spot_imgspot_img
spot_img

Káprázatos luxus repülőterek a világ minden tájáról

-

Article Top Ad (AdSense)

A légi közlekedés központjai nem éppen a legjobb napjaikat élik: a járványhelyzet miatt sok országban él a határzár, az utasforgalom is drasztikusan lecsökkent. Hoztunk egy kis válogatást lenyűgöző repülőterektől, hogy nagyobb lelkesedéssel várhassuk a légiközlekedés beindulását. Világszerte számos terminál döbbenetes építészeti megoldásokkal, ámulatba ejtő művészeti alkotásokkal rendelkezik, és néhány helyen még golfpálya, gyógyfürdő és mozi is helyet kapott.

Changi International Airport – Szingapúr

Kezdjük is a luxus repterek királyával: Az ázsiai városállamban található Changi International Airport immáron zsinórban ötödik éve zsebeli be a Skytrax légiközlekedési weboldal által kiosztott World Airport Awards-ot, mellyel a világ legjobb repülőtereit díjazzák. Évente több, mint 55 millió utas fordul meg ezen a különleges helyen: le merném fogadni, hogy többen csak a látvány miatt. Elképesztő kertészeti csodák – például egy sövény labirintus –  úszómedencék és két mozi is biztosítja a utasközönség gondtalan várakozását. Nem is szaporítanánk tovább a szót, beszéljenek a képek helyettünk.

Forrás: Los Angeles Times
Forrás: Business Insider
Forrás: Huffpost

Vancouver International Airport — Kanada

A kanadai kikötőváros ékszerdobozának tekinthető, mely már nyolcadik egymást követő évben nyeri el az Észak-Amerika legmagasabb rangú repülőterének járó díjat, nem véletlenül. A Skytrax utas-véleményeken alapuló felmérése szerint az YVR néven közismert kanadai repülőtér barátságos személyzetével, magas szintű szervezettségével és a belváros könnyű megközelíthetőségével lopta be magát a turisták szívébe. Ahogy láthatjuk, az üzemeltetők nagy hangsúlyt fektetnek a tradicionális művészetre, jelentős szoborgyűjtemények mellett a repülőtéren több akvarisztikai kiállítást is megtekinthetünk.

Forrás: Vancouver Observer
Forrás: Inside Vancouver
Forrás: Flickr – Ed Bierman

Munich Airport — Németország

Szerencsére magyarként sem kell messszire mennünk, ha igazi repülőtér-különlegességet szeretnénk megtekinteni. München belvárosától északkeletre található a Munich Airport, mely Európa egyik legforgalmasabb repülőtere a maga évi 42,3 milliós utasszámával. Németországban is csak a frankfurti repülőtéren találkozhatunk ennél nagyobb látogatottsággal. München egyébként is számos légitársaság központjának ad otthont, például az Air Berlin, a Lufthansa és a Condor centruma is itt található. Légies épületével és tömérdek vásárlási/étkezési lehetőségével pezsgő és élettel teli élményt ad látogatóinak. Parkjában minigolf pálya és régi repülőgépeket bemutató kiállítás is található, de igazi különlegessége a rendezvényterem, ahol szörfös (!) és kerékpáros versenyeket is rendeznek.

Forrás: Family Travel Forum
Forrás: Pikist
Forrás: Michael Dalder / Reuters

Kuala Lumpur International Airport — Malajzia

Több, mint tíz elegáns társalgóval és hatalmas masszázsközponttal rendelkezik a délkelet-ázsiai ország nemzetközi repülőtere. Kuala Lumpur számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál az utazóknak a felszállás előtt, de annyira bámulatos építészeti remekműről van szó, hogy akár induló járat nélkül is érdemes szemügyre venni. Kisho Kurokawa japán építész álmodta meg az épületet, amely 2018-ban majdnem 60 millió utast repített a világ különböző pontjaira.

Forrás: Wikipedia
Forrás: VisaMalaysia
Forrás: Flickr/Rusdhi Mohamad

Marrakesh Menara Airport – Marokkó

Ha Marokkóba készülünk, erősen ajánlott repülővel megtennünk az utat, amennyiben kíváncsiak vagyunk a Marrakesh Menara Airport varázslatos miliőjére. Ez a világító üvegkupola csak töredéke azoknak az építészeti megoldásoknak, melyet a tervezők megalkottak a reptéren. A hagyományos és a modern stílus ötvözetével méltán vált világhírűvé az arab állam légiközlekedési központja.

Forrás: Flickr / Klim Levene
Forrás: Shutterstock

Incheon International Airport – Dél-Korea

Külsejét tekintve elég futurisztikus látványt nyújt a 2011-ben átadott dél-korei repülőtér, de amint belépünk a terminál területére, igazi wellness környezet tárul elénk. Első osztályú szolgáltatásaihoz hozzátartozik a díjmentes zuhanyzási lehetőség, a kényelmes masszázsfotelek és a külön alvási célra kialakított pihenő zónák. Az incshoni terminál harmadik helyen végzett a világ elit repülőtereinek listájában. Egyébként maga a város ad otthont a Korea Air légitársaság központjának is. A kényelmi funkciók mellett a szokásos vásárlási és étkezési lehetőségek is biztosítottak az utasközönségnek, ezenkívül még egy kis kulturát is magunkba szippanthatunk két járat között a koreai témájú múzeumban.

Forrás: Business Insider
Forrás: Business Insider

Princess Juliana International Airport – Szent-Márton szigete

Képzeljük el a következő jelenetet: éppen jól megérdemelt vakációnkat töltjük a csodálatos karibi térség egyik tengerpartján, kezünkben egy finom koktél és egy szórakoztató olvasmány. Hirtelen a gondoltalan napozás élményét megzavarja a fejünk fölött elhaladó, éppen landoló repülőgép-monstrum, ami a távolságot tekintve már akár félelmetesnek is nevezhető. Ez egy mindennapos jelenség Szent Martin szigetén, melynek repülőtere híres a strandhoz való közelségéről és ahol számos hihetetlen fotó született már ugyanebből az okból. Egészen pontosan a kifutópálya nyugati küszöbe alig 80 méterre van a Macho Beach nevű tengerparti strandtól, és a kifutópálya rövidsége miatt a vízpart felett mindössze 10-20 méter magasan szállnak le az ereszkedő repülőgépek. Adrenalin-függőknek jó kis élmény, én inkább kihagynám…

Forrás: Shutterstock
Forrás: Érdekes Világ
Forrás: WindWard Roads
További varázslatos repülőtereket nézegethetsz a cikkhez felhasznált oldalakon, például a Business Insider vagy a Huffpost cikkeiben. Friss repülési tartalmakért pedig ide kattints!
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!