spot_imgspot_img
spot_img

Kedvenc főzős filmjeink

-

Article Top Ad (AdSense)

Vannak filmek, amiket mindenkinek látni kell, pláne a gasztronómia szerelmeseinek. Íme pár tipp hozzá.

Az ünnepeket várva mindenki azon morfondírozik, mit és hogyan főzzön, milyen süteményeket készítsen. Ebben rengeteg segítségünk van már manapság. A nagymamáink receptjein kívül, ott van az interneten fellelhető rengeteg étel, és vannak filmek, amikben megmutatják a gasztronómia világát. Ezek a filmek nem csak a konyhai munkát könnyítik meg, adnak tippeket, hanem a néha bájos, néha vidám, néha pedig oktató jellegű történetekkel szórakoztatnak minket. Az viszont biztos, hogy vannak olyan filmek, amit minden embernek- aki szereti a gasztronómiát- látnia kell. Csokorba is szedtük őket, hogy a téli estékre, amikor csak bekuckózva, összebújva élvezzük a forró csokit és a sütemények áldott ízeit, kellemesen szórakozzunk is.

Fotó: Flickr.com Bradley Cooper

Az ételművész (Burnt)

Ez a 2015-ös alapfilm- személyes kedvenc. A film a Michelin-csillagok világába repít minket és megmutatja milyen is igazából a csúcsgasztronómia. A film főszereplője Bradley Cooper, aki egy eszméletlenül profi, de lecsúszott séfet alakít, aki vissza szeretne kapaszkodni a csúcsra. A történet bővelkedik drámai szálakban, egy kibontakozóban lévő szerelem göröngyeiben. Nemkülönben bemutatja milyen vasfegyelem uralkodik a gasztronómia magasiskoláját művelő konyhán, és a mindenre kiterjedő tudáson kívül a legfontosabb a szív, amit belefőznek az ételekbe. A néha humoros, néha kesernyés történet egy klasszis főzős film, amit látni kell!

Fotó: Flickr.com

Julie & Julia – Két nő, egy recept

Meryl Streep (Julia Child ) és Amy Adams (Julie Powell) parádés játéka a főzés tudománya körül. A 2009-ben bemutatott amerikai komikus filmdráma- bővelkedik komikus és megható jelentekben egyaránt. Julia Child egy fantasztikus háziasszony, aki Párizsba költözik a diplomata férjével. Elfoglaltságot keresve magának- tapasztalatlanként jelentkezik egy kezdő főzőtanfolyamra, de hamar átjelentkezik a haladó csoportba, mert jobban tud főzni, mint ahogy gondolta. A férfiak világába csöppenve eltökélten mutatja meg tudását, segít összeállítani egy szakácskönyvet, mely meghozza a sikert számára. Julie Powell mindeközben egy telefonközpontban dolgozik és munkája nagyon lelombozza, amit csak ront, hogy azt látja, ismerősei sorra sikereket halmoznak a karrierjükben. Elhatározza, hogy elkészíti Julia Child 524 receptjét- A francia konyhaművészet elsajátítása című könyvéből- egy év alatt. Férje, Eric-támogatja is ebben, és javaslatára blogot vezet az előrehaladásáról, aminek óriási sikere lesz. Ez miatt kirúgják állásából is. A számtalan buktató, a konyhában ügyetlenkedés, rengeteg vidám pillanattal ajándékozza meg a nézőt. A vége persze happy-end.

Fotó: Flickr.com

Ízlések és pofonok

Egy igazán bájos történet egy vérbeli, profi szakácsnőről, aki csak a munkájának él. Testvérének halála miatt viszont hozzá kerül az unokahúga, aki teljesen felborítja eddigi megszokott rendben zajló életét.  Mindig pontos, mindig tudja mit akar és hogyan, viszont a gyereknevelés új kihívásokat jelent számára. Hogy kevesebb teher legyen rajta- felvesznek mellé egy forró vérű séfet, aki nem csak a konyhát, hanem a főhősnő életét is megreformálja. Catherine Zeta-Jones és Aaron Eckhart igazán kedves játékossággal formálja meg a szerepeket kettejük kapcsolatáról, a főzés titkairól, és szépségéről, illetve az emberi kapcsolatok sokszínűségéről mesél nekünk a film. Igazi karácsonyi csemege!

