spot_imgspot_img
spot_img

Karácsony a Világ körül – Szokatlan ünnepi hagyományok

-

Article Top Ad (AdSense)

Meghitt családi vacsora, ajándékbontás a fa alatt, közös karácsonyi díszítés…Mindannyiunknak ismerősök ezek a klasszikus ünnepi hagyományok. De hogyan zajlik egy teljesen másféle karácsonyozás, mint amit mi ismerünk? Nézzük, hogyan lehet ünnepelni a verőfényes napsütésben a tengerparton, vagy melyik országban játszik nagy szerepet a seprű az ünnepi szezonban!

Ausztrália, ahová a Mikulás rövidnadrágban érkezik

Ausztráliában a karácsonyi időszak egybeesik a nyári vakációval, mivel itt a gyerekek nagy szünetét december közepétől február elejéig tartják. Számunkra teljesen elképzelhetetlen a karácsonyi kánikula, de a kontinensen minden évben verőfényes napsütésben zajlik a Karácsony.

Az általunk ismert, hagyományos karácsonyi dalok tele vannak téli utalásokkal, (Hull a pelyhes fehér hó, csak hogy egy klasszikust említsünk), viszont az itteni énekekben a hóról és a hidegről szóló részeket kihagyják, és különleges ausztrál szavakra változtatják. Teljesen érthető, fura is lenne a Fehér Karácsonyt dudorászni 40 fokban…

A Mikulás is pihenteti a rénszarvasokat amikor Ausztrália felé tart, az itteni gyerekhez kenguruk (!) húzta szánon érkezik. Bélelt kabátját és meleg ruháit is vállfára akasztja, a nyár közepén általában piros rövid ujjú ingben és szintén piros rövidnadrágban osztogatja az ajándékokat. Bár itt nehéz másképp elképzelni, főként hogy a családok karácsonyi programjához sok helyen hozzátartozik a tengerparti grillezés is. Bátran kijelenthetjük, hogy ez egy alternatív valóságban létező Karácsony…

Boldog Karácsonyt! – Happy Christmas! 

Fotó: Josh Mason

Norvégia – Seprű-rejtésre fel! 

Nem, nem egy Halloween-i szokás maradt le novemberről, a skandináv országban valóban nagy szerepet játszanak a seprűk a karácsonyi szezonban is. A norvég családok a háztartásban található összes seprűt alaposan elrejtik még Szenteste előtt. Ez a hagyomány évszázadokra nyúlik vissza, amikor is az emberek azt hitték, hogy boszorkányok és gonosz szellemek jelennek meg karácsonykor seprűket keresve, amelyeket később ellophatnak és ide-oda repkedhetnek velük. Még a mai napig sokan a ház legbiztonságosabb zugába rejtik a seprűiket, hogy megakadályozzák annak eltűnését.

Fotó: Via.com

Cseppet sem Karácsonyos, ellenben van egy kis Harry-Potter beütése a sztorinak, annak ellenére, hogy a varázslótörténet Angliában íródott. Egy fokkal édesebb norvég hagyomány a „riskrem”, azaz szósszal hűtött rizspuding desszertként történő felszolgálása. A családok egyetlen kifehérített mandulát helyeznek az édesség belsejébe, és aki megtalálja, kap egy kis karácsonyi díjat.

Boldog Karácsonyt norvégul – God Jul, Gledelig Jul!

Svédország – avagy hogyan jön össze a kecske és a Karácsony?

Elsőre azt mondanám, hogy sehogy. Vagy esetleg az ünnepi menüsor részeként. De semmiképp sem a karácsony elsődleges szimbólumaként. Pedig Svédországban ez a helyzet, a Yule Goat névre hallgató szobrot szinte az összes nagyvárosban felállítják az ünnepi időszak kezdetén. A kecske, mint karácsonyi jelkép egészen az ősi pogány fesztiválokra nyúlik vissza és a skandináv történelem során számos változatban létezett. 1966-ban aztán ez a szokás teljesen új köntöst kapott, amikor is valaki előállt egy óriási szalmakecske elkészítésének ötletével. Ezt nevezhetjük a svéd karácsonyi „főkecskének” melyet minden évben a Gävle városában, a Castle Square-n csodálhatnak meg az arra járók. A hivatalos honlap szerint ez a szobor több mint 13 méter magas, 7 méter széles, súlya 3,6 tonna körüli. A Yule kecskefigura modern változata szalmából készül, és vörös szalagokkal öltöztetik ünnepi pompába. 

Boldog Karácsonyt svédül – God Jul!

Fotó: Images2

Kína – ahol Karácsonykor almát esznek

Mivel Kína 1,3 milliárdos lakosságának csak körülbelül 1% -a keresztény, az itt élők nagyon keveset tudnak a Karácsonyról, annak ellenére, hogy a világon felhasznált műanyag karácsonyfák és dekorációk többségét itt gyártják. Noha a Karácsony nem hivatalos ünnep Kínában, évről-évre egyre inkább ünneplik, különösen a nagyobb városokban. Érdekesség, hogy azon kevés országok közé tartozik, ahol a mérleget nem rejtik el a fürdőszoba legsötétebb zugába a karácsonyi lakomázások után. Ennek oka, hogy még az általunk ismert szokások szerint szaloncukor és diós bejgli nélkül nem is ünnep az ünnep, Kínában az alma számít a karácsonyi csemegének.

A hagyományt egy nyelvi hasonlóság teremtette: kínaiul a szenteste Ping An Ye, míg az alma Ping Guo – ezért vált ez a gyümölcs tradicionális ünnepi ajándékká a Föld legnépesebb országában. Általában díszes dobozokba vagy színes papírba csomagolva adják át egymásnak a család tagjai, néha karácsonyi üzenetekkel díszítve.

Boldog Karácsonyt kínaiul – Kung His Hsin Nien bing Chu Shen Tan!

Fotó: Thatsmag

Mexikó – ahol ünnepekkor bárhová betérhetsz

Mexikóban az népesség 90% keresztény, és itt az ünnepek is a karácsonyi történetekről való megemlékezésre épülnek.  A városokban december 16. és 24. között tartják meg a Las Posadas (Menedékhely) vallási felvonulást, ami emléket állít annak a hosszú útnak, melyet József és Mária Názáretből Betlehembe tett meg szállás keresése céljából. A történet szerint egy biztonságos helyet kerestek, ahol Mária megszülheti a kis Jézust. A fesztivál alatt a gyerekek köntösbe öltöznek és elindulnak az előre kiválasztott házakhoz.

Felnőttek és zenészek is követik a menetet és minden állomáson karácsonyi dalokat énekelnek, ezután az egész csapatot megkínálják karácsonyi finomságokkal. Az ünneplés Mária kilenc hónapos terhességének tiszteletére kilenc éjszaka, és kilenc állomáson át tart. Az utolsó este a gyerekek úgy ünnepelnek, hogy kinyitják a cukorkával és játékokkal töltött piñatákat.

Boldog Karácsonyt spanyolul – Feliz Navidad! 

Fotó: Aldianews

Az angol királyi család is rendhagyóan ünnepel a járvány miatt

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!