spot_imgspot_img
spot_img

Javítható a gyermekdaganatos betegségek túlélési aránya

-

Article Top Ad (AdSense)

A legtöbb országban a gyermekkori daganatos betegséget legyőző gyermekeket csodálják, és hősként tekintenek rájuk, hogy legyőzték a kórt. A gyógyult gyermekek az élő bizonyíték és bizonyosság arra, hogy a gyermekkori daganat gyógyítható. Ők a legjobb példaképek, akik reményt adnak, motiválják és inspirálják az új betegeket és családjaikat.

Évente megközelítőleg 400 000 (0-19 év közötti) gyermeknél diagnosztizálnak daganatos betegséget világszerte.

A gyermekkori daganatos megbetegedések sok országban a vezető halálokok közé tartoznak. Az ötéves túlélés esélye a fejlett országokban több mint 80%, de ez a szám különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban akár 20%-ig is lemehet. A gyermekkori daganatos megbetegedések egyre növekvő globális betegségterhet jelentenek, amelyet kifejezetten súlyos egyenlőtlenségek jellemeznek.

80-20-daganatos gyerekek-érintettek
Fotó: Érintettek Egyesület

A gyermekkori daganatos betegségek kezelése még korlátozott erőforrások mellett is költséghatékonyan tud működni. Az egészségügyi szakemberek központi szerepe ezen a területen életeket menthet, és hozzájárulhat a túlélők egészséges és produktív felnőttkorához.

A Nemzetközi Gyermekrák Elleni Világnap kampányának célja, hogy minden szinten felerősítse a gyermekkori daganat láthatóságát, és elérje az érintettek széles körét, akik képesek életmentő változást elérni. Együtt támogathatjuk és megerősíthetjük az egészségügyi szakembereket alapvető szerepük betöltésében, és pozitív változást érhetünk el a daganatos gyermekek számára világszerte.

Borszékiné Dr. Cserháti Erika, az Érintettek Szülői Egyesület a Daganatos, Leukémiás és Gyógyult Gyermekekért elnöke a gyógyítók szerepének jelentőségéről beszélt: “Egy daganatos túlélő gyermek édesanyjaként túlságosan is jól tudom, milyen döntő szerepet játszanak a jól képzett egészségügyi dolgozók. A Nemzetközi Gyermekrák Elleni Világnap idei támogató kampányának szlogenje: „A megfelelő kezelés, a megfelelő időben, a megfelelő egészségügyi csapattal” kihangsúlyozza a képzett és jól felszerelt szakemberek döntő fontosságú szerepét.”

cserhati erika
Fotó: Érintettek Egyesület

A Nemzetközi Gyermekrák Elleni Világnap: 2022. február 15.

A 2022-es Nemzetközi Gyermekrák Elleni Világnapon (ICCD) a Nemzetközi Gyermekrák Szervezet (CCI) és a Nemzetközi Gyermekonkológiai Társaság (SIOP) együtt lépnek a második szintre abban a hároméves kampányban, amely világszinten hívja fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek, a gyógyítók kulcsfontosságú szerepére a daganatos gyermekek túlélésében és életminőségének javításában.

A Nemzetközi Gyermekrák Elleni Világnap programjának célja, hogy inspirálja és irányítsa az egészségügyi szakemberek, szülők, betegek és túlélők kampányban való részvételét, és három fő aktivitási területe van:

1) a közreműködő szervezetek szakpolitikai rendezvényeket szerveznek az egészségügyi minisztériumokkal az érdekelt felek széles körének bevonásának érdekében, és azért, hogy felszámolják a gyermekkori daganattal kapcsolatos mítoszokat, valamint megoldásokat találjanak az ellátás akadályaira és a túlélés kihívásaira.

2) reményt és elismerést közvetítő üzenetek közzététele a gyógyítóknak címezve Az Élet Fája weboldalon

3) és lehetőség szerint Az Élet Fájának megalkotása gyermekkori daganatos betegségekkel kapcsolatos helyszíneken, például falfestéssel vagy kollázsok készítésével, illetve ahogyan Az Élet Fája weboldalán is történik, elektronikus formában.

Javítható a túlélési arány
Fotó: Érintettek Egyesület

Nemzetközi és magyar szervezetek munkája

A Nemzetközi Gyermekrák Szervezet 1994-ben alakult a gyermekkori daganatos megbetegedések alulról szerveződő és nemzeti szülői szervezetek ernyőszervezeteként. A világszerte elismert testület, amely a daganatos gyermekeket/serdülőket, a gyermekkori daganatot túlélőket és családjaikat képviseli, ma a legnagyobb gyermekkori daganatos betegeket támogató szervezet. Ez egy globális, szülői irányítású nonprofit szervezet, amely 186 szülői és gyermekkori daganatos túlélő szervezetet képvisel 95 országban, 5 kontinensen. A CCI víziója az, hogy „a daganatos gyermekek és serdülők a lehető legjobb kezelésben, gondozásban és támogatásban részesüljenek, bárhol a világon”. 

A 2016-ban alapított Érintettek Szülői Egyesület a Daganatos, Leukémiás és Gyógyult Gyermekekért  együttérzésből született. Célja elsősorban a daganatos, leukémiás és gyógyult gyermekek, illetve családjaik, a gyermekkori daganatos és leukémiás betegségből gyógyult felnőttek és családjaik, a gyermeküket ilyen betegség miatt elvesztő családok (továbbiakban: érintettek), továbbá a gyógyításukban részt vevő orvosok, nővérek, pszichológusok, gyógytornászok és más segítők érdekeinek a képviselete. 

Programjaik hiánypótlóak, közvetlenül a betegágy mellett fogalmazódnak meg, és ezeket együtt, közösen valósítják meg: Érintettek Könyve, Érintettek Lánca, Érintettek Véradás, Érintettek Díj.

A kezelések során a legtöbb beteget elválasztják a társaitól, és nem tud részt venni a rendszeres iskolai és egyéb tevékenységekben. Azonban számos tanulmány kimutatta, hogy az átélt kihívások következtében ezek a gyermekek jobban megbirkóznak a nehézségekkel, és rugalmasabban állnak a dolgokhoz, mint a kortársaik. Azokban az országokban, ahol lelki és szociális segítő programok állnak rendelkezésre a gyógyult gyermekek számára, amelyek támogató és nevelő környezetet teremtenek nekik és családjaiknak, a társas kapcsolatok általában jól működnek.

Itt további olvasnivalót találsz:

Ma van a rákellenes világnap – a személyre szabott mRNS alapú vakcina lesz a rák ellenszere?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!