Képességek, amelyekre 20 év múlva szükségünk lesz

-

Húsz év múlva, 2040 körül nagyon valószínű, hogy sokan olyan munkakörben fogunk dolgozni, amely még nem is létezik – és nem, nem repülő autók építéséről vagy a világ első időgépének fejlesztéséről beszélünk. A munka világa rendkívül gyorsan fejlődik, ami azt jelenti, hogy ki kell találni, hogyan készülhetünk fel egy olyan jövőbeni munkakörre, amelyet lehetetlen előre megjósolni.

Természetesen nincs olyan kristálygömb, amely pontosan megmondaná, milyen képességekre lesz szükség, és mikre nem. Azonban van néhány olyan képesség, amelyekről úgy gondoljuk, hogy szükség lehet rá akár a mi, de főleg a gyermekeink jövőbeni karrierje során… bármi legyen is az.

Kognitív rugalmasság

A digitális technológiák térnyerése azt jelenti, hogy képesnek kell lennünk arra, hogy megbirkózzunk az ezzel járó lehetőségekkel és kihívásokkal. De vajon képesek vagyunk alkalmazkodni a változásokhoz, és egyszerre több összetett ötletet is megfogalmazni vagy több összetett feladatot is ellátni? Ha igen, akkor ezek olyan tulajdonságainkat mutatják meg, amelyek az egyszerre több feladatot végzőkben rejlenek, és amelyeket a munka világában nagyra értékelnek.

Digitális írástudás és számítástechnikai gondolkodás

Ahogy a világ továbbra is a folyamatosan fejlődő technológiákra támaszkodik, a digitális készségekkel rendelkezők számára megnő az igény, hogy megfeleljenek egymásnak. Biztosan te is hallottál már az analitika, a felhő, a közösségi stb. szavakról. Bár úgy tűnhet, hogy folyamatosan ilyen és ehhez hasonló digitális hívószavakkal bombáznak bennünket, a digitális írástudás az eddig elképzelhetőnek hitt lehetőségeket meghaladó képességeket kínál, amikor olyan technológiákról van szó, mint a mesterséges intelligencia (AI), gépi tanulás, vagy éppen az adattudomány. Tudósokat kell majd képezni ahhoz, hogy megbirkózzunk a 21. század olyan kihívásaival, amelyek némelyikével még nem is találkoztunk.

Jó ítélőképesség és döntéshozatal

Noha a robotok és az automatizálási technológia sok szempontból, például számításokban és diagnosztikai megoldásokban jobbak az embereknél, az adatelemzés szubjektív oldalával továbbra is az emberek foglalkoznak majd. Figyelembe véve, hogy a negyedik ipari forradalom küszöbén járunk, továbbra is szükségünk lesz valakire, aki meg tudja mutatni a világnak, mit jelentenek a számok és milyen jelentőséggel bírnak.

Érzelmi és szociális intelligencia

A digitális technológiák és a mesterséges intelligencia sok mindent helyettesíthet, az érzelmi és szociális intelligencia egyedülállóan emberi képességek maradnak. Egyes ágazatokban ezek a tulajdonságok abszolút elengedhetetlenek. Az egészségügyben például növekszik a kereslet az állások iránt, ami azt mutatja, hogy bizonyos feladatok és munkakörök mindig emberi munkaerőt igényelnek majd.  A jövőbeli munkáinkban több, mint valószínű, hogy szorosan együttműködünk másokkal, így az empátiára, az együttműködési képességre, valamint a kiváló kommunikációs készségekre minden bizonnyal szükségünk lesz.

Kreatív és innovatív gondolkodásmód

Hiába az előrejelzések, hogy a robot automatizálás több munkahelyet teremt majd, mint amennyit kiszorít, akkor is jól tesszük, ha fenntartjuk kreativitási készségeinket és az innovatív gondolkodásmódot. A természetes kreativitás olyan dolog, amit a legújabb digitális technológiák nem képesek könnyen megismételni. Amíg a kereteken kívül tudunk gondolkodni, minden rendben lesz.

Érdekes boldogságfilozófiák a világ több pontjáról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!