Jövő héten útra kel az első magyar nő Grönlandra

-

Vámos Nóra és Rakonczay Gábor utánpótlás és bármiféle külső segítség nélkül április 27-én indul a világ egyik legkeményebb ultratávú sarkvidéki kihívására: a 600 kilométeres Grönland-átkelésre.

A kétfős csapat harminc nap alatt tervezi teljesíteni az expedíciót, amelynek során a teljes felszerelésüket (a 30 napnyi élelemtől a sátorig) két szánon húzza majd maga után. Napi tervezett haladásuk, terepviszonyoktól függően 20-25 km, amit nyolc szakaszban teljesítenek. Az egyes etapok között tövid étkezésekkel viszik be a szükséges napi 7-8000 kalóriát.

Grönland, a Föld legnagyobb szigete

Az első grönlandi expedíciót a norvég Nansen által vezetett csapat teljesítette mintegy 130 évvel ezelőtt. Akkor még modern ruházat és navigációs eszközök nélkül. Jelenleg évente átlagosan 15 sarkvidéki utazó teljesíti a Grönland átkelést a tavaszi vagy az őszi szezonban. A sziget belső részét mintegy 2000 méteres jépgpáncél fedi, tavaszi hőmérséklete -10 és -25 fok között van. Először magyar csapat egy háromfős expedícióval (Kollár Lajos, Kiss Csaba, Tarjányi István) kelt át rajta 2001-ben. Gábor 2018-ban egy hétfős nemzetközi csapattal 29 nap alatt teljesítette a 600 kilométeres átkelést, és azzal az úttal kvalifikálta magát a 917 kilométeres antarktiszi expedícióra. Ekkor döntötte el, hogy egy tisztán magyar expedícióval még visszatér a szigetre.

Az első magyar nő Grönlandon

A mostani út különlegessége, hogy világ viszonylatban is ritka egy tisztán kétfős nemzeti csapat. Hazai vonatkozásban pedig Nóra lesz az első nő, aki egy ilyen kaliberű sarkvidéki expedíción vesz részt. A páros korábban már együtt teljesítette a 730 kilométeres ország átfutást, illetve Gábor 2021-ben Nóra segítségével nyerte meg a hatnapos ultrafutó világkupát 801 kilométeres teljesítéssel.

Rakonczay Gábor és Vámos Nóra 2022. április 27-én indul Koppenhága érintésével Grönlandra. Ezen a linken bárki nyomon követheti majd pozíciójukat, a social felületeken keresztül pedig mindennapjaikat és grönlandi kalandjaikba is bepillanthatunk majd.

Hamarosan pedig velük készült interjúnkat is olvashatjátok…

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!