102 évesen magasabbra emeli a lábát Keleti Ágnes, mint mi

-

102 éves lett Magyarország legsikeresebb tornásznője, Keleti Ágnes! A legtöbb olimpiai érmet bezsebelő női bajnok boldogan éli az életét, minket pedig amellett, hogy ámulatba ejt, el is gondolkodtad. Milyen lehet ilyen hosszú és tartalmas életet élni? Talán mindenkinek érdemes lenne komolyan vennie a sportolást, ha ez a hosszú élet titka!?

Sikerei

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója. Nincs olyan női sportoló Magyarországon, aki több olimpiai éremmel tért volna haza. Kimondhatjuk, hogy Keleti Ágnes minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, ráadásul a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka!

Nem csak a sportolók közül emelkedik ki, de életkorával túlszárnyalja az átlagos embereket is. 102 év alatt szó szerint feltornázta magát a legjobbak közé. Keleti Ágnes páratlan, tartalmas és hosszú élet birtokában van, mi pedig elképzelni se tudjuk, hogy ez milyen érzés lehet.

Származása

Budapesten született 1921. január 9-én Klein Ágnes néven. 1938-tól a Nemzeti Torna Egyletben sportolt, majd rá egy évre, 18 évesen a magyar válogatott tagja lett. Mindenki azt gondolta, hogy innentől kezdve megállíthatatlan lesz, de miután 1940-ben megnyerte az első magyar bajnokságát, zsidó származása miatt eltiltották minden sporttevékenységtől.

Az 1944. márciusi német megszállás után az élete a sport helyett a túlélésről szólt. Álnévre szóló hamis papírokkal Szalkszentmártonban sikerült átvészelnie ezt az időszakot, azonban több családtagja, köztük apja is a csúf korszak áldozata lett.

Kép: Keleti Ágnes 1952-ben_MTI_Szécsényi József

Örök tűz

Keleti Ágnes nem mondott le a szenvedélyéről. Ez a fajta céltudatosság minden ember életében elengedhetetlen kellene hogy legyen. A sportolói, egészséges, mozgékony életvitel mellett az erős lélekjelenlét, a kitartás és a rengeteg sikerélmény az, ami megnyerhette neki ezt a rengeteg időt a Földön.

1949-től arany-, ezüst- és bronzérmek tömkelegével büszkélkedhetett. 1956-ban pedig három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban is nyert olimpiát. Ezután azonban elhagyta Magyarországot.

Utazás

Az 1956-os olimpiai sikere után először Ausztráliába utazott, majd 1957-ben Izraelben telepedett le. Aktívan élte ott is az életét. Tanárként és edzőként folytatta az álmát.

Idősebb korában, 1990-től egyre több időt töltött itthon, ma már Magyarországon él. 2002-ben bekerült az International Gymnastics Hall of Fame-be, azaz a Hírességek Csarnokának tagja lett.

Kép: Keleti Ágnes_Makabor Stúdió

Filmje

2021-ben az olimpiai játékok hivatalos weboldalán már tisztelegtek, az akkor 100 éves tornásznő előtt egy videóval, amiről már korábban írtunk. Nem rég azonban egy nagyobb projekt főszereplője lett. Fantasztikus életére az egész világ, de főleg a büszke magyarok kíváncsiak, ezért elkészítették Keleti Ágnesről, Aki legyőzte az időt című portré-dokumentumfilmet.

Több mint egy évig forgatták a művet, aminek középpontjában a tornásznő hétköznapjai és visszaemlékezései állnak. Interjúkból, naplójának részleteiből és meghitt beszélgetésekből áll össze a film. Életét végigkísérő személyek, rokonok, tanítványok is megszólalnak benne. Az ősbemutatója a 2022-es Miskolci Cinefest Fesztiválon volt, ahol elnyerte a Legjobb magyar film díjat. Ma este 20:45-kor mi is megnézhetjük a Duna TV-n.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!