spot_imgspot_img
spot_img

Karikó Katalin helyett aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztői kapták a kémiai Nobel-díjat

-

Article Top Ad (AdSense)

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdán Stockholmban bejelentette a kémiai Nobel-díjasokat.

Hétfőn szorítottunk  Karikó Katalinnak először, amikor az orvosi-élettani Nobel-díjat osztották ki, ám ezt nem ő kapta. A Nobel-bizottság az amerikai David Julius és a libanoni születésű, örmény-amerikai Ardem Patapoutiannak ítélte  hőmérséklet érzékeléséért és tapintásért felelős receptorok felfedezéséért.

Bármennyire is drukkoltunk a magyar feltalálónőnek a koronavírus elleni szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójának, hogy talán majd szerdán díjazzák a munkásságát, nem neki ítélték ezt a díjat sem.
Budapest, 2021. május 28.
A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én.
MTI/Cseke Csilla
Az aszimmetrikus organokatalízis kidolgozásáért Benjamin List és David MacMillan kapták meg a 2021-es kémiai Nobel -díjat. A német és amerikai tudós 2000-ben, egymástól teljesen függetlenül fedezett fel egy újfajta, harmadik szerves katalízises megoldást, az aszimmetrikus organokatalízist, ami kis szerves molekulákra épít.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (352,1 millió forintos összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át, a koronavírus-világjárvány miatt idén is a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!