Brutális kánikula, hőségriasztást rendeltek el

-

Évről-évre egyre melegebb, egyre elviselhetetlenebb a kánikula. A nyári átlaghőmérséklet emelkedése komoly problémákkal jár, a természet, a gazdaság, és az emberi szervezet számára is. Ez már koránt sem vicc, hanem egyre nagyobb horderejű probléma.

Fotó: Pixabay

Hőségriadót fújnak a szakértők

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a figyelmet az elviselhetetlen melegre! A tartós, átlagosnál magasabb hőmérséklet, nagyon megterheli az emberi szervezetet! Nem csak az érzékenyekre, a tartósan betegekre jelent veszélyt, hanem mindenki számára okozhat egészségügyi panaszokat. A nagy hőségben megnő a szén-monoxid kibocsátás, és a környezetünk is nagymértékben visszatükrözi a forróságot. Ebben az időszakban az aszfalt akár 50-55 fokra is felmelegedhet. Az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy 12-15 óra között lehetőség szerint ne legyünk a szabadban, ha mégis – próbáljunk árnyékos helyet keresni.

Fotó: Pixabay

Mi történik a szervezetünkkel

Tartós kánikula esetén a szervezetünknek teljesen másként kell dolgozni. A hőség az emberi test számára extrém körülmény. Amennyiben túl sokat tartózkodik valaki a napon, előszőr enyhébb tüneteket tapasztalhatunk. Fejfájás, szédülés, rosszullét. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal vonuljunk árnyékba, és hűtsük a testünket! A forróságtól felborulhat a szervezetünk folyadék egyensúlya. Az izzadsággal a szokottnál több folyadékot vesztünk, amit feltétlenül pótolni kell! Ha valaki a kánikulában fizikai munkát végez a szabadban, akár 1 liter folyadékot is elveszíthet óránként. A vízveszítés során viszont értékes ásványi anyagok is távoznak a szervezetből! Ezt is figyelembe kell venni – és pótolni! Az elviselhetetlen hőségben idegrendszerünk működése is változik. Elcsigázottnak érezzük magunkat, kevésbé tudunk koncentrálni, és általános a fáradtságérzet. Ez azért következik be, mert ilyenkor az idegek működése is lelassul, ezzel próbálják védeni magukat a terheléstől.

Fotó: Pixabay

A kánikula által előfordulhat

Leégés – Napégés. Ha a nap sugarai megégetnek minket, bőrpír, égető érzés, rosszabb esetben hólyagok jelennek meg rajtunk. Fejfájással, lázzal rosszulléttel is párosulhat.  A napégés kezelésére megfelelő testápolókat kell használni, hiszen égési sérülést szereztünk. A napégés hatásai viszont jóval később – évek múlva is – tapasztalhatóak. Kiütések, bőröregedés, kiszáradás léphet fel. A bőrünk foltossá válik, rosszabb esetben bőrrák is kialakulhat.

Hőkimerülés. A szervezet védekezik. Fáradtság, kimerültség, levertség, rosszullét. Ha nem kezdjük el azonnal a vízpótlást és a test hűtését, komolyabbra is fordulhat a probléma. Akár hipertermia, vagy rosszabb esetben hőguta is kialakulhat.

Fotó: Pixabay

Hyperthermia esetén a szervezetünk egyszerűen túlmelegedik. Fejfájás, rosszullét, ájulás következhet be. A testünk ilyenkor azzal védekezik, hogy izmaink görcsbe rándulnak. A víz-vesztés közben ásványi anyag és sóvesztés is fellép a szervezetbe. Feltétlenül fokozni kell a folyadékbevitelt és az ásványi anyagok pótlását. Ha a görcsök állandósulnak, orvosi segítséget kell kérni!

Hőguta. Ez a legveszélyesebb. Fontos minél előbb felismerni, zavartság, ájulás lép fel, a bőrünk nem izzad, hanem teljesen száraz. A szervezet tulajdonképpen feladja a forróság elleni harcot. A hőszabályozásunk leáll, vagy teljesen felborul. A testhőmérséklet nagyon magasra emelkedhet, ami eszméletvesztéssel jár. Ekkor az agyunk is károsodhat! Ha ezt tapasztaljuk – egyből hűteni kell a teljes testet, és azonnal orvosi segítséget kérni!

5 + 1 Tipp a kánikula esetére

Nem vetette vissza a kánikula az étvágyunkat – így rendeltünk és fizettünk nyáron

Szuper praktikus kellékek kisállatok hűtésére

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!