spot_imgspot_img
spot_img

Káros lehet a túlzott sorozatnézés?

-

Article Top Ad (AdSense)

Régen napokat kellett várni arra, hogy a tévében leadják kedvenc sorozataink új részeit, manapság ez teljesen megváltozott. Az új technológiáknak és oldalaknak (Netflix) köszönhetően a filmek pár kattintással elérhetővé váltak bárki számára. Egyre inkább elterjedt az, hogy a sorozatokat egyhúzamba nézzük meg (a binge watching jelensége), amely komoly problémákat tehet az aggyal.

Az elmúlt évtized során megváltoztak az emberek tévénézési szokásai és ez leginkább a fiatalabb generáció körében figyelhető meg. Számos olyan oldal, szolgálató van, amely biztosítja az ingyenes és korlátlan ideig nézhető filmek listáját. A lehetőségek megnövekedése azonban negatívan is befolyásolhatja mindennapjainkat, hiszen egyre több időt töltünk a számítógépek előtt. Napjainkban már nem jelent problémát az, hogy kedvenc sorozatunk legújabb részét nézzük meg, sőt évadokat darálhatunk le akár két nap alatt. Ez a tevékenység sok időt vesz el tőlünk és az összes szabadidőnket sorozatok nézésére fordítjuk, amely komoly hatással lehet fizikai és mentális állapotunkra.

A sorozat azért vonzóbb az emberi agy számára, mivel a nagyjátékfilmekkel ellentétben, ezek többnyire 20 vagy 45 perces részekből tevődnek össze. Emiatt képesek vagyunk akár napokat eltölteni azzal, hogy befejezzük az évadokat. A hosszú, ülő helyzetben töltött idő egészségügyi problémákat okozhat, amely még azok állapotát is befolyásolhatják, akik rendszeresen mozognak. A képernyő előtt nem figyelünk az időre, így testünkre sem, amely elhízáshoz, valamint a vércukor és vérzsírszint rosszabbodásához vezethet. Egy másik megjelenő probléma a krónikus fáradtság, hisz a túlzott sorozatnézés elveszi tőlünk azt az időt, amit az alvásra vagy pihenésre kellene fordítanunk, emiatt akár napokig, hetekig is kialvatlan lehet az ember.

Forrás: Pexels / Fotó: RODNAE Productions

A legtöbb sorozat trükkösen van megcsinálva, hisz minden rész valamilyen drámai fordulattal, vagy kérdéssel zárul, amely stresszhelyzetbe taszítja a nézőt. Normális körülmények között az ilyen stresszhelyzeteket valamilyen aktív cselekménnyel próbáljuk levezetni, a sorozatoknál viszont nem tudunk semmi mozgást végezni, nincs más megoldás csak az, hogy elindítjuk a következő részt. Amikor elkezdünk nézni egy filmet, sorozatot, dopamint termel az agyunk, ami egy normális dolog, hisz ha szórakoztató tevékenységbe kezdünk, akkor szervezetünk automatikusan reagál a folyamatra. A dopamin egy úgynevezett ajándék, jutalom az agyunk számára, arra ösztönöz bennünket, hogy folytassuk azt a tevékenységet, ami kellemes és örömöt okoz nekünk. Így alakul ki a függőség is, így a sorozatok túlzott nagy mennyiségben történő nézésekor a test nem tesz különbséget abban, hogy aktív cselekvést folytatunk, vagy egyszerűen csak egy helyben ülünk.

A dopamintermelés csak az egyik befolyásoló tényező, amely a függőséghez vezet, de ezen kívül a fantáziavilág is, amit ezek a filmek nyújtanak, nagyban befolyásolja ezt a vágyunkat. Az agyunk ezeket az élményeket is valós emlékeknek raktározza el, ezért tudjuk magunkat beleélni egy-egy filmben, vagy együttérezni a főszereplővel. Napközben gondolunk rájuk, sőt akár még álmainkban is visszaköszönhetnek a karakterek vagy események. Komoly problémát jelent még a depresszió, amely a sorozatok befejezésével kötődik össze, hiszen ilyenkor a néző egy gyászhoz hasonló érzéssel társítja a film végét. Sok ember túlzottan megszereti kedvenc karakterét és amiatt úgy érzik, hogy a való életben is elveszítették azt a szereplőt, akihez a legmélyebb érzelmeiket kötötték.

A sorozatfüggőség komoly problémát jelent, amely fizikai és mentális károsodásokat idézhet elő. Agyunkra hatalmas befolyást gyakorolhat ez a tevékenység. Fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében, akaratunkat helyezzük előtérbe és törekedjünk arra, hogy minél kevesebb részt nézzünk meg kedvenc sorozatainkból

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!