Mi kell a jó szexhez? 4. Kapunyitási öröm

-

Hummel Zsolt – Intimitás Gourmet, állandó szakértőnk, a „kapuzárás” fogalmát teljesen új megközelítésből világította meg. A nőknél és a férfiaknál is mást jelent, és máshogy is nyilvánul meg. Természetesen a szexualitás fontos része ennek, aminek nem csak a felszínét kell kapirgálni.

 • Kezdjük onnan, hogy mikor jön el a kapuzárási pániknak nevezett élethelyzet, vagy gondolkodásmód?
 • Én teljesen máshonnan közelítem meg a dolgot. Kapuzárási pánik, mint olyan, számomra nem létezik. Én inkább úgy hívnám, kapunyitási öröm! Azt látom, hogy negyven év fölött az ember elérkezik egy egzisztenciálisan, családi nyugalmi helyzetbe, mikor picivel több ideje lesz. Már nem kell feltétlenül hajtani a munkát, már adott esetben a gyerekek felnőttek. Ez azt eredményezi, hogy sok embernek több ideje lesz saját magára. Ilyenkor sokaknál bekapcsol az, hogy „most megcsinálom, amit az elmúlt húsz évben nem” vagy az a félelem „úristen mennyi mindent nem csináltam még meg, most meg fogom”. Vannak, akik ilyenkor bakancslistát készítenek és vannak, akik teljesen összevissza kezdenek el cselekedni, az élet összes területén.

fotó: Pixabay

 • Hogyan vetül rá a kapunyitási öröm a szexualitásra?
 • Pontosan ugyanígy. Az emberek megpróbálnak olyan dolgokkal foglalkozni, olyan dolgokat kipróbálni, amire eddig csak ott legbelül, visszaszorított, kósza gondolatfoszlányokban ábrándoztak. Ez mind a két nemnél megtörténik. Egyszer csak a háziasszony, miközben a konyhában kevergeti az ételt, elengedi a fakanalat, és azt mondja „uh ebből elég, élni szeretnék!” A férfiaknál is ugyan ez „húsz éve hajtok, most már nekem is járna valami új”…

Fotó: Pixabay

 • Vajon mitől alakul ki ez az érzés az emberekben?
 • Szerintem- és ez teljesen az én gondolatom- a huszadik század második fele arról szól, hogy „kicsit kezdtünk istenné válni”… Mire gondolok itt?-Megpróbáljuk legyőzni a betegségeket, megpróbáljuk, kicselezni az öregedés folyamatát. Sok helyen lehet hallani, hogy 50 az új 30, 40 az új 20. Tehát szeretnénk tovább fiatalok maradni, amivel semmi gond nincs, és az van, hogy ma egy 60-70 éves ember fiatalosabban él. Régen már egy hatvanas öreg embernek számított, míg ma még teljesen aktívan élünk, dolgozunk, sportolunk, ebben a korban is. Kitolódtak a határok és megváltozott a gondolkodásmód. Szóval van az a B oldalas dolog, amit emlegetnek, ennek manapság már teljesen más értelme van.

Fotó: Pixabay

 • Megtörtént egy változás a gondolkodásmódban, az életritmusban. Mi jön ez után?
 • Egyszerűen az emberek elkezdik az önmegvalósítás folyamatát. Sorolhatjuk itt a dolgokat, új munkába kezdünk, elmegyünk sportolni, tanulni, tanfolyamokra járni, vagy akár az eddig be nem teljesülő hobbinknak élni. Ez megjelenik az intimitásban és a szexualitásban is és kibontja saját magát az ember ezen a téren. Húsz-harminc éve még csodabogárnak számított, aki 40 fölött bármi újba belekezdett, ma meg természetes. Ebből adódóan az a klasszikus úgynevezett kapuzárási pánik, már nem olyan erős.

Fotó: Pixabay

Rengeteg lehetőség van már az önismeret kibontására. Rengeteg program lett, sok oktatás foglalkozik egyéni fejlesztésekkel, csak élni kell vele. Még azt is ki merem jelenteni, hogy a kapunyitási örömnek, manapság komoly piaca is van. Életmódot és szexuális életünket változtatjuk meg, vagy nem.
 • Az emberek tehát tudatosabbak, aktívabbak lettek. Mi történik ilyenkor a szexualitással?
 • Két út valósul meg. Az egyik, hogy az emberek teljesen lekapcsolják a szexualitásukat. Kész, pont, befejezték! A másik pontosan a szöges ellentéte. Átalakul a szex, a már megszokott sémáktól szinte menekülés tapasztalható, és sokan rádöbbennek mennyi minden van még ebben. Én a nőknél körülbelül 45 éves kornál húznám meg a vonalat mikor kezdenek kibontakozni, a férfiaknál pedig, ha itt nem kezdenek el foglalkozni a szexualitásukkal, belezuhannak a padlóba. Ezért is van rengeteg konfliktus egy párkapcsolatban, hiszen a nő kibontja saját szexualitását, elkezdi felfedezni azokat a dolgokat, amit soha nem is élt meg. A férfiaknál ez teljesen máshogy történik, vagy éppen nem is mernek belevágni, csak a felszínen maszatolnak. Komoly ok ez az intimitás szétcsúszására. Szóval az a megoldás, hogy mind a két félnek bele kell tennie magát még jobban, őszintén beszélgetni a vágyott megélésekről és tapasztalni, de együtt!

Fotó: Pixabay

 • Hogyan tud működni a szex idősebb korban?
 • Ez roppant egyszerű! Akkor működik, ha működtetjük, ha foglalkozunk vele, ha fontosnak tartjuk! Döntés kérdése az egész. Ha valakinek magától nem jön, akkor is számtalan lehetőséget találhatunk a segítségre. Itt van egy fontos dolog, mégpedig, hogy ki kell bontani a saját szexualitásunkat- és merni lépni. Ha a saját, jól megszokott komfortzónánkon belül próbálkozunk, a saját spektrumunkat fogjuk csak tovább élni. Vagy épp sosem voltunk a saját komfortzónánkban sem, csak valami elvárás szintű térben éltünk meg a szexet. Általánosságban pontosan az van, hogy sokan azt hiszik, hogy a szexualitás egy új kapcsolattól, egy ki nem próbált póztól, vagy éppen egy szeretőtől egycsapásra szuper lesz. Ez nem így van! Mindenkinek saját magában kell megkeresni a szexualitást, mélyebbre kell nyúlni és felfedezni. Ha kibontjuk a vágydinamikánkat és rájövünk, hogy valójában mit is szeretnénk, egy teljesen új világot fedezhetünk fel.

Fotó: Pixabay

Korántsem csak a testiség gyönyörét jelenti, hanem a saját spektrumunk kiszélesítését. Arról nem is beszélve, hogy sajnos a szexuális energetika fogalma- és annak mélységei- nem annyira ismertek. Erről rengeteget tanítok és tartok tanfolyamokat, de tudni kell egy dolgot. Az intimitást is tanulni kell! Nem megy ripsz-ropsz. Egy folyamat, amiben megismerhetjük saját magunkat, párunkat és- kortól, nemtől, nemi identitástól függetlenül- megélhetjük a kapunyitás örömét!

Hummel Zsolt
Fotó: Scham András Hummel Zsolt

Szerző: Budafoki Tamás

Mi kell a jó szexhez? – Az első lépések

Mi kell a jó szexhez 2 – Tovább az úton

Mi kell a jó szexhez? 3. rész

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!