spot_imgspot_img
spot_img

John Travolta szomorú és lenyűgöző élete

-

Article Top Ad (AdSense)

John Travolta minden idők egyik leghíresebb és legsikeresebb színésze. Legendásabb szerepei olyan ikonikus filmekben, mint a Grease és Ponyvaregény még mindig milliókat lenyűgöz. Travolta kétségtelenül Hollywood egyik legnagyobb kincse, akinek az élete tele van hihetetlen sikerekkel, de szívszaggató tragédiákkal is. 

Iskolás koromban szerelmes voltam Danny Zuko-ba. Megszámolni sem tudom, hányszor láttam a Pomádét; és nem csak a zenéjéért voltam oda (bár a mai napig kivülről fújom mindegyik számot), hanem veszettül szurkoltam Dannynek és Sandynek. Ezután visszamenőleg megnéztem a Szombat esti lázat és az Életben maradni-t is, és ez a jóképű táncos, elképesztő mozgású pasi örökre rajongójává tett.

Csillag születik

1954. február 18-án látta meg a napvilágot New Jerseyben egy hatgyerekes család legfiatalabb gyermekeként. Apja olasz származású volt, családja a szicíliai Godranoból származott, anyja pedig ír amerikai.

Édesanyja ír származása óriási hatással volt rá, de nem ez volt az egyetlen ok, ami miatt sztár lett. Helen Cecilia szintén színész és énekes volt, mielőtt megszülettek volna a gyerekei, de mire Travolta megszületett már dráma- és angoltanárként dolgozott egy középiskolában. Travolta nagyon szerencsésnek érezte magát, hogy édesanyja inspiráló hatása által belelátott a showbiznisz világába. Minden este színdarabokkal és izgalmas történetekkel szórakoztatták egymást, a kicsi John már óvodás korában tudott írni-olvasni.

Első lépések a csúcs felé

Travolta a New Jersey állambeli Englewoodban nőtt fel, de nehezen találta meg a helyét mind tanulmányi, mind társadalmi téren. Annyira lenyűgözte és inspirálta a színészet és az előadóművészet világa, hogy mindig kívülállónak érezte magát a társai közül. Kevés barátja volt, mert senki nem értette meg, hogy miért jár minden este színjátszó stúdióba.

Tizenhatévesen úgy döntött, hogy otthagyja tanulmányait, és teljes szívvel a showbizniszben folytatja karrierjét. Miután Travolta abbahagyta a középiskolát, átköltözött  New Yorkba, ahol alacsony költségvetésű reklámokban és színpadi műsorokban viszonylag hamar kapott kisebb szerepeket. Az viszont hamar világossá vált, hogy Travolta csak egy helyen követheti az álmait. És az a hely Hollywood volt.

1972-ben kisebb szerepet kapott a Vészhelyzet! című orvosi drámában, mielőtt megszerezte volna azt a szerepet, amely után már jegyezni kezdték a nevét a filmiparban. Ez volt a rossz sorsú Billy Nolan figurája Stephen King ikonikus horrorregényének, a Carrie-nek 1976-os adaptációjában. A Carrie minden idők egyik legsikeresebb horrorfilmje lett.

john Travolta
Fotó: John Travolta Fans/flickr.com

A felhők felett

A hollywoodi törekvései mellett Travoltának egy egészen más típusú álma is volt.  Englewoodi családi otthonuk közvetlenül több repülési útvonal alatt volt. Már gyerekként lenyűgözve figyelte, amint a gépek elrepültek felettük, így Travolta karrierjének kezdeti éveiben minden pénzét repülési órákra költötte. 1979-ben pedig, amikor betöltötte a 22. életévét, megszerezte a repülőgépvezetői jogosítványát – így egyszerre volt képesített pilóta és híres filmsztár is.

Az első szerelem

A The Boy in the Plastic Bubble című film forgatása közben Travolta barátságot kötött színésztársával, Diana Hylanddel, ami hamarosan több lett, mint barátság. Hyland tizennyolc évvel volt idősebb Travoltánál, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy csakis együtt képzeljék el a jövőt. Annak ellenére, hogy Travolta és Diana szerelme végtelennek tűnt, mégis a legszívszorítóbb módon ért véget. Hylandnél mellrákot diagnosztizáltak, és annak ellenére, hogy számos kezeléstt kapott több évi küzdelem után végül 1977-ben, 41 évesen elvesztette a harcot a betegséggel szemben. Travolta az utolsó pillanatig szerelmével volt, aki a karjaiban halt meg.

