József Attila egyik verse igazi szenzáció idén

-

Egy négy lapból álló notesztöredéken bukkant fel egy eddig nem ismert József Attila-vers. Az Edit című nyolcsoros költemény kézirata igazi kincsnek számít.  A mű az Antikvárium.hu februári online árverésén kerül kalapács alá.

Tavaly ősszel Ady Endre az Én jó Hiszekegyem című versének autográf kézirata volt a nemzetközi árverés egyik legnagyobb szenzációja (mi is írtunk akkor erről). Idén pedig József Attila egy eddig nem ismert versére irányulhat az irodalomtörténészek figyelme.

Az első vers Gyömrői Edithez

A múlt nagy irodalmi alakjai még mindig képesek minket meglepni, mert örömmel olvashatjuk újonnan felbukkanó, eddig nem ismert írásaikat.  

Ahogyan arról a Könyvesmagazin is beszámol, Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész tanulmányt írt az Edit című versről, ami szerinte szövegi kapcsolatban áll a Számvetéssel. Az irodalomtörténészt az Antikvárium.hu vezetője kereste meg, hogy megvizsgálja a noteszlapokat, amire február 18-tól lehet licitálni.

Az irodalomtörténész szerint József Attila első Edit-verse ez a most előkerült kézirat. A Telex cikkéből továbbá az derül még ki a műről, hogy a megtalált lapok egy nagyobb, eddig szintén ismeretlen verses notesz részei lehettek, amit 1945-ben a költő egy zsidó barátjától koboztak el.

Az Edit című vers

Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.

József Attila Edit című verse
kép: antikvarium.hu

Egy notesz rejti az irodalmi kincset

Egy négy lapból álló, iskolai füzetnél picivel kisebb notesz, vagyis notesztöredék első lapján József Attila kézírásával egy nyolcsoros vers, alatta dátum (Bp. 1935. március 8.) és aláírás. Izgalmas dátumozott kéziratra bukkanni, hiszen József Attila esetében az írásképből a költő lelkiállapota is „kiolvasható”. Később íródott verseiben sokkal jobban szétesnek a betűk, szavak.

 

Őrülten erős ragaszkodás és ijesztő féltékenységi roham

Ennek a rövidke, Edit című  versnek a megszólítottja minden kétséget kizáróan Gyömrői Edit, a labilis idegrendszerű, megtépázott lelkű József Attila analitikusa. A költő feltárta legbelsőbb énjét az üléseken, s összemosta a szerelmet a kezelésekkel.

Ebben a most megtalált versben még nem érződik József Attila később már követelőzővé váló, erőteljes ragaszkodása.

Gyömrői Edit, József Attila szerelme
Gyömrői Edit

Viszontszerelmet várt, akart, követelt Gyömrői Edittől. Úgy érezte, hogy kitárulkozott, de nem kap viszonzást, a nő pedig a gyógyeszközt, azaz a testét és lelkét vonta meg tőle. Gyömrői Edit már jegyben járt vőlegényével, mikor a költő konyhakéssel a kabátja alatt napokon keresztül leste őt.

Aztán egy bokszerrel támadt a pszichológusnő vőlegényére, miközben azt kiabálta, hogy leszámolni jött velük. Egyszerre volt megrendítő és ijesztő ennek a tehetséges költőnek a kirohanása. A vőlegény tisztelte annyira József Attilát, hogy nem alázta meg, csak leszerelte. Aztán a remegő költő zokogni kezdett.

A költőről ebben a cikkünkben olvashatsz további megrendítő dolgokat:

Megrendítő tények József Attiláról

Hasonló témában ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

A költőfeleség, aki egy furcsa házasságban élt- Tanner Ilona, Babits Mihály hitvese

Irodalmi botrányhősök-Kosztolányi Dezső és Csáth Géza függőségei

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!