Fotó: Flickr.com

A séf

Egy igazi romantikus vígjáték, kajákkal! Nem véletlen a kaja kifejezés, mert a történet egy Food-truck-ban újrakezdő séf felemelkedésének történet. Egy furcsa félreértés kapcsán Jon Favreau által alakított séf, az internet negatív sztárja lesz, ennek következményeképpen kirúgják állásából. A félreértés egy sztárblogger miatt történik, akivel összekap. Miután nem tudja mit kezdjen magával, ex felesége unszolására nekiáll egy büfékocsinak- és olyan ételeket készít, aminek híre gyorsan elterjed. Az büfékocsit az ország egyik végéből a másikba kell eljuttatni és útközben rengeteg helyen megállnak kaját osztani. A séffel tart- keveset látott- fia is, akivel az út során felépül az apa- fia kapcsolat. Rengeteg apró érdekességet mutat be a film az ételkészítésről, az alapanyagokról, és nem különben az emberi kapcsolatokról. Ahogy a séf karrierje elkezd felfelé ívelni, úgy magánélete is kezd helyrerázódni. Egy igazán kedves történet, amit még meg is könnyezhetünk, tele gegekkel. A végén természetesen minden rendbe jön- és a séf újra konyhafőnök lesz.

Fotó: Flickr.com

Az élet ízei

A történet egy gyönyörű francia kisvárosban játszódik, mely híres gasztronómiájáról. Madame Mallory- akit Helen Mirren játszik el ebben a bájos alkotásban- roppant büszke éttermére. A Le Saule Pleureur Michelin-csillagos éttermét messze földről látogatják vendégek. Csodálatos étel költeményeit féltő szemmel és szaktudással felügyeli, nem adva esély egyetlen hibának sem. Makacsságának köszönhetően ez étterem tökéletes. Ekkor történik meg az, amit álmaiban sem gondolt, mivel a szemközt lévő ingatlant megvásárolja egy indiai család- és hogy, hogy nem- éttermet nyitnak. Meg is kezdődik a két étterem tulajdonosa között a harc és egyre másra próbálnak egymással kibabrálni. Végül persze barátság szövődik köztük. Madame Mallory felkarolja a szomszéd étterem fiatal indiai szakácsát és végül egymástól tanulnak. Fantasztikus kulináriát mutatnak be- ötvözve a francia és az indiai konyha titkait. Mindenkinek ajánlott, aki szereti az ételeket, a vidámságot és a humort.

Fotó: Flickr.com

5+1 L’ecsó

Természetesen nem csak a felnőtteknek készültek már gasztronómiával foglalkozó filmek. Ezek közül a legikonikusabb animációs film, amit kortól, nemtől függetlenül látni kell- az a L’ecsó. Ha valamitől, akkor ettől a filmtől mindenkinek kedve lesz főzni. A mese egyszerű, de annál zseniálisabb. Egy gourmet patkány és egy fiatal szakács története, mely során kiderül, hogy főzni mindenki tud. Kettejük közös munkája során Párizs legjobb éttermében kezdenek el főzni, mégpedig úgy, hogy a legjobb ételkritikus is mennyekbe dicséri főztjüket. A történet természetesen nem csak az ételekről, hanem a barátságról, szeretetről is szól, nincs híjján a mulatságos jeleneteknek, sőt az is megtudhatjuk, hogy egy egész patkány csapat miként tud ételt készíteni. Kihagyhatatlan a főzős filmek sorából.

Akinek ez még nem volt elég, javasoljuk a, Soul Kitchen-t, Veri az ördög a feleségét (magyar), Ízek, imák, szerelmek, vagy a Szárnyát vagy combját Louis De Funes, francia komikus főszereplésével.

Fontos információ! Bármelyik filmet is szeretné valaki megnézni, javasolt azt tele hassal tenni! Jó fogyasztást!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Flickr

Teri Hatcher kemény élete

Karády Katalin – a végzet asszonyának varázsa

Kim Basinger Playboy címlaplányból lett Oscar-díjas színésznő

 

 

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!