egyensúlyra, mivel az erőteljes visszametszéssel ugyan fiatalítunk, de rügyeket, virágokat, és termést vesztünk.

Figyelembe kell venni a növények területi igényét, hiszen szükségük van a fényre, a levegő járására, és csakis ebben az esetben növesztenek megfelelő, szép lombkoronát. Úgy érdemes végeznünk, hogy egyensúlyban tartsuk a növény gyümölcs termését, hajtás fejlődését és egyéb életfunkcióit. Elsődleges feladat, amennyiben gyümölcsfákat szeretnénk, hogy már az ültetés után meg tudjuk határozni, milyet típusú lombkoronát szeretnénk, és hogy mit igényel maga a fa. Ha már az elejétől egy adott eltervezett úton járunk, sokkal könnyebb dolgunk lesz a tavaszi metszésnél.

Fotó: Pixabay

A frissítő metszés az első lépés

A frissítő metszés mindenképp fontos, mert „megkönnyíthetjük “vele a fákat, bokrokat, s bármilyen növényt. Ez annyit tesz, hogy megszabadítjuk a már elszáradt részektől, és azoktól a hajtásoktól, amiket a törzsön hoznak. A metszést a korona ritkításával folytatjuk, és eltávolítjuk a megsérült gallyakat. A befelé, illetőleg párosan növő gallyak eltávolítása is fontos. A metszésnél nem csak a frissítés, alakítás a fontos, hanem az is, hogy mivel alaposan átnézzük a növényeket észrevehetjük a hibák, sebek „gyógyítását” kezelését. Érdemes minden növénynél külön utána járni, milyen sebzáró megoldásokat alkalmazzunk.

Fotó: Pixabay

A csonthéjasok metszése

Az őszi- és a kajszibarack metszésénél az a szokás, hogy úgymond bimbós állapotban végzik. Főleg a végén, mikor már pirosak, éppen a virágzás előtt. Az, hogy ez mikor történik, nehéz dátumba foglalni- figyelni kell a fákat. Amit alapszabályként érdemes megfogadni, hogy mínusz 5 Celsius-fok alatt ne kezdjünk el metszeni! Fagyban a növények szövetszerkezete is keményebb, ez által a törés veszélye és a roncsolódás állhat fenn.

Fotó: Pixabay

Egyéb metszések

Körülbelül, március vége, április lehet a megfelelő a szőlő, az őszi málna, a füge vagy a lilaakác megmetszésére. De erre nagyon nehéz pontosat mondani, hiszen minden az időjárás, illetve a művelés függvénye is. Amint viszont már tartósan felmelegedett az idő- neki lehet állni a dísznövények metszésének. Ezek mivel érzékenyebbek, fontos megvárni a számukra legkellemesebb időpontot. A díszcserjék hajtásait gondosan meg kell figyelni, hiszen fontos a sűrűségük. A talajszintnél erőteljesebben, feljebb viszont óvatosabban ritkítsunk. A díszbokroknak általában maximum az 1/3-át érdemes a növénynek visszavágni.

Fotó: Pixabay

Legutoljára hagyhatjuk a lágyszárú növényeket

A lágyszárú növények és fűfélék- évelő növények, ezért gond nélkül szinte teljesen vissza lehet vágni. Ha véletlenül rosszra fordul az időjárás, és beáll a fagy, nem kell aggódni, mert a következő évben ki fognak hajtani. Népi megfigyelés, hogy minél jobban visszavágjuk ezeket, annál jobban nőnek.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Van megoldás a tavaszi fáradtság ellen

Kert trend: Városi kertészkedés

Kertészkedj, hogy boldog légy!

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!