Karácsonyi ‘kajakóma’ után

-

Kétségtelen, hogy az ünnepek nem éppen a legdiétásabb időszakot jelentik életünkben. Ez a nagy zabálások időszaka, akár bevalljuk, akár nem. Ilyenkor sokkal több ételt fogyasztunk, méghozzá rendszer nélkül, nem beszélve arról, hogy az édesség evést szinte egész nap műveljük. Nem kell csodálkozni abban az esetben, ha a szervezetünk működése megváltozik. Fel vagyunk puffadva, el vagyunk telve, de még csak bekapunk egy – egy kósza süteményt még akkor is, amikor már a gyomrunk segélykiáltásokkal jelzi, elég volt.

Fotó: Pixabay

Tudta? Egy átlagos ember gyomrának űrmértéke másfél- két liter. Nagyjából ez az az étel mennyiség, amit kényelmesen elfogyasztva a jóllakottság érzését adja. Viszont roppant rugalmas szövetből épül fel, ezért túltömjük magunkat, képes akár a duplája mennyiséget, 3-4 litert is befogadni.

Fotó: Envato Elements

Mi történik, ha túl esszük magunkat

Ezt az érzést sokan megtapasztalják a karácsonyi lakomák napjaiban. Nem csak otthon, hanem a partikon, a rokonoknál, az ünnepi összejövetelek alkalmával, és napokon keresztül többet fogyasztunk, mint átlagban. A felpuffadt érzés nem tud elmúlni, mert mindig ráteszünk egy lapáttal. Azon ne csodálkozzon senki, ha ezek után levertebb, és fáradtabb is mint általában, mert mindent megteszünk ezért. Jellemzően ilyenkor a jó fűszeres, zsíros ételek kerülnek a porondra, hozzá még sütemények garmadája, a szaloncukor, és a különféle cukros, szénsavas üdítők. Ha belegondolunk milyen dózisban kapja a szervezet az ételeket, abba, hogy ezek többnyire nem is a legegészségesebb fogások, rájöhetünk miért is kínlódik a szervezetünk, és beüt a kajakóma.

Fotó: Envato Elements

Mitől alakulhat ki a kajakóma

Nem csak a bevitt élelmiszerek mennyiségétől, hanem azok minőségétől is függ. Ezen kívül pedig számos tényező befolyásolja. Az étkezés után a gyomrunkba koncentrálódik az energia, hogy az emésztési folyamatokat segítse, ezért el is álmosodunk. Felpuffadva szuszogunk és várjuk, hogy elmúljon. Az sem mindegy, hogy az étkezés üteme milyen. Ha túl gyorsan falunk és iszunk, gyorsabban eltelítődünk, hiszen így több levegőt is nyelünk – ez már magában megterhelő a szervezetünk számára. Mivel evés közben emelkedik a vércukorszintünk, a hasnyálmirigy termelni kezdi az inzulint, és ettől ránk tör a fáradtság. Vannak olyan ételek, amelyeknek emésztése nehezebb a gyomrunk számára, ezért fokozottan kezd dolgozni a szervezet. Felgyorsul a vérkeringés és az anyagcsere folyamat. Ne feledjük, ezt még az alkohol le is tudja lassítani! Egy zsírokban, tömény ételekben gazdag étkezés lebontása, van hogy három órába is belekerül a szervezetünknek. Ha e közben még tovább nassolunk, bizony egész nap komoly megterhelésnek tesszük ki magunkat.

Fotó: Envato Elements

Mit tehetünk, a kajakóma ellen

A legjobb, ha nem tesszük, de ez esélytelen az ünnep alatt. Van néhány roppant kézenfekvő és egyszerű megoldás, amit alapvetően mindenki tud, mégsem így tesz a nagy lakomák után. Egyszerűen ha az ételek iránti szenvedélyünkre, a nassolásra elengedtük magunkat, akkor ugyan ennyire figyeljünk arra, hogy ez könnyen menjen a szervezetünknek is.

Fotó: Envato Elements

Víz!

Az elsődleges és legfontosabb, hogy igyunk! Méghozzá vizet, és sokat! A megfelelő mennyiségű folyadék fel tudja gyorsítani az emésztést, és nagymértékben segít a cukor lebontásában. Ajánlott legalább két liter víz elfogyasztása. Mivel ünnepről van szó, az sem baj, ha némi száraz borból laza fröccsöt készítünk, ez is segíthet az emésztési folyamatokban.

Fotó: Pixabay

Mozgás!

A legfontosabb, hogy a nagy falatozások után ne ragadjunk bele a fotelbe! Ennél rosszabbat nem is tehetünk. Ha valaki csak eszik, iszik, ül, fekszik, majd eszik, és újra ül a tévé előtt a kanapén miközben süteményt majszol, vélhetően nem fogja magát jól érezni, sőt lehet, hogy ezért tovább fogyasztja az édességet! Természetesen senki sem várja, hogy edzőterembe kőkemény szériákat nyomjunk, vagy lefussuk a maratont. A kiadós étkezés után pont elég 15 -30 perc séta! Óriási segítséget jelent a szervezetünk számára, mivel a vércukorszintünk normalizálására rásegít, karbantartja a vérnyomást, és mindeközben kalóriákat vesztünk. Próbáljunk gyalog közlekedni, aktív programokat szervezni.

Fotó: Pixabay

Stressz nélkül!

Kerüljük az idegeskedést. A karácsonyi rohanással, feszült állapottal, megnehezítjük a szervezet normális működését, így az emésztési folyamatokat is. Ha „gyomoridegünk” van, nem fogunk zökkenőmentesen működni. Próbáljuk meg erre a néhány napra elfeledni a mindennapok problémáit, és törekedjünk a meghitt hangulat élményének befogadására. Ne a karácsony előtti stresszel fussunk bele az ünnepbe. Ha valakinek pedig étkezéssel kapcsolatos problémái vannak, vagy éppen diétázik, tartsa be az ünnep alatt is, és ne azon idegeskedjen, hogy most mi lesz! Épp testben ép lélek, de még ki lehet egészíteni azzal, hogy béke – fejünkben is.

Fotó: Envato Elements

Az étkezés ritmusa.

Tartsuk be a megszokott étkezéseket, mivel azokra van szüksége a szervezetnek. Persze ez szinte mindenkinél más. A lényeg, hogy a folyamatos nassolás helyett, vigyünk be normális tápanyagot a szervezetbe, és ne helyettesítsük süteményekkel. Kerüljük az egész napos „eszegetést”, hagyni kell pihenőt a szervezetnek.

Fotó: Envato Elements

Salátát az asztalra!

Próbáljunk meg minél több étel mellé salátát fogyasztani. Ha pedig mégis elértük a kajakóma állapotát és alig bírunk mozogni, az egyik étkezés alkalmával szorítkozzunk csak salátára. Magas a rosttartalma, mely megkönnyíti az emésztést, és magas a víztartalma, ami pedig hidratál. A tömény zsíros étkezés után mindenképp könnyedebb, táplálóbb és egészségesebb alapanyagokat fogyasszunk.

Sokat spórolhat, aki házi készítésű szendvicsre vált

3+1 érdekesség a Törleyről és a pezsgőről

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!