Családi receptek nemzedékről nemzedékre szállnak szerte a világon, hogy aztán karácsonyra a legfinomabb édességek kerüljenek az ünnepi asztalra. Minden kultúrának megvannak ezek a saját receptjei, amelyeket kipróbálva akár mi is új hagyományt teremthetünk.
Varázslatos belegondolni, hogy ezekben a karácsony előtti napokban a Föld minden pontján sütéssel-főzéssel telik az idő. Mindenki készülődik, férfiak, nők és gyerekek állnak a konyhában, hogy elkészítsék hagyományos családi receptjeiket. Ezekből adunk most egy kis ízelítőt.
Ausztrália és Új-Zéland: Pavlova

Hosszú-hosszú évek óta folyik a vita, hogy melyik ország találta fel ezt a mennyei és gyönyörűséges desszertet, ugyanis mind az ausztrál, mind az új-zélandi hagyományokban megtalálható ez a habcsók-féleség.Mivel a Föld ezen felén karácsonykor meleg van, ezért az olyan könnyedebb desszerteké a főszerep, mint tojásfehérjehabból készült pavlova, amelyet nem csak tortaként, hanem a nálunk ismert lekváros tekercshez hasonló módon is készítenek. A Pavlova tortának ropogós külseje puha belsőt rejt, de ami még ennél is jobb, hogy 15 perc alatt simán elkészíthető.
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 390 g porcukor
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 tk ecet
- 1 tk vanilia aroma
- krémhez: 400 g sűrű tejszín, porcukor, vanilia aroma
- diszítésnek: tetszőleges gyümölcsök
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra és tegyünk sütőpapírt a tepsire. A papírra rajzoljunk egy akkora kört, amekkora tortát sütni szeretnénk. Fokozatosan verjük kemény habbá a tojásfehérjéket. Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a porcukrot és a kukoricakeményítőt. Kapcsoljunk nagyobb fokozatra, amíg teljesen kemény habot nem kapunk. Ha megvan, lassítsunk le a gépet és adjuk hozzá az ecetet és a vanilia aromát, majd még egy percig keverjük a robotgéppel. Ezután oszlassuk el a tepsin, aztán kanállal egy kicsit húzogassuk fel a habot, hogy szép csúcsos legyen. Tegyük a sütőbe és szárítsuk egy-másfél órán keresztül, amíg szépen meg nem kérgesedik a külseje. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és amíg kihűl, készítsük el a krémes tölteléket 400 g sűrű tejszínből, 75 g porcukroból és 1 tk. vanilia aromából. Ehhez kemény habbá verjük a hozzávalókat, amelyet a kihűlt torta tetejére teszünk és megpakoljuk kedvenc gyümölcseinkkel.
Németország: Stollen

A stollen egy igazi karácsonyi csemege, amely olyan a németeknek, mint nekünk a bejgli. A gyümölcskenyérhez hasonlító sütemény valójában egy édes kenyér, amelyet porcukorral szórnak meg, hogy még édesebbé és kívánatosabbá tegyenek. És ahogy a mi bejglink is sokféle lehet, úgy a stollen is többféle változatban létezik: mandulás, mákos, mogyorós, marcipános.
Fülöp-szigetek: Bibingka

Mivel az ország három évszázadon át is spanyol gyarmat volt a lakosság nagy része keresztény vallású, ezért szokásaikban ötvöződik a nyugati és a filippínó hagyományok keveréke. Ez alól persze a karácsony és a karácsonyi finomságok sem képeznek kivételt. A bibingka például egy csodálatosan édes torta, amely leginkább a rizspudinghoz hasonlít. Rizslisztből és kókusztejből készül, amelyhez sütőpapír helyett banánlevelet használnak.
Mexikó: Chilis-csokis trifle

Egy csipetnyi fahéj és némi chili adja meg az alapját ennek a finom mexikói csokoládés desszertnek. A brownieval készült rétegezett édességet legtöbbször gránátalmával és narancsos krémmel tálalják. Az eredemény pedig egy vibráló ízbomba, amely látványosabb és ünnepibb már nem is lehetne.
Görögország: Kourabiedes
A főzés és az ételek a görög kultúrában is fontos szerepet játszanak, és ez alól a karácsonyi finomságok sem kivételek. Az ünnepekkor jellemzően sertés, bárány, vagy kecskehús kerül az asztalra, míg a desszertek közül az egyik legnépszerűbb a kourabiedes, ami egy egyszerű, de nagyszerű vajas keksz porcukorba forgatva.

Hozzávalók:
- 250 g hideg vaj
- 150 g apróra vágott mandula (akár egy kicsit megpirítva)
- 50 g egész mandula, vagy akár pisztácia
- 75 g porcukor
- 1 ek rózsavíz
- 0,5 tk vanília aroma
- 400 g liszt
- 1 ek sütőpor
- csipet só
- porcukor a hempergetéshez
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, majd száraz serpenyőben kissé pirítsuk meg a mandula darabkákat. Közben az egész mandulát tegyük az aprítógépbe és daráljuk le. Robotgéppel keverjük össze a hideg vajat és a cukrot, adjuk hozzá az őrölt mandulát, a sót, a rózsavizet és a vanilia aromát, a végén pedig a liszttel elkevert sütőport. Öntsük hozzá a durvára vágott és lepirított mandulát (amikor az már teljesen visszahűlt), majd óvatosan keverjük bele a krémes masszába. Evőkanálnyi mennyiségből egymás után formázzunk kis gömböket és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire. Öt percre tegyük a hűtőbe, majd mehet 15-20 percre a sütőbe, de vigyázva arra, hogy ne süssük túl őket. A kisült gombócokat a végén forgassuk meg porcukorban.
Finnország: Sekahedelmäkeitto
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ez a kimondhatatlan nevű finomság valójában egy gyümölcslevest takar, amelyet a messzi északon sokféleképpen készítenek. Bizonyos receptek szerint a szárított vagy aszalt gyümölcsöket fűszerekkel beáztatják majd felfőzik, de van egy könnyebb változat is, amelyben friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökből dolgoznak. Az elkészült levest aztán besűrítik és hol hidegen, hol melegen tálalják.
Olvasd el ezt is: