spot_imgspot_img
spot_img

Julia Roberts érdekes élete

-

Article Top Ad (AdSense)

A háromszoros Oscar-díjas színésznő október végén ünnepli 53. születésnapját. Élete bővelkedik az izgalmas szerepekben és persze a szerelem sem kerülte el. Annak ellenére, hogy ő az egyik legsikeresebb és legjobban kereső hollywoodi színésznő, mégis megmaradt emberinek és nagyon szerethetőnek…

Julie:

A háromszoros Oscar-díjas színésznő Julia Fiona Roberts néven látta meg a napvilágot  Atlantában 1967. október 28-án egy angol, skót, ír és wales-i ősöket felvonultató népes családban. Svéd származású anyja és érzékeny művészi hajlamokkal megáldott apja rövid ismeretség után lobbant szerelemre és hamarosan oltár elé is álltak. Atlantába költöztek, és néhány évvel később pedig már három gyerek (Eric, Lisa, Julie) büszke szülei voltak. Julia szülei annyira szerették a színházat, hogy otthonukban létrehoztak egy gyerekszínházat, ahol maguk találták ki és rendezték a darabokat. Sajnos a családi boldogság nem tartott sokáig és a színésznő 4 éves korában elváltak: Betty Lou két lányával a Georgia-beli Smyrnaba költözött, míg Walter a 16 éves Eric Roberts-szel Atlantában maradt.

A színésznő Smyrnában kezdte az iskolát, ahol a pletykák szerint sokat csúfolták nagy szája és szemüvege miatt. Ő azonban inkább az állatokkal volt elfoglalva és a helyi állatorvossal, akit árnyékként követett mindenhová és rendszeresen sérült állatokkal állított haza. Bár nem volt túl népszerű az iskolában, igen aktív sportéletet élt, lovagolt és teniszezett. Már ebben a korban megmutatkozott az irodalom iránti rajongása, képes volt órákat tölteni az iskola könyvtárában Walt Whitman verseit olvasgatva, aki azóta is kedvenc költője. 10 éves volt, amikor édesapja rákban meghalt, bátyja, Eric ekkortájt  kezdett egyre ismertebb színésszé válni.

Kezdeti próbálkozások:

Miután 1985-ben leérettségizett, testvérével New York-ba költözött, ahol közösen béreltek lakást és mindketten arról álmodoztak, hogy híres színésznők lesznek. Miközben színi tanfolyamokra járt, modellként tartotta el magát. Ekkor váltotatta meg a nevét Julia Roberts-re, mert rájött, hogy van egy színésznő, aki ugyanúgy hívnak, mint őt: Julie Roberts. Időközben testvérét, Eric Roberts-et a Szökevényvonat című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték, amely nagyon motiválóan hatott a fiatal Juliára. Eric támogatta Juliát színészi karrierje elindításában, több filmben szerzett neki szerepet, de ekkor még nem jött el a nagy áttörés ideje.

Beköszöntött az 1988-as év és vele együtt a Pizzavarázs (Mytic Pizza) című romantikus komédia egyik főszerepe, amely végre meghozta a várva várt sikert. Ezt követően már komolyabb szerepekben is megmutathatta tehetségét: az Acélmagnóliákban Sally Field partnereként, amely olyan fantasztikus szerepekhez nyitotta meg előtte az ajtókat, mint a Pretty Woman. Miközben színészi pályája beindulni látszott, a szerelem is többször beköszöntött az életébe, először Liam Neeson, majd Dylan McDermott személyében.

Micsoda Nő!

Ezzel a modern hamupipőke történettel, amelyben Julia egy prostitáltat alakított Richard Gere oldalán óriási sikert aratott és ő lett Hollywood legnagyobb szupersztárja. A következő filmmel egy újabb nagy szerelem is együtt járt: a túlvilággal kísérletező orvostanhallgatók története, az Egyenesen át és Kiefer Sutherland. Sajnos a színész afférja miatt ez a románc sem tartott sokáig, és Julia Írországba utazott Sutherland egyik barátjával, a szintén színész Jason Patrickkel. A kilencvenes évek elején aztán következett az Egy ágyban az ellenséggel című thriller és a Pán Péter történetet feldolgozó Hook című film Dustin Hoffmannal és Robin Williams-el, de ez utóbbit a kritikusok nem sok jó szóval illették.

Kevesen tudják, de Julia a filmkészítés eme sűrű és hektikus időszakában verseket is írt, elkészült egy verseskötete is, de végül úgy döntött, hogy nem jelenteti meg. Viszont elhatározta, hogy kevesebb szerepet vállal, és egy kicsit lassít az életétén: nem vállalta el sem az Elemi ösztön, se ma Szerelem hullámhosszán című filmek főszerepét. Majd jött az 1993-as év és John Grisham thrillere, a Pelikán ügyirat Denzel Washingtonnal, amelyben egy joghallgatót játszik, aki felfedezi a kapcsolatot két bíró meggyilkolása között.

Szerelmek és szerepek:

Még 1992-ben ismerkedett meg a zenész Lyle Lovett-el, akihez egy évvel később feleségül ment. A férfi cseppet sem konvencionális megjelenése miatt sokat kritizálták a frigyet, de Julia azzal hárította el a támadásokat, hogy a nála 10 évvel idősebb countryzenész az egyik legolvasottabb és legbölcsebb férfi, akit valaha ismert. Ennek ellenére két év múlva elváltak és a színésznő újra belevetette magát a munkába.

Stephen Frears A gonosz csábítása című filmben egy ír háziasszonyt alakított, majd a rákövetkező évben, 1997-ben elvállalta az Álljon meg a nászmenet című film egyik főszerepét, Dermot Mulroney, Rupert Everett és Cameron Diaz partnereként. Ezt követte a Sztárom és párom Hugh Granttel és az Oltári nő megint csak Richard Gere-rel. Az Édesek és mostohák című alkotás pedig nem csak egy újabb átütő sikert hozott számára, hanem egyik legjobb barátnőjét, Susan Sarandont is ennek az alkotásnak köszönheti.

Az igaz történeten alapuló Erin Brockovich – amelyben egy ügyvédi irodában dolgozó egyedülálló anya alakított, aki leleplezett egy döbbenetes visszaélést – meghozta számára az újabb Oscar-díjat és a harmadik Golden Globe-díjat. A Brad Pitt-el közösen forgatott A mexikói című film forgatásán aztán megismerkedik Daniel Moder operatőrrel, akivel hatalmas szerelemre lobbannak egymást iránt és 2002-ben összeházasodnak. Az Ocean’s Eleven és az Amerika kedvencei filmek után 2004-ben megszületnek az ikrek, Phinneas Walter és Hazel Patricia, majd 2007-ben harmadik gyermekük Henry Daniel Moder.

2007-ben eljátszotta Joanne Herring szerepét a Charlie Wilson háborúja című alkotásban Tom Hanks mellett, majd az Ízek, imák szerelmek-ben Elizabeth Gilbert történetét, és több  másik mellett szerepel az Augusztus Oklahomában és az Igaz szívvel című filmekben.

Kezdeti nehézségei ellenére Julia Roberts lett a világ egyik legsikeresebb és legjobban fizetett színésznője, saját filmgyártó cége van, a Shoelace Company, amely olyan filmeket készített, mint az Édesek és Mostohák, vagy a Mona Liza mosolya. Van egy háza New Yorkban és Hollywoodban és egy ranch Új-mexikóban. Ahogy a legtöbb vezető sztár Hollywoodban, ő is több jótékonysági munkában vesz részt, együtt dolgozik az Uniceffel és a Paul Newman által életrehívott alapítvánnyal is.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!