Karanténba zárhatják az oltatlanokat Ausztriában

-

A járványhelyzet hazánkban, és a környező országokban is újra súlyosbodni látszik, régóta nem voltak ilyen aggasztóak a COVID adatok. Egyes országokban már az oltatlanok elkülönítésén is gondolkoznak, Szegeden pedig a sok ápolt miatt kénytelenek átszervezni a betegellátást. 

Ausztriában jöhet az oltatlanok karantéja

Alexander Schallenber kancellár szerint az oltatlanokra vonatkozó korlátozó intézkedések meghozatala valószínűleg nem lesz elkerülhető: úgy fogalmazott, nem büntetheti az emberek kétharmadát azért, mert a többiek hezitálnak. Már csak a kormányzati jóváhagyásra várnak a szabály életbe lépéséhez.

A szomszédos országban az oltatlanok már most sem mehetnek moziba, étterembe és fodrászhoz, de Felső-Ausztriában annyira sok a fertőzött, hogy valószínűleg még szigorúbb szabályozásokra lesz szükség – a tartomány zárlatot vezethet be az oltatlanok számára. Ez azt jelenti, hogy az, aki nem vette fel a COVID elleni védőoltást, nem hagyhatná el az otthonát, csak munkába járás, élelmiszervásárlás vagy sportolás céljából.

A pénteki adatok szerint 24 óra alatt 11 975 új fertőzöttet azonosítottak az országban, ami a szakemberek szerint már olyan fenyegetettséget jelent, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni és szigorú lépések szükségesek a terjedés megfékezéséhez.

Durvul a vírushelyzet Csongrád megyében, átszervezik a betegellátást

A szeged.hu brtokába jutott egy levél, melyet Balogh Dénes, a COVID betegeket kezelő klinika ápolási igazgatója írt a szegedi egészségügyi szakdolgozóknak. Balogh többet között tájékoztatta az alkalmazottakat a vírushelyzet jelenlegi helyzetéről:

Csongrád-Csanád megye a leginkább érintett, a Klinikai Központban már 246 beteget covidos beteget gyógykezelnek.A levélben az is szerepel, hogy ez a szám magasabb, mint amennyi beteget a második hullám csúcsúnál kezeltek az osztályon és ez a szám hamarosan elérheti a 300 gondozottat is. Fontos különbség viszont, hogy

„a bennfekvő betegek általános állapota jóval rosszabb, mint a korábbi hullámok idején, és az intenzív ellátást igénylők aránya is jóval nagyobb. A jelenlegi hullám csúcsa december közepére vagy második felére várható”. – írja a szakember.

A levél szerint átszervezik a betegellátást Csongrád-Csanád megyében, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba mostantól csak a súlyos tüneteket produkáló betegeket viszik, míg az enyhébb esetek ellátásába bevonják a megye többi kórházát is. Ha tovább romlik a helyzet, szükség lehet a kiskunhalasi járványkórház újbóli megnyitására.

Idővel az oltottaknál is halványul a védettség

A járványügyi szakemberek mára egyetértenek abban, hogy az oltás által kiváltott védettség mértéke idővel csökken. Egy észtországi kutatás szerint 1-6 héttel a második oltás után átlagosan 45 százalékkal csökken az antitestszint, hat hónap elteltével pedig a csúcson mért érték 7 százalékára esik vissza.

Az immunológusok szerint ebben önmagában semmi meglepő nincs, az oltás után termelt antitestek nem maradhatnak meg örökké, egyszerűen így működnek a vakcinák. Nagy-Britanniában arra jutottak, hogy az AstraZeneca öt hónappal a második oltás után már csak 47 százalékos hatékonysággal véd a tünetes megbetegedéssel szemben, a Pfizer pedig 70 százalékossal. A kórházba kerüléssel szemben 77, illetve 93 százalékos, a halálozással szemben pedig 79 és 90 százalékos hatékonyságot mértek ennél a két vakcinánál.

Egyértelmű az is, hogy a harmadik oltás minden szempontból erősen megdobja a védettséget, ezért Jakab Ferenc virológus azt ajánlja, mindenki adassa be.

Hétfőtől kötelező a maszkviselés a kormányablakokban

November 15-től mindenkinek kötelező lesz a maszkviselés a kormányablakokban. Az MTI közleménye szerint hétfőtől az ország összes kormányablakában és kormányhivatali ügyfélszolgálatokon is életbe lép a szabályozás, a betérő ügyfeleknek és az ügyintézőknek is kötelező viselni a szájat és az orrot eltakaró maszkot.

A koronavírus terjedésének megfékezése céljából hozták ezt az új intézkedést. Eddig csak a tömegközlekedésen és az egyetemek zárt tereiben hozták vissza a kötelező maszkviselést, hétfőtől már a hivatalos ügyintézés során is szükségünk lesz rá.

Forrás: Infostart, Szeged.hu, 444.hu, Telex

Nem mindegy, hogy milyen maszkot hordunk!

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!