Zimankós hétköznapok, kabátba burkolt ünnepek, de nekünk a világ így is kerek. Melegségre vágyunk, mely a szívünkig hatol, keressük azt,ami fennkölt, s hirdetett csokival várjuk az új évet, és az ünnepet. Bögrénkbe löttyenő, krémes – édes költemény, benned van a múlt, a jövő és a remény. Csokor csoki, vagy barnájával kecsegtető kakaó, reggel, délben, este – ez nekünk most is, mindig is a való.

A kakaónak nincsen párja
Hát persze hogy nincs, hiszen a kakaó az igaz kincs. Amazonas mentén termett meg, trópusokon találhatjuk őt, a kakaófa és termése, a kakaó babja átjárta az ember történetét, s vele együtt fejlődött. Nem is lehetne létezésünket elképzelni nélküle, üres lenne a bögre és letörne a füle. Mosolyunk elhervadna a kakaó csodája nélkül, se süti, se torta belőle nem készülhetne, ezzel világunk kevesebb lenne.

A kakaó eredeti felhasználása
Amerikában a bennszülöttek már régóta ismerték a kakaófát, és annak csodáját. A kakaóbabot izgatószernek, tápszernek és pénz gyanánt váltóeszköznek is egyaránt használták. A maják kezdték el termeszteni i.e. 1500 körül. Mire Cortez megérkezett Mexikóba, a kakaó elterjedési területe őshazájának sokszorosára nőtt, így Peruba is eljutott. Az utolsó azték uralkodók palotájában raktárakat töltöttek meg vele és jóval az európai ember inváziója után is fizetőeszköz maradt.

Azon a tudósok még most is vitáznak, hogy Kolumbusznak, vagy Corteznek volt inkább köze az európai elterjedésében, de az biztos, hogy a világba a régi kontinensről terjedt el. Az első csokoládé főző 1580-ban Spanyolországban kezdett el működni. A forró csokoládé a 17. század közepén, jóformán a teával együtt terjedt el Európában. Ahogy a kultúra részévé vált, egyre nagyobb igényt támasztottak az emberek a jó minőségű kakaóbab iránt, így elkezdtek szaporodni az ültetvények, szinte minden trópusi vidéken.

A kakaó mindig jó
Fogyasztjuk reggel, délben és este, magában, sütivel, sőt még csokoládé mellé is. A kakaó rendszeres fogyasztása kifejezetten előnyös élettani hatásokkal bír. Javítható a memória, a reakcióidő, serkenti az agyműködést és ez által nő a problémamegoldó készség. Mivel serkenti az agyi vérkeringését, jó hatással bír a látásra, sőt még a vérnyomásunkra is pozitív hatással van. Érdemes bőr ápolására is alkalmazni, csokoládépakolás gyanánt, mivel eltávolítja a pattanásokat, és megszépíti a bőrt. Hogy miért igazi kincs? Mivel ahhoz, hogy egy kakaófán tíz táblányira elegendő kakaóbab teremjen, egy egész évre van szükség.

A jó minőségű itt is lényeges – készítsd így!
Mint mindennél a gasztronómia területén, a jó minőségű kakaóporból főzött kakaó a legfinomabb. Hozzávalók 8 dl kakaóhoz: 1 evőkanál kakaópor, 1,5 evőkanál cukor, 8 dl tej. A lábasban a kakaót összekeverjük, majd egy evőkanálnyi tejjel kicsit könnyítünk rajta, és tovább keverjük. Miután elég mély színű lesz, emeljünk a lángon, és minimálisan karamellizáljuk a cukrot. Ezzel nagyon óvatosan kell bánni, viszont még egy kis plusz ízt tud hozzátenni. A maradék tejet elkezdjük forralni, és mikor már langyos, szép lassan kevergetés közben hozzáadjuk a kakaós elegyünket. Felforraljuk, és kész.
Forralt kakaót mindenhogy
Ha valaki nem tudná, egy kiváló minőségű forró kakaó jobb hatással rendelkezik, mint egy presszókávé. Az ízesítését is kedvünk szerint megválaszthatjuk. Lehet fahéjas, mézes, mogyorós, vaníliás. Tehetünk hozzá gyömbért, sőt gyümölcsdarabokkal is elkészíthetjük. Klasszikusan a tetejére mehet a tejszín vagy a tejszínhab. Aki pedig édesszájú, nyugodtan mártogasson hozzá, vagy tegyen bele csokoládét, vagy a tetejére csokoládé reszeléket. Rágcsálhatunk mellé akár még sós magokat, érdekes pikáns ízeket tapasztalhatunk.