Új korszak

Annak ellenére, hogy ez egy pusztító év volt számára a magánéletében, 1977-ben John Travolta karrierje elképesztő magasságokba repült. Ekkor született a Szombat esti láz című filmben, amivel Oscar-díjra jelölték a legjobb színész kategóriában, és mindössze 24 évesen ő lett az egyik legfiatalabb színész, aki Oscar-díjat kapott.

Viszont a film, amelyről John Travolta valószínűleg örökké a legismertebb lesz, az természetesen a Pomádé (Grease). Miután korábban a produkció színpadi változatában már szerepelt, nyilvánvaló volt, hogy a filmadaptáció főszerepét is ő kapja.

pomádé-john-travolta
John Travolta és Olivia Newton-John 1978-ban és a 2000-es években. Fotó: flickr.com

A nyolcvanas években aztán kevésbé lenyűgő szerepeket kapott, annak ellenére, hogy a Staying Alive és a Pomádé folytatása sem hozták meg a várva várt sikert. Aztán jött 1989 és a Nicsak, ki beszél, amely a Grease óta a legsikeresebb filmje és az év negyedik legtöbb bevételt hozó filmje volt.

Esküvő harangok és a boldog család

És Travolta végre nem csak a képernyőn volt sikeres, hiszen ismét rákacsintott a boldogság, és tizenkét év szingli lét után végül újra rátalált a szerelemre a színésznő és énekesnő, Kelly Preston személyében. 1989-ben találkoztak először majd két év randevúzást követően 1991-ben összeházasodtak. Fantasztikusan működött a kémia köztük, és bár még mindig nagy terveik voltak karrierjükkel kapcsolatban nagyon szerettek volna családot is. 1992-ben megszületett első gyermekük, Jett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

John Travolta (@johntravolta) által megosztott bejegyzés

Majdnem tragédia

Nem sokkal első gyermekük születése után gyermekükkel együtt kirándulni indultak Travolta gépén. A színész addigra már tapasztalt pilóta volt, de mindenre még ő sem tudott felkészülni. Repülés közben a repülőgép teljes elektromos hálózata meghibásodott, de szerencsére Travolta képes volt kényszerleszállást végrehajtani, és megmenteni családja életét.

Új irányok

Bár eltelt egy kis idő az utolsó sikerfilmje óta, Travolta nagyon elégedett volt otthoni életével, imádta a családját és a repülést. De 1994-ben megtalálta egy új szerep, ami visszavitte a szupersztárságba. Ez volt Vincent Vega szerepe Quentin Tarantino kultikus klasszikusában, a Ponyvaregényben.

2000-ben aztán megszületett második gyermekeük:Ella Bleu-t. A dolgok tökéletesnek tűntek, és nem sejtették, milyen nehézségek várnak rájuk a jövőben. Közben jöttek az újabb filmszerepek, mint a Kardhal 2001-ben, a Csak lazán 2005-ben ismét Uma Thurmannal, és a Véc csontok Robin Williams-el 2009-ben.

Családi tragédia

És amikor tényleg minden tökéletesnek tűnt, a sors megint beleszólt Travolta és családja életébe. Miközben egy közös családi nyaraláson voltak fiuk, Jett hirtelen elhunyt egy roham következtében. Travolta a rá jellemző őszinte stílusban nyíltan beszélt arról, hogy Jett elvesztése után milyen nehéz volt neki és családjának újra összerakni az életüket. Körülbelül egy évig teljesen eltűntek a reflektorfényből, hogy a gyászuk kezelésére és a családjuk gyógyulásának elősegítésére összpontosítsanak. Amikor azonban visszatértek a nyilvánosság elé, egy nagyon boldog – és váratlan – bejelentéssel leptek meg mindenkit: újabb gyermeket vártak. 2010-ben megszületett Benjamin. De ezzel sajnos nem ért véget a tragédiák sora.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

John Travolta (@johntravolta) által megosztott bejegyzés

Újabb veszteség

Noha manapság John Travolta éppolyan jól ismert, vidám és megnyerő, magánélete egy újabb rettenetes tragédia miatt ismét a címlapokra került. Miután végig támogatta a mellrák elleni küzdelemben, 2020. júliusában Kelly Preston 57 éves korában elhunyt.

Egy több mint öt évtizedet átívelő zseniális karrier, többszörös jelölések, szörnyű szívfájdalmak túlélése, és egy családi birodalom felépítése után igazából csak egy kérdés maradt: mi lesz John Travolta következő lépése? Hihetetlen élete és karrierje reméljük, sokunkat sokáig inspirálhat még…

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

John Travolta (@johntravolta) által megosztott bejegyzés

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!